szerző:
hvg.hu

Állampolgári bejelentésre a Panaszbizottság megvizsgálta a Klubrádió Rt. 2005. szeptember 5-én sugárzott „Megbeszéljük” c. műsorát - közölte a testület. Az eljáró tanács véleménye szerint a riporter nem vette figyelembe a tájékoztatás tárgyilagosságának követelményét, amelyet a törvény alapelvként ír elő.

A műsor egy önkormányzati rendezvényen tűzoltóbemutatóra felkért önkéntes tűzoltót azért tett felelőssé, mert elvállalta a munkát, holott az ott teljesített feladatnak politikai tartalma volt. Ezt a riporteri alapvetést a beszélgetés teljes ideje alatt fenntartotta, és az önkéntes tűzoltóság anyagi támogatásának forrására is hivatkozott. Úgy vélekedett, mintha a tűzoltó saját háza táján garázdaként okozott volna kárt.

A Panaszbizottság 6. sz. eljáró tanácsa az ügy tárgyában megtartott ülésén a sérelmezett műsorszámot meghallgatta és a panaszos szóbeli kiegészítését mérlegelte - áll a közleményben. A műsorszolgáltató a tárgyaláson nem jelent meg és írásos észrevételt sem tett a panaszra.

Az eljáró tanácsnak a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. tv. 48. § (3) bekezdése és a Panaszbizottság ügyrendjének 15. § alapján elsősorban abban kellett állást foglalnia, hogy a bepanaszolt műsorszám megfelel-e a műsorszolgáltatás alapelveiből kiolvasható törvényhozói szándéknak. 

Fentiek alapján az eljáró tanács véleménye az, hogy a panasszal érintett műsorszám riportere nem vette figyelembe a tájékoztatás tárgyilagosságának követelményét, amelyet a törvény alapelvként ír elő.

hvg.hu Média

Az ORTT Panaszbizottsága elmarasztalta az ATV-t

Az eljáró tanács szerint az ATV hírösszefoglalójában a népszavazással kapcsolatban használt „elutasító végeredmény” kifejezés megtévesztő. A Klubrádióban elhangzott, Wass Albertet és a jobboldal kulturális színvonalát negatívan értékelő véleményt ugyanakkor a Panaszbizottság nem találta gyűlöletkeltőnek.

hvg.hu Itthon

Panaszbizottság: Orbán nem Gorcsev Iván

Az ORTT Panaszbizottsága szerint a Nap-kelte műsorvezetője megsértette a médiatörvényt, a Fideszt és az állampolgárok százezreit, amikor kétségeit fejezte ki a Fidesz szimpátiaszavazását illetően.

hvg.hu Itthon

A Panaszbizottság szerint Kudliknak csak a pályája releváns

Az M-RTL Televízió Rt. 2005. április 7-én sugárzott „Házon kívül” c. politikai-közéleti magazin résztvevője Kudlik Júlia volt. Az ORTT Panaszbizottsága szerint a televízió törvényt sértett, mikor a riporter a tévébemondót pártvonzalmáról kérdezte.

MTI Média

MÚOSZ: az ORTT panaszbizottsága sajtószabadságot sértett

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) etikai bizottsága szerint az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottsága súlyosan megsértette a sajtószabadságot egy kereskedelmi televízióban sugárzott Kudlik Júlia-interjú kapcsán hozott elmarasztaló állásfoglalásával.

hvg.hu Itthon

Panaszbizottság: súlyosan elfogult volt Fiala megnyilvánulása

Az MTV február 22-én sugárzott Nap-kelte c. műsorában elhangzott műsorvezetői kijelentés, amellyel az érintett műsorvezető magát, két másik kérdező társával együtt, kormánypárti szurkolónak minősítette, minden kétséget kizáróan súlyos elfogultságról tanúskodik, amelynek közszolgálati műsorszámban nem lehet helye - áll a Panaszbizottság közleményében.

Járványügyi vizsgálat indult az orfűi megbetegedések miatt

Járványügyi vizsgálat indult az orfűi megbetegedések miatt

Bagaméri is megirigyelné: villanyautó, amiből fagyit árulnak

Bagaméri is megirigyelné: villanyautó, amiből fagyit árulnak

Szúnyogcsípéstől feldagadt a háta egy 4 éves kisfiúnak

Szúnyogcsípéstől feldagadt a háta egy 4 éves kisfiúnak

Ötöslottó: Itt vannak a nyerő számok

Ötöslottó: Itt vannak a nyerő számok

Tbilisziben leköpték az orosz tévéseket, akik fel is vették az incidenst

Tbilisziben leköpték az orosz tévéseket, akik fel is vették az incidenst

A magyar gazdaság újabb szektora kerül külföldi befolyás alá

A magyar gazdaság újabb szektora kerül külföldi befolyás alá