Tetszett a cikk?

Felvette az amerikai tévéktől előző nap kirúgott Peter Arnett veterán haditudósítót a háborúellenes kampányt folytató brit Daily Mirror.

Arnett, akit az iraki tévének adott, az amerikai háborús terveket bukásnak minősítő minapi nyilatkozata miatt az NBC és több más, általa tudósított amerikai kereskedelmi tévé menesztett, kedden meg is kezdte munkáját a baloldali irányzatú londoni Mirrornál. A harmadik legnagyobb, naponta 2,2 millió példányban megjelenő brit tömeglap hónapok óta heves háborúellenes hadjáratot folytat.
Két újságoldalt megtöltő, az "Ez a háború nem működik" címet viselő, első cikkében Peter Arnett azt írta: az eredeti tervek szerint az amerikaiaknak március végén Bagdadban kellett volna lenniük, de ebből a tervből nyilvánvalóan nem lett semmi. Ugyanígy nem lett semmi a déli országrészben várt népfelkelésekből, és ahogy hevesebbé válik a Bagdadért folyó csata, úgy nő a civil áldozatok gyarapodásának veszélye - írta az amerikai tudósító.
Arnett nem hibáztatja az NBC-t, amiért a társaság kirúgta őt, mert nyilván "a cég hatalmas piaci nyomás alá került". Hozzátette: azt sem tartja valószínűnek, hogy menesztéséért a Fehér Ház lenne felelős. Csalódást keltőnek nevezte ugyanakkor, hogy azért rúgták ki, mert el akarta mondani, hogy mi történik Irakban.
Peter Arnett hétvégi, iraki televíziónak adott interjújában kijelentette: az amerikaiak irányította háború első terve kudarcot vallott. Az Arnettet foglalkoztató amerikai médiumok utólag közölték, hogy a Pulitzer-díjas újságíró "kollegialitásból" adta az interjút. Az amerikai védelmi minisztérium hivatalosan nem reagált az interjúra, egy névtelenül idézett tisztségviselő azonban célzott arra, hogy szerinte Arnettet az iraki hatalom manipulálta.
Arnett a vietnami háborúban az AP-nek küldött tudósításaiért Pulitzer-díjat kapott, de igazán közismertté az 1991-es első öbölháborúban vált, amikor a CNN hírtelevízió tudósítójaként dolgozott a háborús helyszíneken. A CNN-ből 1998-ban kényszerült távozni egy szakmai botrány miatt. A 68 éves Arnett az NBC leányvállalatának, az MSNBC-nek a munkatársaként idén utazott Irakba, ahol a National Geographic Explorer című műsornak dolgozott. A háború kitörése után az iraki hatóságok Bagdad elhagyására kényszerítették az amerikai újságírók túlnyomó többségét, köztük az NBC News munkatársait is. Arnett maradhatott, így az NBC az ő tudósításait sugározta. (MTI)
Már több mint egymillió halálos áldozata van a koronavírusnak

Már több mint egymillió halálos áldozata van a koronavírusnak

Használ Wordöt vagy Excelt? Akkor jó hír, hogy jön az Office 2021

Használ Wordöt vagy Excelt? Akkor jó hír, hogy jön az Office 2021

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat