"Járatlan utat taposok idehaza" – Petruska-klippremier

"Járatlan utat taposok idehaza" – Petruska-klippremier

Utolsó frissítés:

Bicsérdi Ádám Szerző:

Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

A sokak számára leginkább A Dalból ismerős Petruska András új, XIX. századi miliőbe kalauzoló klippel jelentkezik, melyben az összes szerepet ő maga alakítja. A hamarosan a Nagy-szín-pad!-ban is feltűnő dalszerző elmondása szerint az utóbbi időben egyre több visszaigazolást kap arról, hogy érdemes szembemennie az elvárásokkal. Nézze meg itt először a Miért pont én? klipjét!

Petruska Andrással még 2016-os albuma, a Kapunyitó megjelenésekor beszélgettünk utoljára, a dalszerző akkor rengeteg, itthon akár még provokatívnak is mondható gondolatot osztott meg arról, hogy érdemes, vagy hogy nem érdemes ma a poszt-Petőfi rádiós magyar könnyűzenei életben érvényesülni. Petruska már azzal is váratlant húzott, hogy olyan zenei közeget is megmutatott a köztévén, amely eléggé alulprezentáltnak számít bármilyen hazai csatornán (az utóbbi évek egyetlen értékelhető kivétele ebben a tekintetben a Dalfutár volt).

"Azért jelentkeztem a műsorba, mert nem tetszett, ahogy az alternatív szcéna, amibe én is tartozom, kritizálja A Dalt. (...) Idegesít, amikor a zenészek azért sírnak, hogy nincs lehetőség, mert csak a bulvármédia, a kereskedelmi és a közmédiás tehetségkutató van. Ezeket pedig ugye meg sem próbáljuk, mert mindegyik szar. Nem szar. Olyan, amilyenné tesszük."

A Dalt pozitív csalódásként értékelte, de újabb megmérettetés vár rá, ugyanis a május 19-én induló Nagy-szín-pad! előadói között is ott szerepel. Petruska András az újabb kihívás előtt azonban még egy új klippel is jelentkezik. A Kapunyitón szereplő Miért pont én? című dalhoz készített klipben egy különleges hangulatú, egy elképzelt,  XIX. századi kocsmában játszódó történetet láthatunk, melyben minden szerepet a dalszerző alakít.

"Amilyen nehéz feladatnak tűnt első hallásra, hogy én játsszak minden karaktert, meglepően jól éreztem magam a forgatáson. Misota Dániel, a rendező – egyébként Zanzinger néven remek dalszerző, előadó – gondosan kidolgozta a szereplők jellemét, élettörténetét, arra pedig külön hangsúlyt fektettünk, hogy megtaláljam a személyiségemben a hozzájuk kapcsolható pontokat. Nekem ez új terep volt, ami egyfelől pszichológiai és technikai kihívás, másfelől viszont tisztán játék. A játékban pedig mindig élénk volt a fantáziám, már amikor képes vagyok megengedni magamnak ezt a gyermeki szabadságot" – jellemzi a forgatást András, aki egy kicsit a dal hátteréről is mesélt:  "A Kapunyitó album megírása egyfajta terápia volt számomra, nem titkoltam, hogy magánemberként jártam be azt az ívet, amit a lemezen is illusztrálok.

Ha megfigyeled, nagyon sötéten indul, majd a szembenézés először még nagyobb káoszt okoz a műsoridő közepén, de a vége határozottan pozitív, és ezt az utat járom azóta is.

Nem lett varázsütésre egyszerűbb az életem, inkább a hozzáállásom vált könnyedebbé és játékosabbá. Hiszem, hogy időről időre érdemes átesni egy ehhez hasonló életátértékelésen."

A kérdés azonban, hogy miként érvényesülhet egy énekes-dalszerző ma a szűkös hazai piacon, a sikerek ellenére továbbra is adott, főleg a Nagy-szín-pad!-os szereplés tükrében. "Hajlamos vagyok a zeneipart, és ezt a túlságosan ingergazdag, információs világot sötéten látni, de az én szekerem jól megy. Járatlan utat taposok ki azzal idehaza, hogy szembemenve a trendekkel és az elvárásokkal, úgy játszom rockzenét, hogy következetesen mellőzöm a hagyományos zenekari felállást.

Mostanában egyre több fórumon kapok visszaigazolást arról, hogy így is, sőt kifejezetten emiatt alkalmas a produkciónk arra, hogy nagy tétekben játsszunk, és ez óriási örömmel tölt el.

Erre pont a Nagy-szín-pad nagyon jó példa; annyi zenekar közül pont nekünk szavaztak bizalmat, micsoda megerősítés!"

Petruska András legközelebb a Nagy-Szín-Pad elődöntőjében lép fel a Lóci játszik társaságában május 19-én az Akváriumban.

Hozzászólások