Jelentős pénzbírságot kaphatnak a hajléktalanok

Jelentős pénzbírságot kaphatnak a hajléktalanok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

150 ezer forintos pénzbírsággal vagy elzárással sújtható az a hajléktalan, aki visszaesőként, életvitelszerűen használja a közterületet - olvasható a JogIQ blogon.

Kedden nyújtotta be számos fideszes képviselő a Szabálysértési törvény azon módosítását, melynek értelmében a közterületet életvitelszerűen használókat maximális, azaz 150 ezer forintos pénzbírsággal, vagy elzárással lehet szankcionálni. A törvénymódosító javaslat egyértelműen kiemeli, hogy kizárólag az számíthat ilyen súlyos büntetésre, aki "a közterület életvitelszerű lakhatás céljaira történő használatára", vagy az "életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületen történő tárolására vonatkozó szabályokat ismételten megszegi" - olvasható a JogIQ blogon.

A módosító javaslat indokolásában olvasható, hogy az épített környezetről szóló törvény január 1-jei módosítása megadta az önkormányzatoknak a lehetőséget, hogy rendeletben a település belterületi közterületének a jogszabályban meghatározott rendeltetésétől eltérő engedély vagy megállapodás nélküli használatát szabálysértéssé nyilvánítsa. Ezzel élt is a Fővárosi Közgyűlés, ugyanis április végén fogadták el az 59/1995. Fővárosi Közgyűlés rendeletének azon módosítását, amely szabélysértéssé nyilvánította a közterület életvitelszerű használatát is, aminek be nem tartását ötvezenezer forintos pénzbírsággal lehet sújtani.

©