Hogyan lehet a tüdőnket tisztán tartani?

Hogyan lehet a tüdőnket tisztán tartani?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A The Lancet című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint nem a stressz, hanem a légszennyezettség a leggyakoribb kiváltó oka a szívrohamnak. A szennyezett levegő ugyanis a tüdőbe kerülve gyulladást okoz. De hogyan tarthatjuk tisztán a tüdőnket?

A tanácsok között szerepel például az, hogy kerüljük el a forgalmas utakat, lehetőség szerint inkább mellékutakon, parkokon keresztül közlekedjünk. Ha csak lehet, hagyjuk ki az alagutakat is, valamint azokat a helyeket, ahol sok magas épület övezi utunkat. A nap nagy részét többnyire zárt helyen töltjük, de ott sem biztonságosabb, sőt, egyes felmérések szerint bent akár kétszer-ötször is szennyezettebb lehet a levegő, mint az utcán.

A tisztítószerek, légkondicionálók, tévéképernyők mind vegyi anyagokat bocsátanak ki. Az elektromos légkondicionálók használata helyett ezért inkább szellőztessünk, vegyünk minél több szobanövényt, amelyek tisztítják a levegőt, továbbá üljünk messze a fénymásolótól - olvasható a blogon. A többi hasznos tanácsot elolvashatja a Cogito blogon.