szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február 1-jétől átlagosan 4,5 százalékkal emelkedik a társadalombiztosítási ártámogatásban részesülő gyógyszerek ára - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője. A jelenleg 550 forint alatt vásárolható gyógyszerek ára százalékosan nagyobb mértékben nő, mint az 550 forint felettieké.

A 4,5 százalékos árnövekedést változatlan gyógyszerfelhasználás esetére számították, ha ugyanis az orvosok és a betegek áttérnek a készítmények olcsóbb változatára, a lakosságot érintő áremelés 2,5-3 százalékos lehet - mondta Bidló Judit. Az érintett betegek számára térítésmentes, úgynevezett különkeretes gyógyszerek kategóriájában 17 terápiás csoportban 137 készítmény áráról állapodott meg gyártóikkal az OEP: ezek elsősorban az onkológiai, a művese-kezelésben részesülő, illetve vérzékenységben szenvedő betegek kezelésére szolgáló készítmények. Február 1-től kibővül a fix támogatási összegben részesülő gyógyszerek köre, ami azt jelenti, hogy az azonos hatású készítmények mindegyikéhez ugyanazt az árkiegészítést nyújtja az OEP, és az orvos, valamint betege dönti el, hogy ezek közül a drágábbat vagy az olcsóbbat választja.
Az egészségbiztosító februártól összességében 271 gyógyszert fogad be újonnan a támogatotti körbe, ezek egy részének ára kedvezőbb más hasonló hatású készítményeknél, más részük hiányt pótol, egyesek pedig új terápiás lehetőséget jelentenek a betegek számára. Az új gyógyszerek jelentős része antibiotikum, de vannak köztük vérnyomáscsökkentők, szemcseppek; a 100, illetve 90 százalékos ártámogatási kategóriába került új gyógyszerek közé elsősorban fekélyellenes készítmények, fájdalomcsillapítók és pszichiátriai gyógyszerek tartoznak. Az új árakat kihirdető rendeletben külön mellékletben szerepel száztizenkilenc 100, illetve 90 százalékos támogatással rendelhető készítmény, amelyek jelenlegi magas áruk miatt május elsejével kikerülhetnek ebből a körből, ha a gyártóik április végéig nem tesznek árcsökkentési javaslatot. Az 550 forint alatti készítmények körében 30 gyógyszer esetében árcsökkenés, 1075-nél áremelés következik be, 461 ára pedig változatlan marad. Az 550 forint fölötti gyógyszerek között 205 ára csökken, 2031-nél emelkedik, 1481 termék pedig továbbra is változatlan áron vásárolható. (MTI) 

Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

A Google előtt is volt ám élet: 30 éves minden internetes kereső őse, az Archie

A Google előtt is volt ám élet: 30 éves minden internetes kereső őse, az Archie

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint