szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Litvánia új elnöke a jobboldali liberális Rolandas Paksas volt kormányfő lesz, miután megnyerte a litvániai elnökválasztás vasárnapi, második fordulóját, csaknem tíz százalékkal előzve meg a jelenlegi államfőt, a 76 éves Valdas Adamkust.

A 46 éves Paksas - aki alig több mint egy éve áll liberális irányzatú pártja élén, de korábban kétszer is kormányfő volt, s a főváros polgármestereként is működött a két forduló közötti kampányának eredményeként a második fordulóban - valamivel több mint 48 százalékos részvételi arány mellett - 54,91 százalékkal hódította el az elnöki mandátumot.
Adamkus - aki vereségét elismerve hétfőn hajnalban gratulált vetélytársának a győzelemhez - 45.09 százalékkal végzett a második helyen, s így ötéves mandátuma lejártával, február végén át kell adnia posztját fiatal utódjának. A decemberi 22-i, első fordulón - 54 százalékos részvételi arány mellett - még Adamkus végzett az élen a voksok 35,5 százalékával, akkor maga mögé utasítva a mindössze 19,6 százalékot gyűjtő Paksast. A párton kívüli Adamkus, aki elsősorban a középjobb széles bázisú támogatását élvezi, a függetlenség elnyerése után az Egyesült Államokból tért vissza csaknem fél évszázad után hazájába, amelyet 1944-ben, a Vörös Hadsereg elől menekülve hagyott el. A jelenlegi elnök volt a választások nagy esélyese, hiszen elérte hazája meghívását a NATO-ba és az Európai Unióba.
Paksas meggyőző fölénye így meglepetés, s az első kommentárok populista szerepléseinek tudják be sikerét. A volt kormányfőt a kampányban sokan hasonlították a francia szélsőségesek hírhedt vezéréhez, Le Penhez, demagógnak és populistának bélyegezték, de Paksas sajtónyilatkozataiban elvetette a vádakat. Az új elnök szerint az ország külpolitikája változatlan marad - az EU- és a NATO-csatlakozás kiemelt célkitűzéseivel -, de belpolitikai változásokra szükség van, a közrend megszilárdítása és az életszínvonal emelése érdekében tett ígéretei valóra váltása érdekében. (MTI)

120 ezer éves emberi lábnyomokat találtak Szaúd-Arábiában

120 ezer éves emberi lábnyomokat találtak Szaúd-Arábiában

Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

A mi kis falunk lesz az első audionarrációval sugárzott műsor az RTL-en

A mi kis falunk lesz az első audionarrációval sugárzott műsor az RTL-en