Díjnyertes háborús dokumentumfilm jön a hvg360-ra

Díjnyertes háborús dokumentumfilm jön a hvg360-ra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG360
Tetszett a cikk?

A Kilenc hónap háború című filmet szombat estétől láthatják a hvg360-on.

A film egy kárpátaljai magyar fiatal történetét meséli el az ukrán–orosz fegyveres konfliktus idején. A 24 éves Jani társaival ellentétben nem menekül el a katonai behívó elől, hanem

bevonul.

Hamarosan a háború első vonalában találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig.

KILENC HÓNAP HÁBORÚ / hivatalos előzetes (16)

A KILENC HÓNAP HÁBORÚ egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani társaival ellentétben nem menekül el a katonai behívó elől, hanem bevonul, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan a háború első vonalában találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig.

Csuja László dokumentumfilmje egyszerre hozza testközelbe a háború borzalmait, különleges, mobiltelefonos felvételek segítségével, de bemutatja a fiatal férfi belső küzdelmét és intim családi pillanatait is. A Kilenc hónap háború világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

A Kilenc hónap háborúról írt korábbi kritikánkat itt olvashatja:

A kollektív rettegés Kárpátalját is elérte

Egy kárpátaljai fiú bizonyítani akar, vagyis inkább keresi a helyét a világban. Ezért úgy dönt, hogy bevonul a kelet-ukrajnai háborúba. A fronton zajló eseményekről videonaplót vezet, mobilos felvételeiből és az életéért imádkozó édesanyjáról Csuja László pedig dokumentumfilmet készít. Villáminterjú a Kilenc hónap háború rendezőjével.

A film szereplőivel a megjelenés után hosszabban is beszélgettünk:

A legsötétebb pillanatokban nem vágyott másra, mint az anyja ölelésére

„Így visszagondolva, magamat sem értem, mit gondoltam" - mondja a Kilenc hónap háború című dokumentumfilm beregszászi főhőse, Jani, akit nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, hogy milyen lehet háborúzni, így belevetette magát a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusba. Csakhogy, ami a beregszászi hétköznapokból izgalmasnak tűnt, az a fronton nem más, mint csapdahelyzet, amelyben csak kivárni és túlélni lehet.

Kilenc hónap háborút négy részben láthatják a hvg360-on, az első epizód szombat estétől elérhető az oldalon.

Doku360

A hvg360-on saját dokumentumfilm-válogatást is láthat, előfizetőink az utóbbi évek legjobb magyar alkotásait nézhetik meg, sorozatként tálalva.

Eddig olyan filmek jelentek meg nálunk, mint a Veteránfilm és a Meleg férfiak hideg diktatúrák.

Az összes elérhető filmet ezen a linken találja.

Hozzászólások