"Én nem ilyennek képzeltem a rendet"- közösségi videóban szavalják József Attilát

"Én nem ilyennek képzeltem a rendet"- közösségi videóban szavalják József Attilát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csatlós Hanna

József Attila Levegőt! című költeményéről úgy látszik, hogy egyre több embernek jut ugyanaz az eszébe: a vers még mindig nagyon aktuális.

Felkerült a Facebookra egy közösségi videó, amelyben 37 ember szavalja el a Levegőt! című verset. Mindenki a saját telefonjával vagy webkamerájával rögzítette a szavalását, majd ezeket a felvételeket vágták össze egy több mint két perces videóvá. Valaki a tengerpartról jelentkezett be, más a Fidesz-székház szomszédságából, a Lendvay utcából tette magáévá a híres sorokat.

A videó - civil szervezeteknél filmesként dolgozó - ötletgazdája azt írta a hvg.hu-nak, hogy a vers sokszor feltűnt a Facebook-falán az utóbbi időben, és minél többször olvasta a Levegőt!, annál több sort érzett belőle a magáénak. Ezért úgy gondolta, hogy meghívja az ismerőseit, valamint az ismerőseinek az ismerőseit, hogy ha van kedvük, akkor szavalják el a József Attila-költeményt egy-egy részét, majd pedig azt vegyék fel telefonra. "Semmilyen válogatási szempont nem volt, akit érdekelt, és szólt neki valaki, választott egy sort, és végül nagyon sokan lelkesek voltak, így meg is született a videó."

Nem véletlenül veszik elő ismét egyre többen az 1935-ben született verset, az most megint aktuálisan cseng, Orbán Viktor háza elé is a Levegőt! írták fel krétával a költészet napján.

A videó készítője az aktualitáshoz pedig a következőt fűzte hozzá: "sok minden feldühít és elszomorít, ami mostanában, vagy kicsit régebb óta történik az országban. Nem tudom, hogy ezeket meg kell-e neveznem, de a választási eredményeken túl a civil szervezeteket vegzáló törvények, az, ami a sajtóval történik, és általán az a gyűlölettel teli kommunikáció, ami szerintem körülvesz minket, is a részei ennek. Ez nem feltétlenül egy új dolog, de április 8-a, illetve a 'Soros-bérenc' lista után különösen dühös és csalódott voltam, és különösen aktuáliusnak éreztem például azt a sort, hogy »Én nem ilyennek képzeltem a rendet«."

Hozzászólások