szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A palesztin küldöttségre kirótt izraeli utazási tilalom ellenére összegyűltek Londonban annak a rendezési konferenciának a nem palesztin részvevői, amit a brit kormány még tavaly hívott össze. A  palesztin küldöttség videotelefonon keresztül vesz részt.

A nemzetközi értekezlet hivatalosan meghirdetett célja felderíteni azokat a reformlehetőségeket a palesztin vezetésen belül, amelyekkel a palesztinokat hozzá lehet segíteni a béke megteremtéséhez. A rendezvényen az Egyesült Államok, Oroszország, az EU és az ENSZ képviselteti magát szakértői szinten. A Palesztin Hatóság küldöttsége csak videotelefonon keresztül vehet részt a konferencián, miután Ariel Saron izraeli kormányfő a minapi, 24 halálos áldozattal járó Tel Aviv-i kettős öngyilkos merénylet után megtiltotta külföldre utazásukat.
 
Szaib Erakat palesztin főtárgyaló a konferencia előestéjén a BBC-nek úgy fogalmazott: lehetetlen az előrelépés a reformokban, ha "Jerikóból Rámalláhba sem tudok eljutni". Erakat az izraeli politikáról szólva azt mondta, hogy "elég a célzott gyilkosságokból, elég a zsidó telepekből, elég (a kiürített palesztin területek) újra megszállásából, elég a kollektív büntető intézkedésekből ... a konferencián azt akarjuk üzenni a világnak, hogy mondja meg Izraelnek: ami sok, az sok".
Jack Straw angol külügyminiszter úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a palesztinokat demokratikusabb rendszer felé való elmozdulásra fogja ösztönözni. Ariel Sharon izraeli miniszterelnök az AFP hírügynökség szerint a konferenciát a következőképp kommentálta: „Nem lehet abban bízni, hogy Jasszer Arafatot olyan reformokra bírják, amelyeket a palesztin területeken és nem pedig Londonban kell végrehajtani". (MTI)

Megszavazta a Városliget beépítésének megakadályozását a Fővárosi Közgyűlés

Megszavazta a Városliget beépítésének megakadályozását a Fővárosi Közgyűlés

Újabb kockázattal kell szembenézniük a volt airbnb-s lakástulajoknak

Újabb kockázattal kell szembenézniük a volt airbnb-s lakástulajoknak

Harmincperces koronavírusteszttel szűrik az iskolásokat Bécsben

Harmincperces koronavírusteszttel szűrik az iskolásokat Bécsben