szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország elfogadta az EU-nak a 2004-es évre vonatkozó pénzügyi-költségvetési ajánlatát, és új javaslatokat terjesztett elő a közvetlen mezőgazdasági támogatások induló szintjére, illetve a bevezetésükre meghatározandó átmeneti időszak hosszára.

A kedden tartott főtárgyalói konzultációkon a magyar fél ismertette a 2005-ös és 2006-os évre szóló költségvetési kompenzációs mechanizmussal kapcsolatos javaslatait is, amelyekben egyelőre nincs egyetértés az unióval. Elérhető közelségbe került viszont a megállapodás a mezőgazdasági kvótáknak és a közvetlen támogatások nemzeti kiegészítésének a kérdésében - közölte Juhász Endre magyar főtárgyaló.
A dán elnökség a tizenötök korábban már jóváhagyott álláspontjával összhangban azt javasolta, hogy az újonnan csatlakozó országok tagságuk első évében az uniós mezőgazdasági jövedelemtámogatási szint 25 százalékát kapják; ez a következő két évben 5-5, majd évente 10 százalékkal emelkedne, s 2013-ban érné el az akkori uniós szintet. Ha viszont 2006 után a közösségi támogatások csökkennének, akkor az átmeneti időszak lerövidülhet. Emellett az unió hozzájárulna ahhoz, hogy az új tagországok a csatlakozás utáni első három évben a támogatásokat úgynevezett nemzeti kiegészítéssel a közösségi szint legfeljebb 40 százalékáig növeljék. A gyakorlatban ez az első évben 15, a másodikban 10, a harmadikban pedig 5 százalékos emelkedést tenne lehetővé az unió eredeti ajánlatához képest.
A keddi konzultációkon Magyarország a nemzeti kiegészítésekkel kapcsolatban is új javaslatot terjesztett elő, s a nagykövet tájékoztatása szerint ez ügyben "nagyon közel kerültünk a megállapodáshoz". Másfelől viszont ez a megállapodás viszonylag távol állna attól az eredetileg felvetett magyar igénytől, amely szerint az unió által nyújtott és az elvileg járó 100 százalékos támogatási szintek különbségének az 50 százalékát lehessen saját forrásokból fedezni.
Mivel a támogatások induló szintjének és az átmeneti időszaknak a kérdésében továbbra sincs egyetértés, a dán elnökség szerint is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy csak a jövő hét második felében esedékes koppenhágai EU-csúcson jöhet létre megállapodás. Keddre bizonytalanná vált, érdemes-e megtartani a jövő hét elejére tervezett külügyminiszteri szintű tárgyalási fordulót, amelyen az elnökség szerette volna lezárni a még függőben lévő kérdések zömét, hogy a lehető legnagyobb mértékben tehermentesítse az állam- és kormányfőket. (MTI)

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből