Karácsony Gergely szerint a sebek gyógyítását minden nap el kell végezni

Karácsony Gergely szerint a sebek gyógyítását minden nap el kell végezni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A budapesti ostrom emlékére nyílt kiállítás a metrószerelvényekben.

Három metróvonal (a 2-es, a 3-as és a 4-es) több szerelvényén április 11-éig megtekinthető a Budapest szabad – 1945. február 13. című kiállítás. A plakátok a hetvenöt évvel ezelőtt véget érő budapesti ostrom pusztítását és a helyreállítását mutatják be.

Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitó beszédében elmondta, a képeket úgy válogatták össze, hogy „pont annyira emlékeztessenek minket a fájó múltra, hogy azt még el lehessen viselni”. Karácsony röviden utalt Kardos Péter főrabbi történetére is, amit saját Facebook-oldalán korábban így foglalt össze:

„A tegnapi nap hőse számomra Kardos Péter főrabbi, Zugló díszpolgára. Kisgyerek volt, amikor megtalálta a Városmajorban a nyilasok által meggyilkolt nagymamája holttestét. Tegnap ugyanott nézett a neonácik szemébe. Sajnos mindig lesz néhány tucat idióta, akik nem tudják, mit beszélnek. A fő kérdés, hogy leszünk-e elegen, akik elmondjuk: nem engedünk a gyűlöletnek!”

Karácsony szerint Kardos története mutatja meg azt, hogy a sebek gyógyítását minden nap el kell végezni. Szavait azzal zárta, hogy a háború hetvenöt éve elkerült ugyan minket, de „a szellemi polgárháború, amiben élünk évek, évtizedek óta, az igenis, indokolatlanul okoz gyötrődést és lelki fájdalmat nagyon sokaknak”.

A megnyitón beszédet mondott Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a kiállítás egyik szerkesztője is.

A MetróArt tárlatait, tablóit a napi 1,2 millió utas közül legalább 700-800 ezer ember látja majd.

 

Hozzászólások