szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még hétfőn a Biztonsági Tanács elé kerül az Irak ügyében megfogalmazott újabb brit-amerikai határozati javaslat, amit Németország és Franciaország ellenez. A szavazás hozzávetőleg két héten belül várható a tervezetről, amelynek szövege mindössze két bekezdésnyi, s a BBC szerint tartalmazza azt, hogy Irak "eljátszotta az utolsó esélyt" a békés leszerelésre.

Németország és Franciaország az Egyesült Államok diplomáciai offenzívája ellenére is kitart amellett, hogy jelen pillanatban nincs szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb határozatára Irak ügyében. Gerhard Schröder német kancellár hétfőn kijelentette: Franciaországgal közösen azt a felfogást vallják, hogy a Biztonsági Tanács 1441. számú határozata elegendő lehetőséget nyújt az ENSZ fegyverzetellenőrei számára munkájuk folytatásához. Jacques Chirac francia Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfői telefonmegbeszélésükön ismét megerősítették: mindketten a politikai-diplomáciai megoldást részesítik előnyben.
Jack Straw brit külügyminiszter az EU külügyminiszteri tanácsának havi rendes ülésén - ahol közölte, hogy az Egyesült Államok újabb határozattervezetet terjeszt elő - úgy vélte, körülbelül két hétre lesz szükség ahhoz, hogy esedékessé váljon a határozat meghozatala, és addigra nemzetközi konszenzusnak kellene kialakulnia ebben a kérdésben. Dominique de Villepin francia külügyminiszter viszont közölte, Párizs még hétfőn konkrét menetrendekhez kötött javaslatokat tesz az ellenőrzések megszigorítására.
Iraknak szombatig meg kell kezdenie asz-Szamúd 2-es rakétái leszerelését - jelentette ki hétfőn Hans Blix, az ENSZ Irakban tevékenykedő ellenőreinek vezetője, hozzátéve, hogy nem szándékozik több tárgyalást tartani Irakkal ebben az ügyben. "Megszabtuk e rakéták leszerelésének kezdő időpontját, és elvárjuk, hogy Bagdad tiszteletben tartsa a kijelölt dátumot" - mondta újságírók előtt a világszervezet székhelyén, New Yorkban. "Lesznek ugyan további tárgyalások a leszerelés ütemezéséről, de a kezdés időpontjáról nem" - idézte a fegyverzetellenőrök vezetőjét a Reuters. Irak sejtetni engedte hétfőn, hogy eleget tesz az al-Szamúd-2 rakéták megsemmisítésére vonatkozó ENSZ-követelésnek, amely szerint legkésőbb március 1-jén el kell kezdenie az al-Szamúd-2 rakéták megsemmisítését. "Ez technikai jellegű ügy, nem tekintjük akadálynak" - jelentette ki Szaddám Huszein egyik tanácsadója. (MTI)
Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba