szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2010-re három, összesen több mint ezer kilométer hosszú vízcsatornával szállítják majd Kína déli területéről a vizet az aszály sújtotta északra  - írja a BBC. A 60 milliárd dolláros tervet hosszú vita után hagyta jóvá kínai kormány.

Az óriási beruházás miatt közel 400 ezer embert kell elköltöztetni az épülő csatornák útjából. A közel egy évtized alatt megépülő három vízcsatorna összhossza 1300 kilométer lesz, és Kína négy nagy folyóját köti majd össze. Amikor elkészül, a csatorna  a Jangce folyóból összesen 44,8 milliárd köbméter vizet fog délről északra szállítani egy esztendő alatt, éppen annyit, amennyit a Sárga folyó képes vinni. 
A BBC értesülése szerint a csatornaépítés jóváhagyása után az alapkövet maga a miniszterelnök fektette le. A kínai hatóságok azért döntöttek a csatornák megépítése mellett, mert az északi területek - köztük a főváros, Peking, és további 400 nagyváros is - egyre nagyobb vízhiánnyal küzdenek. Északon sok farmernek akár egy-két kilométer hosszú, kézzel ásott csatornát is ásnia kell, ha öntözni szeretné terményeit.

A beruházást azonban sokan támadják már az ötlet megfogalmazása óta. Egyesek szerint a hatalmas beruházás táptalaja lesz az állami korrupciónak, mások a vízcsatornák ökológiai kockázatára hívják fel a veszélyt: a csatornák erősen szennyezett vizet szállítanak majd északra, ahol a hatalmas víztömeg komoly árvizeket is okozhat.

Új, húszperces koronavírusteszt készült

Új, húszperces koronavírusteszt készült

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Így játsszuk el, hogy sikeresek vagyunk!

Így játsszuk el, hogy sikeresek vagyunk!