szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat algériai férfit hallgat ki a brit rendőrség Londonban azután, hogy lakásukban halálosan mérgező ricin nyomára és a szer előállítására alkalmas berendezésekre bukkantak. A brit kormánynak nincs hírszerzési értesülése arról, hogy a ricint, amelyet biofegyverként is számon tartanak, terrorcselekményre akarták volna használni.

A Scotland Yard szerint a hat férfit és egy nőt vasárnap reggel tartóztatták le különböző észak- és kelet-londoni lakcímeken a terrorizmusellenes törvény megsértése gyanújával. A rendőrség terroristaellenes osztályának nyomozói azóta is kihallgatás alatt tartják őket, az  őrizetbe vett asszonyt azonban kedden szabadon engedték. Az egyik letartóztatott lakásán kis mennyiségű mérget és annak előállítására használt eszközöket foglaltak le. "Az anyagot a hadsereg Porton Down-i vegyi anyag laboratóriumában vizsgálják. Az első vizsgálati eredmények pozitívnak bizonyultak, mérgező ricint mutattak ki" - közölte David Venes, a terroristaellenes osztály vezetője.
A ricint potenciális biofegyverként vagy a bioterrorizmus eszközeként tartják számon a brit Betegségellenőrzési és -megelőző Központ listáján, B kategóriás hatóanyagként: ez mérsékelt veszélyességi fokozatot jelent - írja a BBC. A ricinusolajból nyert mérgező vegyi anyag belélegezve vagy az emésztőrendszerbe jutva halált okozhat, s nagyon kicsiny mennyiség, egy milligramm is halálos lehet, ha közvetlenül a vérkeringésbe kerül. A szernek nincs ellenanyaga, előállítása könnyű, kezdetleges eszközök is elégségesek hozzá. Ezzel a méreggel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár ellenzéki politikust egy esernyővégbe rejtett injekciós tű segítségével. Kabul eleste, a tálibok és az al-Kaida elűzése után, 2001 novemberében az afgán főváros egyik épületében nagymennyiségű ricinre bukkantak az al-Kaida egyik kiképzőközpontjában. Az épületben talált dokumentumok részletes leírást tartalmaztak a mérgező anyag előállításáról és bevetésének lehetőségeiről. A ricint orvosi kísérletekre is használják, kutatásokat folytatnak vele annak megállapítására, alkalmas-e a rák gyógyítására.
Tony Blair brit kormányfő szerint a londoni letartóztatások rávilágítnak a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek jelentette veszélyekre. "A letartóztatások azt mutatják, hogy ez a veszély valódi" - hangoztatta a miniszterelnök a brit nagykövetek konferenciáján mondott beszédében. Az Egyesült Királyság háziorvosait és kórházait felhívták: kísérjék különös figyelemmel, nem jelentkeznek-e a ricinmérgezés tüetei valakin. Brit belbiztonsági tisztviselők a közelmúltban valószínűsítették, hogy "nemzetközi terroristák" előbb-utóbb támadást hajtanak végre Nagy-Britanniában. Egy karácsony előtti sajtóértekezleten először ismerték el, hogy az al-Kaida egy kicsiny csoportja jelen van és működik Nagy-Britanniában, s úgy vélték, a támadás valószínűleg "puha", azaz kevésbé őrzött célpont, például a közlekedési rendszer ellen irányulhat. (MTI)

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő