szerző:
MTI/hvg.hu

Összesen 214 millió forint kártérítés, továbbá tíz millió forint perköltség megfizetésére kötelezte a Friderikusz Produkció Kft.-t a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében. A kamatokkal és a perköltséggel együtt Friderikusz cégének közel 2,5 millió dollárt kellene fizetnie. A kft. jegyzett tőkéje azonban a cégjegyzék adatai szerint mindössze 3 millió forint. Friderikusz "levegőért kapkod".

"Végre lezárult ez a sokéves per és bebizonyosodott, hogy Friderikusz Sándor szerződést szegett ,és komoly kárt okozott az RTL Klubnak" - idézi Kaszó Klárát, az RTL Klub jogi igazgatóját a tévé közleménye.

Friderikusz Sándor. Fizethet
© MTI
A televízió azért indított pert még 1999-ben, mert álláspontja szerint a kft. megszegte a Meglepő és mulatságos című műsorra vonatkozó produkciós szerződését, és az egyik részt nem adta át időben. A televízió ekkor elállt a szerződéstől, majd kártérítési pert indított. A Legfelsőbb Bíróság már 2002 áprilisában megállapította a szerződésszegést, azonban az okozott kár tárgyában azóta folytak a szakértői vizsgálatok.

A kft. közleményében Friderikusz Sándor úgy kommentálta az ítéletetet: "most már jogerős bírósági ítéletem van arról, hogy a mindenkori legdrágább tévéműsort a magyar piacon én állítottam elő, nevezetesen - kamatokkal együtt - körülbelül 450-460 milliósat".

Friderikusz Sándor a hvg.hu-val írásban közölte: természetesen jogkövető állampolgárként fog viselkedni. A televíziós szakember ugyanakkor megjegyezte: nem valószínű, hogy a legújabb kori jogtörténetben bárkit is egy műsorért, egy kulturális termékért ilyen mérvű kártérítésre ítélt volna magyar bíróság. "A kamatokkal és a perköltséggel együtt most közel 2,5 millió dollár, illetve 1,8 millió euró fizetési kötelezettségem keletkezett. Megvárom az ítélet írásbeli változatát, de addig is - levegőért kapkodok!" - írja Friderikusz Sándor.

Friderikusz cégének jegyzett tőkéje a cégjegyzék adatai szerint mindössze hárommillió forint.  A kft. tulajdonosa - Friderikusz Sándor mellett - egyébként a Holland Antillákon bejegyzett Sticting Testamentum 2000 Private nevű alapítvány. A kft. ügyvezetője és cégjegyzésre jogosult személy nem Friderikusz Sándor, hanem Tóth Krisztián.

hvg.hu Itthon

RTL-Friderikusz: az Ítélőtábla szerint nem jogos a kártérítés

A Fővárosi Ítélőtábla, mint fellebviteli bíróság pénteki döntésével nem emelte jogerőre az RTL Klubnak a Friderikusz Produkcióval szemben megítélt 240 millió forintos kártérítési igényét - értesült a hvg.hu. A másodfokú eljárás lefolytatásáig Friderikusznak semmit nem kell fizetnie.

MTI Itthon

Az MTV felmondott Friderikusznak

A Magyar Televízió Rt. vezetése 2005. október 10-én arról tájékoztatta írásban Friderikusz Sándort, hogy a továbbiakban nem tart igényt munkájára sem műsorvezetőként, sem szerkesztőként a közszolgálati televízió műsoraiban - közölte a köztelevízió. A műsorvezető azt válaszolja, a tévé döntését sajnálatosnak tartja, ha éppen nem is magára nézve.

Itthon

Nyert az RTL Klub: Friderikusz 210 milliót fizet

Kétszáztízmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte Friderikusz Sándor cégét az RTL Klubbal szemben a Fõvárosi Bíróság. A kártérítés jogalapja jogerõs, összege nem.

Magyar név fémjelzi ezt a vagyonokért kínált gyönyörű Fecske Mercedest

Magyar név fémjelzi ezt a vagyonokért kínált gyönyörű Fecske Mercedest

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Súlyos élelmiszerválságra figyelmeztet az ENSZ több afrikai országban

Súlyos élelmiszerválságra figyelmeztet az ENSZ több afrikai országban

Így rakja össze az agyunk az álmainkat

Így rakja össze az agyunk az álmainkat

1000 gyönyörű háttérképet tett közzé a Google, itt mindet letöltheti ingyen

1000 gyönyörű háttérképet tett közzé a Google, itt mindet letöltheti ingyen

Kiengedték a kórházból a Vuhanból hazatért magyarokat

Kiengedték a kórházból a Vuhanból hazatért magyarokat