szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A havazás és a sarkvidéki fagy számos ember halálát okozta, és sok térségben megbénította a közlekedést szerte Európában, Oroszországtól az Atlanti-óceán partvidékéig.

Oroszország északnyugati részén, Karéliában és a Komi Autonóm Köztársaságban, továbbá Szentpétervár és Novgorod környékén műszaki hibák miatt több mint 25 ezer ember maradt fűtés nélkül az esetenkénti mínusz 35 fokos hidegben. A tél kezdete óta csupán Moszkvában csaknem 240 ember szenvedett fagyhalált. A befagyott tengeröblök miatt szüneteltetik a komphajók forgalmát Szentpétervár és az orosz törzsterülettől különálló Kalinyingrád között.
Lengyelországban, ahol több mint 200 emberéletet követelt eddig a szokásosnál kegyetlenebb tél, számos körzetben tanítási szünetet rendeltek el. Németországban kevésbé tragikus a mérleg, mint Oroszországban és Lengyelországban, pedig egyes országrészekben - például Bajorországban - mínusz 30 fokig esett a hőmérséklet a csütörtökre virradó éjszakán.
A kemény tél súlyosan hátráltatja a közlekedést Közép-Európa és a Balkán több térségében is. Elsősorban közutak váltak járhatatlanná a hosszas és sűrű havazástól.
Az enyhébb telekhez szokott Portugáliában a viharos szelektől háborgó tenger miatt le kellett zárni négy kikötőt az ország északi részén. Súlyosabb a helyzet Spanyolországban, amelynek több térségében hosszabb ideje makacsul havazik. Az ország déli részén elterülő Andalúziában hosszabb időre elakadt a forgalom  az A-92-es autópályán, mert a csúszós úton több kamion megcsúszott, és egymásra torlódva elzárta az utat El Molar település közelében. Olaszországban egyes helyeken havazás, másutt sűrű esőzés nehezítette a közlekedést csütörtökön. Trieszt környékén óránként 120 kilométeres sebességet is elérő szél súlyosbította a helyzetet.
Nagy-Britannia - egyelőre legalábbis - túl van a nehezén: a felmelegedésnek és a havazás elálltának köszönhetően a kedden és szerdán még akadozó közlekedés csütörtökön visszaállt a szokott mederbe. További fenyegetést jelent azonban a nagy tömegű hó olvadása, mert a várhatólag ismét fagypont alá süllyedő hőmérsékletben jégtükör boríthatja az utakat. (MTI)

Az MNB szerint most jön a kirúgási hullám, százezer ember kerülhet utcára

Az MNB szerint most jön a kirúgási hullám, százezer ember kerülhet utcára

Trendforduló a munkaerőpiacon: a nagyvállalatok lassan újra bővítenének

Trendforduló a munkaerőpiacon: a nagyvállalatok lassan újra bővítenének

Négyszögletű forintérmét bocsát ki a jegybank

Négyszögletű forintérmét bocsát ki a jegybank