szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tony Blair brit miniszterelnök hétfőn jelezte: elkerülhetőnek tartja az Irak elleni katonai fellépést, de országa folytatja a katonai előkészületeket, hogy rávegye Bagdadot tömegpusztító fegyverei leszerelésére.

"Folytatnunk kell a katonai előkészületeket, hogy Szaddám Huszein elnök tudatában legyen annak, komolyan gondoljuk a leszerelést. A háború elkerülésének egyedüli módja időnként az, ha világossá tesszük, hogy szükség esetén készek vagyunk az erő használatára" - érvelt a brit miniszterelnök, aki úgy véli: Irak azért engedte vissza az ENSZ ellenőreit, mert a diplomáciát támogatta az erővel való fenyegetés. "A katonai konfliktus Irakkal elkerülhető. Elkerülhetetlen azonban, hogy továbbra is megengedjük Iraknak, hogy folytassa szomszédjai fenyegetését, dacoljon az ENSZ-szel" - mondta Blair Bassár el-Aszad szíriai elnökkel hétfőn megtartandó tárgyalásai kapcsán, ahol a brit kormány sürgetni kívánja Aszadot, hasson oda, hogy Irak maradéktalanul teljesítse az ENSZ leszerelési határozatát.
A Financial Times értesülése szerint a brit kormány elégedetlen az iraki fegyverkezési programokról az ENSZ-nek átadott bagdadi jelentéssel. Az újságnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő forrás hozzátette: az iraki jelentés tanulmányozása még folytatódik, de azt brit illetékesek az eddigiek alapján "nagyon kiábrándítónak" találják.
Ugyanakkor az al-Dzsazíra nevű, katari székhelyű műholdas tévécsatorna török katonai forrásokra hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy az amerikai hadsereg ötven teherautóval harci eszközöket szállított a dél-törökországi Incirlik támaszpontról Irak északi, kurdok lakta részébe (erre a területre nem terjed ki a bagdadi kormány ellenőrzése). Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség szerint az amerikai különleges erők 500 katonája mintegy kétezer iraki felkelőt képez ki, illetve előkészületeket tesz ezer amerikai katona észak-iraki elhelyezésére. Az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselői nem erősítették meg az iraki határ közelében folytatott amerikai csapatmozgásokat. (MTI)

Lekapcsolta a Facebook a legnagyobb magyar járványtagadó oldalakat

Lekapcsolta a Facebook a legnagyobb magyar járványtagadó oldalakat

Nem adjuk ingyen a pogácsát, cserébe finomat sütünk – Tóta W. Árpád a hvg360 első évéről

Nem adjuk ingyen a pogácsát, cserébe finomat sütünk – Tóta W. Árpád a hvg360 első évéről

"Ingázó igazolvánnyal" segítené a határ mentén dolgozókat Románia

"Ingázó igazolvánnyal" segítené a határ mentén dolgozókat Románia