szerző:
hvg.hu

Február 8-án térnek vissza Bagdadba utolsó egyeztető megbeszélésre az ENSZ fegyverzetellenőrei, hogy előkészítsék a Biztonsági Tanács (BT) előtti következő beszámolójukat. Vasárnap az Európai Parlament (EP) 32 képviselője Irakba utazott, hogy "nemet mondjon a háborúra". Eközben az amerikai kormány továbbra is készül a háborúra: a New York Times információi szerint az Irak elleni légi támadás alig egy hétig tartana. John Howard ausztráliai kormányfő hétfőn állást foglalt amellett, hogy újabb BT-határozatra van szükség Irak ügyében.

Az Irakba február 8-án visszatérő Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, illetve Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az ellenőrök napi munkáját meggyorsító könnyítésekre szeretné rábírni az iraki kormányt. Elsősorban azt kérik, hogy Bagdad tegye lehetővé a felderítő repüléseket az ENSZ-ellenőrök számára, valamint ne gördítsen akadályt egyes tudósok kikérdezésének útjába. A két megbízott azt szeretné, ha ezeket a kérdéseket még jövő szombati, bagdadi útjuk előtt sikerülne megoldani - jelentette ki vasárnap Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szóvivője. Mohamed al-Duri, Irak ENSZ-nagykövete vasárnap New Yorkban arról beszélt, hogy a két fél minden fontos kérdésről, köztük az iraki tudósok kikérdezésének lehetőségéről is tárgyalni fog. Hasonló ígéretet tett Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes is egy vasárnapi bagdadi nyilatkozatában. A fegyverzetellenőrök február 14-én tesznek újabb jelentést munkájuk eredményeiről a Biztonsági Tanács előtt.
 

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
Vasárnap Irakba utazott az Európai Parlament (EP) képviselőinek 32 fős csoportja, hogy "nemet mondjon a háborúra". Az EP-ben jelenlévő politikai csoportok közül a zöldeket és az Egységes Európai Baloldalt (GUE) 14-14, a szocialistákat 3, a Demokráciák és Különbözőségek Európájáért (EDD) pártot pedig 1 küldött képviseli a háromnaposra tervezett látogatáson. Az EP csütörtökön határozatban foglalt állást az egyoldalú katonai fellépés ellen, mert álláspontja szerint az nem állna összhangban a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával, és a térség más országaira is kiterjedő, súlyosabb válsághoz vezetne.
Eközben újabb részletek kerültek napvilágra az amerikai kormánynak Irak ellen tervezett háborújáról. A vasárnapi New York Times információi szerint az Irak elleni háború esetén a hadműveleteket bevezető légi csapások első 48 órájában 3000 nagy találati pontosságú bomba és rakéta zúdul az ellenséges célpontokra, hogy megtörjék a hadsereg harci kedvét, szétzilálják sorait, és elszigeteljék a bagdadi vezetést a külvilágtól. Ez a bomba- és rakétamennyiség tízszer annyi lesz, mint az 1991-es öbölháború első két napjában. A polgári áldozatok elkerülése végett sokkal nagyobb arányban alkalmazzák majd a mindenféle időjárási viszonyok között alkalmazható műholdvezérlésű bombákat. A légi hadjáratot a Perzsa-öböl térségének számos bázisáról, illetve a repülőgép-hordozókról felszállva közel 500 támadó gép, köztük a denevérszárnyú B-2-es lopakodók hajtják végre. Az elsődleges célpontok az iraki légvédelmi és távközlési létesítmények, politikai és katonai vezetési központok, vegyi és biológiai fegyverek feltételezett célba juttató berendezései lesznek. A haditerven dolgozó Pentagon a lap szerint azt reméli, hogy a rendkívüli erejű és pontosságú légi csapások sokkoló hatására az iraki katonák megadják magukat, Szaddám Huszein iraki elnök rezsimje pedig gyorsan összeomlik.
John Howard ausztrál kormányfő hétfőn bejelentette, hogy a jövő héten Washingtonba utazik, és tárgyalni fog egy újabb BT-határozat szükségességéről George Bush amerikai elnökkel. Ausztrália az Egyesült Államok szoros szövetségese, és már katonákat is küldött a Perzsa-öböl térségébe, hogy szükség esetén részt vegyenek egy Irak elleni hadjáratban. (MTI)

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia