szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfő délután véget ért az EU külügyminiszteri tanácsának az iraki válság ügyében összehívott rendkívüli értekezlete, a megbeszélés eredményeit azonban a soros elnökség egy később, de várhatóan még hétfőn jóváhagyandó dokumentum tervezetében összegzi. A tagországok szeretnének egységes állásfoglalást kiadni.

Az elnökség várhatóan önállóan - a miniszteri tanács titkárságával együttműködve - szövegezi meg a dokumentumot, amelynek tartalmáról az ülés végéig nem szivárogtak ki részletek. A tervezetet az esti órákban összeülő állam- és kormányfők elé terjesztik. A cél az, hogy mindenki számára elfogadható állásfoglalás szülessen, mert a tizenötök csak konszenzus alapján hagyhatják jóvá a dokumentumot.
A források szerint a külügyminiszteri ülés, amely közel négy órán át tartott, "nagyon jó légkörben" zajlott, és minden résztvevő egyetértett azzal, hogy a nap végére a tizenötöknek mindenképpen fel kell mutatniuk "valamit". Az Európai Tanács rendkívüli ülését követően kedden az EU kibővített trojkája (a jelenlegi és a következő soros elnökség, illetve az Európai Bizottság képviselői, valamint Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő) tájékoztatja a tizenhárom tagjelölt ország vezetőit a tizenötök vitáinak eredményeiről. Várhatóan fel fogják kérni a tagjelölteket arra, hogy valamilyen formában csatlakozzanak az uniós vezetők által jóváhagyandó állásfoglaláshoz, külön nyilatkozat kiadását velük nem tervezik.
Vasárnap késő este Brüsszelben megszületett az a NATO-n belüli megállapodás, amely előirányozza a Törökország védelmét szolgáló katonai intézkedések tervezését egy iraki háború esetére. Egyes szakértők szerint így fokozott nyomás helyeződik az EU-ra, hogy a kérdésben hasonlóan egységes álláspontot fogadjanak el. Ez azonban semmiképpen sem lesz könnyű, mivel az egyik oldalon az USA háborús politikáját kritizáló tagállamok - Franciaország, Görögország és Németország -, míg a másikon a konfliktus fegyveres úton történő megoldását pártoló országok - Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország - állnak. (MTI)
Hírek Brüsszel: külügyminiszteri ülés az iraki válság ügyében követendő uniós politika kidolgozására

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Meghalt Ruth Bader Ginsburg

Meghalt Ruth Bader Ginsburg