szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adócsökkentések és munkaerőpiaci, munkahelyteremtési támogatások sorával akarja az amerikai elnök élénkíteni az USA gazdaságát. George W. Bush régóta készülő 674 milliárd dolláros gazdasági csomagtervét kedden Chicagóban, a Gazdasági Klub előtt tartott beszédében ismertette. Demokrata politikusok szerint azonban a terv elhibázott, különösen az Irak ellen készülő háború küszöbén.

Bush elnök gazdasági élénkítő csomagját a kongresszusnak még meg kell szavaznia, elemzők szerint az intézkedések bevezetésére legkorábban április elején lehet számítani. Közgazdászok szerint a program hamarosan minden eddig rekordnál nagyobbra növelheti az amerikai költségvetés hiányát.
"Azzal, hogy felgyorsítjuk a jövedelmeket terhelő adók csökkentését, nagy lendületet adunk a gazdaságnak, és új munkahelyeket teremtünk" - kommentálta Bush a számokat a Chicagói Gazdasági Klubban. A program tíz év alatt költené el a 674 milliárd dollárt. A terv legfontosabb elemét az adócsökkentések jelentik, Bush elnök szerint ugyanis az amerikai gazdaság közel 70 százalékát a fogyasztói költekezések adják, így komoly lökést adhat a növekedésnek, ha több pénz marad az állampolgároknál. Több millió amerikai az eredeti határidő, 2008 helyett már az idén a legalacsonyabb adósávba kerül. A jelenlegi 27 százalékos adókulcsot 25 százalékra, a 30 százalékosat 28-ra, a 35 százalékosat 33-ra, a legmagasabb sávot, a 38,6 százalékosat pedig 35-re mérséklik. Új elemként 700-ról 1000 dollárra emelik a gyermeknevelési adókedvezményt is. Bush látványos számokkal támasztotta alá a csomag várt hatását: a terv részeként 92 millió adózó 2003-ban 1083 dollár adócsökkentésben részesül, 46 millió házaspár átlagosan 1716 dollár adókönnyítést kap és 13 millió idősebb adózó átlagosan 1384 dollár adócsökkentéshez jut.
Komoly hatást várnak a tőkepiacok az osztalékadó rendszerének eltörléséről is: ez a vállalati jövedelmek kettős adóztatását szünteti meg, mert a részvényeseknek a jövőben nem kell adót fizetniük az egyszer már adózott vállalati nyereségből kifizetendő osztalék után. Az osztalékadó felszámolása a következő tíz évben 300 milliárd dollár megtakarítást jelent majd a befektetőknek és kormányzati várakozások szerint a részvényárak legalább tíz százalékos emelkedését eredményezi. Élénkítő hatást várnak attól is, hogy a vállalkozások a jelenlegi 25 ezer helyett a jövőben 75 ezer dollárig írhatják le beruházásaikat.
A munkanélküliek számára 3 ezer dollár erejéig az új munkahely megszerzésével kapcsolatos átképzési, költözési, gyermeknevelési és egyéb támogatást adnának és anyagilag ösztönöznék a minél korábbi munkahelytalálást az úgynevezett személyi újrafoglalkoztatási számlák, amelyeket az amerikai kormány nyitna. Az elnök foglalkoztatás serkentő és növekedési csomagja 98 milliárd teljes adókönnyítést tesz lehetővé már a következő 16 hónapban, ezen felül további 3,6 milliárd dollárt osztanak ki a szövetségi államoknak, hogy segítsék a munkanélküliség problémájának mérséklését.
A rendkívüli intézkedési tervet a demokraták nem fogadták kitörő lelkesedéssel. Szerintük Bush elnök a nagy költséggel járó, Irak elleni háború küszöbén csökkenti radikálisan a költségvetés adóbevételeit, amivel csak tovább növeli az ország adósságállományát. "A terv nem is nevezhető tisztességesnek, mivel csak a komoly részvényportfolióval rendelkező gazdagabbaknak jelent könnyítést" - kommentálta az elnök bejelentését Tom Daschle demokrata szenátor a BBC-nek. A demokraták átmeneti enyhítéseket tartalmazó ellencsomagot tettek közzé, amely 136 milliárdos segítséget jelentene a gazdaságnak 2003-ban. 
Bush beszédét követően a dollár eleinte emelkedett, majd csökkenésbe kezdett a jelentősebb valutákkal szemben, mivel egyre valószínűbbé válik, hogy a kongresszusban nem megy át azonnal, jelenlegi formájában az élénkítő csomaa. Az amerikai tőzsdeindexek enyhe csökkenéssel zárták a tegnapi napot.

Most is művészien bánik a csillagokkal Pinczehelyi Sándor

Most is művészien bánik a csillagokkal Pinczehelyi Sándor

Igazságszolgáltatás, sajtó, korrupció – itt sérül Brüsszel szerint a jogállamiság Magyarországon

Igazságszolgáltatás, sajtó, korrupció – itt sérül Brüsszel szerint a jogállamiság Magyarországon

Vera Jourová: „Sosem bántottam a magyar embereket”

Vera Jourová: „Sosem bántottam a magyar embereket”