szerző:
hvg.hu

Jóformán az összes nagyobb hírügynökséget, és rajtuk keresztül jó néhány tekintélyes lapot megviccelt egy német csoportosulás, mely a németországi választások előtt néhány héttel szavazatkereskedést hirdetett meg az interneten. Bár kis utánajárással lefülelhető lett volna a hecc, a figyelemfelkeltő vállalkozás az ügyészség elé került, a lehetőséget pedig riasztóan nagy számú választópolgár vette komolyan.

„Úgy hangzik, mint valami rossz tréfa, de ez a szomorú igazság: Németországban, alig valamivel a választások előtt szavazatok vásárolhatók - készpénzért!” - harsogta a Bild am Sonntag a szavazás előtti héten, megtévesztve a választások hivatalos felelősét is, aki „a demokráciát súlyosan károsító, perverz bűnügynek” nevezte a cashvote.com oldalon folyó tevékenységet. Az illetékes államügyész és a megkérdezett jogi szakértők rögtön bejelentették: a szavazatok árusításáért öt év szabadságvesztés kapható. Felült a hírnek a Frankfurter Allgemeine Zeitung, az n-tv, a Stern, a hírügynökségek közül az AP, a dpa, tőlük pedig átvette a hírt jó néhány más országbeli lap is. "A politika iránti növekvő cinizmus, különösen a fiatalok körében, felerősíti azt a szándékot, hogy demokratikus jogaikat készpénzre váltsák" - borongott a Guardian az esetről beszámoló cikkében.  
Csaknem az összes német újság teljes komolysággal ismertette, hogy az oldalon a szavazásra jogosult állampolgárok tíz eurós áron értékesíthetik szavazataikat. Az  így összegyűjtött voksokat a honlapot üzemeltető Fortschritt cég ezres, illetve tízezres csomagokban kínálja fel a pártok híveinek, 6250 illetve 59 ezer eurós akciós áron - hüledeztek a német lapok, amelyeknek humora világhírű: elég a „mi Waldónkat” a World Trade Center tetején, egy repülővel a háta mögött ábrázoló fénykép valódiságán elmélkedő Spiegelt hoznunk például. „Hiába keresi az ember kétségbeesetten annak nyomát, hogy itt valami viccről lenne szó; nem találni semmit” - összegezte a Cashvote utáni nyomozásai eredményét is a neves hetilap.
A súlyos erkölcsi, jogi és politikai konzekvenciák levonására késztető Cashvote a választások előtt egy héttel, szeptember 15-én kegyelmezett meg: honlapján megjelent a szöveg, miszerint a projekt nem más, mint a magát az "Extrém Közép Pártjának" nevező, 1999-ben alakult csoportosulás szatirikus akciója annak demonstrálására, hogy a német politikai életben valami nem stimmel. A honlap készítői akciójuk leleplezése után bocsánatot kértek mindenkitől, akiket vállalkozásuk megbotránkoztatott - és azoktól is, akik komolyan gondolták felajánlásukat, pénzt mégsem kaptak voksukért. Ám az mindenképpen elgondolkodtató, mennyien lennének hajlandóak pénzzé tenni szavazati jogukat - vonja le az eset tanulságait az Extrém Közép.
Akadt azért német választó, aki nem vesztette el a humorát: az internetes fórumok hozzászólói jókat nevettek a lapok rövidlátásán, s egyre lesték, a beetetett sajtóorgánumok mikor tüntetik már el anyagaikat legalább az internetről (az idézett cikkek a mai napig megtalálhatók a világhálón). „A tisztánlátáshoz elegendő lett volna utánanézni annak, ki a domén tulajdonosa. A webszájtot egy kieli illetőségű underground művész jegyezte. Kis utánajárással kideríthető lett volna, kikről is van szó” - írja egy hozzászóló, aki szerint nyilvánvalóan árulkodó jel az is, hogy a „szavazatkereskedelmet” bonyolító cég a 10 euróért „vásárolt” voksokat 6 euróért „árulta”. „Hogyan lehet ilyen árak mellett nyereséges egy vállalat?” - teszi fel a kérdést. Valaki más arról számol be, miként „adta el” szavazatát: „Egyetlen rubrikát sem töltöttem ki, s még azt sem ikszeltem be, melyik pártnak adnám a voksomat. Küldés után mégis megjelent az üzenet: >>Köszönjük, ’Keresztnév’ ’Vezetéknév’! Adatait elmentettük.<<”

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert