szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy ha nem veszik ki a Fidesz szerint szükségtelen részeket az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatból, az ellenzéki párt nem szavazza meg az előterjesztést. A kormány hajlandó kivenni  a kifogásolt passzusokat, bár ezt az SZDSZ ellenzi.

A Fidesz szerint három olyan passzus is maradt az alkotmánymódosítási javaslatban, amely nem szükséges az EU-csatlakozáshoz, és amelyről nem egyeztettek korábban. A párt által elhagyni kívánt rendelkezések egyike bizonyos alkotmányos hatáskörök átengedését teszi lehetővé nemzetközi szervezetek (de nem az EU) részére, a másik a kormánytagok rendeletkibocsátását, a harmadik pedig a menekülők védelmét szabályozza.
A Fidesz azt követően állt elő kifogásaival, hogy a fontosabb kérdésekben már megállapodtak a parlamenti pártok - nem utolsósorban azért, mert a Fidesz sem kötötte már szavazatát az Orbán Viktor volt kormányfő által korábban megfogalmazottakhoz, vagyis a gazdák támogatásához és a bérek felzárkóztatásához.
A Népszabadság értesülései szerint a kormány hajlandó engedni, különösen Orbán Viktor tegnapi rádiónyilatkozata után, amelyben a volt kormányfő egyértelművé tette: nem szavazzák meg az alkotmánymódosítást, ha nem kerülnek ki azok a részek, amelyeknek nincs közük az uniós csatlakozáshoz.
Az MDF a múlt héten szintén jelezte: helyesebbnek tartaná, ha az EU-csatlakozáshoz nem feltétlenül szükséges részek kikerülnének a javaslatból, de mint Herényi Károly frakcióvezető fogalmazott, ez a kérdés még orvosolható.
Az SZDSZ részéről Fodor Gábor nem fogadja el, hogy kikerüljenek az említett bekezdések az előterjesztésből. Szerinte a kompromisszumok következtében romlott a javaslat szakmai színvonala, s ezt nem volna szabad tovább rontani.

Uniós oltalom alá kerül az akasztói szikiponty

Uniós oltalom alá kerül az akasztói szikiponty

Mi folyik Brüsszelben? – a HVG-hez igazol az EUrologus

Mi folyik Brüsszelben? – a HVG-hez igazol az EUrologus

A 94 éves David Attenborough regisztrált az Instagramra, hogy ott is figyelmeztessen: baj van

A 94 éves David Attenborough regisztrált az Instagramra, hogy ott is figyelmeztessen: baj van