szerző:
hvg.hu

Kivonult az ellenzék az Országgyűlés ülésterméből, mivel szerintük a Btk. módosításához fűződő zárszavában Bárándy Péter sértegette a képviselőcsoportjaikat. Bárándy laikusnak nevezte az ellenzéki képviselőket, és azt javasolta nekik, "térjenek vissza polgári foglalkozásukhoz". 

A Fidesz-frakció - majd őket követve az MDF képviselőcsoportja - a  Btk.-módosításhoz érkezett képviselői indítványok határozathozatala előtt tartott miniszteri zárszó alatt vonult ki. Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes szerint az igazságügyi tárcavezető sértegette a Fidesz képviselőcsoportját, személyeskedő megjegyzéseket tett és nem a vitában elhangzottakra reagált. Bárándy név szerint felsorolta azokat a képviselőket, akik egyházaknak és más intézményeknek levelet írtak a büntető törvénykönyv kábítószerekkel foglalkozó részének módosítása miatt - tette hozzá Répássy.
Miután a képviselőcsoport visszatért az ülésterembe, ügyrendi kérdésben szót kérve Áder János frakcióvezető felszólította Bárándy Pétert, hogy kövesse meg a Fidesz-frakciót, ellenkező esetben a képviselőcsoport nem vesz részt tovább a Ház keddi munkájában. Áder úgy vélte, "ami az elmúlt percekben történt, példátlan az Országgyűlés történetében, az igazságügy-miniszter olyan hangot engedett meg magának, ami az elmúlt tizenkét évben nem fordult elő". Bárándy nem kért bocsánatot, az elnöklő Mandur László (MSZP) pedig úgy vélekedett, az Áder által elmondottak nem ügyrendi jellegűek; ezután a Fidesz-frakció ismét elhagyta az üléstermet. Az MDF-frakció is távozott, amiről Herényi Károly, a képviselőcsoport vezetője az MTI-nek azt mondta, 1990 óta nem fordult elő a parlamentben, hogy "egy miniszter kioktassa a képviselőket". 
 
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője felszólalásában kijelentette: annak az oldalnak a helyében, amelynek képviseletében "miniszteri székből Kövér László szót tudott kapni ebben a parlamentben", nem nevezne példátlannak semmilyen miniszteri felszólalást. Kuncze ügyrendi javaslatként felvetette: kérdezzék meg az ellenzéket, hogy "a több mint ezer, szakmailag megalapozatlan módosító javaslatot visszavonják-e, vagy itt hagyják nekünk, hogy órákon keresztül szavazgathassunk róla, miközben ők hazamennek bevásárolni". 

Bárándy Péter szerint az ellenzék kivonulása puszta fegyelmezetlenség volt. "Arra reagálni kell, ha képviselők valótlanságokat állítanak annak a törvénynek a tárgyában, amelynek a zárszavát a miniszter mondja el, és arra is, ha személyeskedő volt egy-egy képviselő, ahogy ez történt" - mondta az incidensről a miniszter, aki szerint ugyancsak helyes volt megnevezni azokat a képviselőket, akik "valótlanságokat állítottak levélben és ezzel félrevezettek egyébként nyilvánvalóan jóhiszemű egyházi személyeket, pedagógusokat és szülőket". (MTI)

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön