Nagy Katica: Hihetetlen belegondolni, hogy ebből fogok élni

Nagy Katica: Hihetetlen belegondolni, hogy ebből fogok élni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Varga Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tehetségesek, öntudatosak, karakteresek és szépek. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre.

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #8

Név: Nagy Katica

Született: 1995. június 17.

Miben láthattuk: Gólyatábor

Színházban: kecskeméti Katona József Színház

Nagy Katica kilencéves kora óta dolgozik szinkronszínészként, volt már a magyar hangja Anna Paquinnek, Elle Fanningnek és Selena Gomeznek is, illetve Jennifer Lawrence-nek abban a filmjében (A hallgatás törvénye), amiért először jelölték Oscar-díjra. Tizenöt évesen az egyik nyertese lett a Katy klipje nevű kampánynak, így lehetősége nyílt szerepelni Katy Perry részben Budapesten forgatott klipjében, illetve az esemény köré kerített fapados online valóságshowban. Érettségi után egyből felvették a színművészetire Zsótér Sándor és Börcsök Enikő osztályába, jövőre fog végezni, az osztálytársai között van a Viszkisként megismert Szalay Bence is.

Az első év utáni nyáron eljátszotta a főszerepet a gólyatábori nemi erőszakról szóló Gólyatábor című kisfilmben, amit ebben a cikkben lehet először megnézni a neten. A Free Entryben ő volt a flegma csaj, aki füvet adott el Barta Ágnesnek, A tökéletes gyilkosban László Zsolt meggyilkolt lányát játszotta, a Jupiter holdjában ápolónőként tűnt fel. Karácsony után nem sokkal kerül a mozikba eddigi legnagyobb dobása: a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének Rossz versek című második filmjében Katica alakítja Annát, a lányt, aki szakít a főhőssel (Reisz Gábor), és ezzel mélyreható önvizsgálatba taszítja a fiút. A Rossz versek sztoriját egyelőre hét lakat alatt őrzik, annyit azért lehet tudni, hogy Katica forgatott Párizsban is, és lesz közös jelenete Xavier Dolan korai fétisszínészével, Niels Schneiderrel.

Reisz Gábor és Nagy Katica a Rossz versek című filmben
©

Katicával négy évvel ezelőtt találkoztam először, egy sajnos meg nem valósult film egyik fontos szerepére csináltunk próbafelvételek gyanánt improvizációkat. Amikor megjelent, mindannyian éreztünk valamit, aminek nem tudom, mennyi köze van a színjátszáshoz, de nyers természetesség párosult benne nagyon erős kisugárzással. Mély, szinte rekedtes hangja, világos tekintete és törékeny alkata nagyon nagy hatással volt ránk. Utána több mint egy év eltelt, mire újra találkoztunk a Rossz versek castingján. Sokat változott, és ami meglepett, elkezdett nagyon izgulni a különböző próbaszituációkban. Pont ez volt az, amit akkor én kerestem, egy állandó kétséget minden mozdulat mögött.

– Reisz Gábor, a Rossz versek rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Hároméves lehettem, amikor autóval mentünk Horvátországba, és a hátsó ülésen aludtam egy nagy rózsaszín pokrócba csavarva. Kicsit féltem, mert akkor volt a háború.

Nagy Katica hároméves korában egy esküvő után
©

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Pontosan azt tükrözi a külsőm, ahogy étkezem, amennyit sportolok, amennyi energiát abba fektetek, hogy esztétikus legyek. Zavar, ha tudom, hogy nem tettem meg ezért mindent. Szerintem az arcodon viseled a személyiségedet. Ha belenézel a tükörbe, látod a hibáidat, és meg kell tudnod birkózni a saját negatívumaiddal.

Te mit látsz magadon?

Száz rossz, és száz jó tulajdonságot. A személyiségemre is hiú vagyok, az a rögeszmém, hogy színészként minden legyen bennem, és mindent akkor tudjak használni, amikor kell.

Nagy Katica
©

Melyik szót használod túl sokszor?

„Kávé”.

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Tegnap A velencei kalmár-vizsgánkon. Szerelmi jelenet közben annyira elérzékenyült egy fiú osztálytársam, hogy bekönnyezett a szeme. Az ilyen brutális hatással van rám, figyelnem kellett, nehogy sírógörcsöt kapjak.

Konfár Erik, Bajor Lili, Nagy Katica, Szalay Bence, Kurely László és Hajdú Tibor A velencei kalmár című előadásban
©

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

A bizonytalanságomat. Szeretnék megfelelni magamnak, de úgysem fogok tudni.

Kit szeretnél eljátszani egy életrajzi filmben?

Karády Katalint. Olvastam az életéről, tele van nagyon drámai fordulatokkal. Érdemes lenne megmutatni, ez a nő milyen dolgokon ment keresztül. Biztos egy olyan film lenne, amit én is megnéznék.

Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

Másodév végén volt egy vizsgánk Zsótérral, akkor éreztem meg magamban először azt az erőt, amivel túl tudok lépni önmagamon. A bizonytalanságomon, és azon, hogy mindig túlgondolom a dolgokat. És tulajdonképpen arra is büszke vagyok, hogy ezt az egyetemet csinálom, mert nem annyira könnyű.

Mi a visszatérő álmod?

Egy visszatérő van már gyerekkorom óta: gurulok le egy hosszú, fehér csigalépcsőn. Ilyen lépcső volt abban a házban, ahol felnőttem. Amikor ezt álmodom, mindig érzem, hogy fáj a hátam, amikor felkelek.

©

Mitől tartasz a leginkább?

Amióta meghalt a nagypapám, attól, hogy elveszítek valakit, aki fontos. Elég nagy trauma volt. Ő tartott össze mindenkit a családban, nagyon közel állt hozzám. Az utolsó időszakot együtt töltöttük, sokat voltam bent a kórházban. Attól is rettenetesen féltem, hogy a nagymamám képtelen lesz feldolgozni, de sokat vagyunk vele a tesómmal, és azt hiszem, valamilyen szinten múlik a bánat.

Mi volt a legfájdalmasabb dolog, amit valaki mondott neked?

Amikor először azt mondta valaki, hogy „kiszerettem belőled”. Az másfél évig fájt intenzíven.

©

Ha visszamehetnél az időben, hova és mikorra mennél?

Nem mennék vissza, inkább előre. Megnézném, ki vagyok 28 éves koromban, vagy negyvennél.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

Ha most mondanék valamit, öt perc múlva eszembe jutna egy másik. Van, hogy mászkálsz a szerelmeddel, bementek egy boltba, és ott pont egy olyan zene szól, ami annyira azt az állapotot tükrözi, amiben vagytok, hogy egymásra néztek, és elkezdtek röhögni. Nekem volt ilyen élményem.

©

Melyik számnál néztetek össze?

Rúzsa Magdolna: Éden.

És a temetéseden mi szóljon?

Liszt Ferenctől a Magyar rapszódia. Az egy nagyon szomorú, de nagyon szép szám.

Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Amikor felvettek az egyetemre. Most, hogy megyek ki a pályára, hihetetlen belegondolni, hogy ebből fogok élni. Örülök, ha megkapok egy munkát, ha megcsinálom, és még pénzt is kapok érte.

©

Melyik filmet láttad utoljára moziban?

Anyukámmal néztük egy akciófilmet, amiben Vincent Cassel játszott. Mindjárt rákeresek, mi volt az, mert tetszett, és becsillagoztam. Jason Bourne!

Mit csináltál eddig ma?

Van két macskám, reggel az egyik bemászott mellém az ágyba. Mielőtt elindulok, szoktam velük tölteni legalább fél órát, hogy érezzék, figyelek rájuk. Fölkeltem, kávéztam, rendet raktam, rendbe szedtem magamat. Megjött a húgom, vele beszélgettem, aztán együtt elindultunk a városba. Nagyon megkívántam a pizzát, vettem két szeletet az Örsön az aluljáróban. Azóta ittam további négy kávét.

©

Melyik film változtatta meg az életedet?

A Sztalker és a Werckmeister harmóniák. Én ezeket a nagyon sűrű filmeket szeretem, amiknek a mondanivalója helyén van. Nemcsak egyedülálló, és magukkal ragadó a világuk, hanem adnak valami pluszt, amitől más ember leszel. Legutóbb a Felhő a Gangesz felett sokkolt teljesen.

A közönségfilmek közül melyiket szereted?

Az 50 első randit és a Harry Potter-sorozatot.

Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Mindennap veszek egy szerencsesütit egy közeli kínai gyorsbüfében. Nem eszem meg, csak a szöveget olvasom el. A maiban az volt: „Tedd ki a lapjaidat az asztalra”.

©

Miben szeretnél tehetséges lenni?

Szeretnék megtanulni autót vezetni. Jó lenne tudni szépen festeni, jól főzni. Ezekre mind nagyon vágyom. Intellektuálisan is nagyon hiú vagyok, mindent tudni akarok mindenről.

Mikor voltál a leggyávább életedben?

Akkor voltam gyáva, amikor hagytam valakit kilépni az életemből, akit szerettem. Büszke is voltam, de közben tartottam attól is, ha még egyszer utánanyúlnék, akkor visszautasítana. Féltem, hogy összeroppanok a visszautasítástól. Inkább szenvedtem.

Mi a leginkább elviselhetetlen benned hosszútávon?

Kiszámíthatatlan és szélsőséges vagyok, robbanékony. Nagyon megélem a fenteket, lenteket. De szerencsém volt, mert hasonlóan intenzív emberekkel találkoztam.

©

Reménykedsz abban, hogy van valami a halál után?

Igen, az jó lenne. Hiszek Istenben, hiszek valami felsőbbrendűben, aki irányít. Azt gondolom, minden valamiért van, és minden jól van úgy, ahogy van. Tehát hiszek Istennek.

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Amy Winehouse koncertjeit szeretem hallgatni. A jó koncertjeit, amikor még egyben volt. De van egy vidám szám, amit mostanában sokat hallgatok, mert energizál, a Mr. Sandman.

Mennyi borravalót szoktál adni?

Egy-kétszáz forintot mindig adok. Szoktam pultozni, ezért tudom, milyen jó érzés, ha az ember kap. Mert az a munkádat minősíti. Nekem ez nem létkérdés, azért is csinálom, hogy növeljem az állóképességemet. Túlpörgéses vagyok, ha nyáron nincs munkám, muszáj csinálnom valamit. A felszolgálás kikapcsol, de közben mozgásban tart, nagyon szeretem.

Amit kerestél pultosként, annak a nagy része a borravalóból jött?

Nem, én olyan helyeken dolgoztam, ahol fix volt a fizetés, és a borravaló nem maradt nálam.

©

Melyik volt életed legjobb koncertje?

A gimiben volt egy fiúm, aki gitározott egy zenekarban, Fall in the Nettles volt a nevük, azok emlékezetes koncertek voltak. Tizenhét évesen óriási dolognak éreztem, hogy nézhetem a színpadon.

Van beceneved?

Csak becenevem van. Egyébként Katalin vagyok, de gyerekkorom óta Katicának szólítanak. Anyukám így akart anyakönyveztetni, de abban az időben még nem lehetett.

©

Kaptál már olyan kritikát, ami tényleg fájt?

Úgy tizennégy lehettem, amikor egy színjátszó táborban drámajáték közben az egyik tanárból véletlenül kibukott, hogy „te olyan vagy, mint egy nevető balta”. Ez annyira megütött, hogy soha nem fogom elfelejteni.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat korábbi részeit itt találja.

Hozzászólások