"Meg kellene tanulnom pihenni" – az utolsó beszélgetés Tom Pettyvel

"Meg kellene tanulnom pihenni" – az utolsó beszélgetés Tom Pettyvel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Nem utolsó beszélgetésnek indult, de az lett a Los Angeles Times riportjából.

Randy Lewis a lap újságírója néhány nappal a zenész halála előtt ült le beszélgetni Tom Pettyvel.

Petty éppen túl volt zenekara 40 éves születésnapi koncertturnéján, amely sikeres volt. 48 órával korábban fejeződött be a Heartbreakers három nagy sikerű turnézáró koncertje közül az utolsó a Los Angeles-i Hollywood Bowlban.

Petty, aki csodálatos évnek nevezte azt az időszakot, amit éppen lezárt, több mindenre is készült, ezekről is mesélt az interjúban: producerként dolgozni készült a Shelters nevű Los Angeles-i zenekarral, folytatni akarta Tom Petty's Buried Treasure című internetes rádióműsorát. És mindezek mellett a féléves, megerőltető koncertkörút után pihenni készült családja – felesége, gyerekei és unokája – körében.

"Meg kell tanulnom pihenni, mindenki ezt mondja nekem. Egy időre be kell fejeznem a munkát" – mondta, "Nem könnyű ez nekem... Ha nem fut valami projekt, nem érzem, hogy kapcsolódnék valamihez. Azt sem gondolom, hogy ez az egészségemre válna. Azt szeretem, ha úgy kelek ki az ágyból, hogy annak van célja és értelme". Ez tartja őt, őket fiatalon, mondja az interjúban.

Élete értelme és célja a dalszerzés volt, amit Petty horgászásnak nevezett. "Nem vagyok abban túl jó, hogy bemenjek egy szobába, és addig ki ne jöjjek onnan, amíg valami össze nem jön. (...) Olyan ez, mint a pecázás. Néha úgy mész haza, hogy fogtál egy nagy halat, néha meg úgy hogy semmit"

És persze a rock and roll-étosz, amit a végsőkig komolyan vett.

"Az a helyzet a Heartbreakersszel, hogy az továbbra is szent dolog számomra. Ha az elmúlna, nem hiszem, hogy továbbra is fontos lenne az én vagy a többiek számára. Igazi rock and roll-zenekar vagyunk. Mindig is az voltunk. Abban a korszakban, amikor összeálltunk, ez szinte vallásos jelentőségű volt számunkra. Nem az üzletről szólt, többről annál. Valami annál sokkal nagyobbról" – mondta, "Megmozdítani az embereket, megváltoztatni a világot. Nagyon hittem a rock and rollban– és még mindig hiszek benne"

Tom Pettyt vasárnap éjjel vitték kórházba szívrohama után. Hosszú ideig küzdöttek az életéért, végül magyar idő szerint kedden hajnali 1 órakor jelentették a halál beálltát. Itt írtunk róla.

 

Hozzászólások