szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz nem helyesli, hogy a kormány olyan uniós kampányra költ pénzt, amely csak általános információkat szolgáltat az integráció kapcsán. A párt az elnökségi ülésén megfogalmazta saját EU-kommunikációs stratégiáját. Az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítvány tevékenységével kapcsolatban néhány szervezet jogi kifogással is élt az elmúlt napokban.

A Fidesz nem kampányt indít, hanem párbeszédet kíván folytatni, és informálni akarja a polgárokat az Európai Unióról - mondta Szájer József alelnök a Fidesz elnökségi ülését követő szerdai sajtótájékoztatón. A párt számos programot indít az informálás céljából, többek között százezer példányban kívánja közzétenni a Fidesz kongresszusán elfogadott uniós vitaanyagot. Március elejétől a Fidesz a XXI. Századi Intézettel és az Európai Néppárttal közösen szakmai kerekasztal-beszélgetéseket indít. A párt nyolc-kilenc várost érintő konferenciasorozatot is szervez, Párbeszéd Európáról címmel.
Az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítvány tevékenységével kapcsolatban több szervezet is kifogással élt az elmúlt napokban. A "történelmi" Szociáldemokrata Párt (SZDP) a közalapítvány működésének azonnali felfüggesztésének érdekében Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, mivel állításuk szerint a közalapítvány diszkriminálja a parlamenten kívüli pártokat és szakszervezeteket, ezért "alkotmányellenesen működik és megsérti a nemzetközi jogot".
Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A Jobbik megítélése szerint jogi és alkotmányügyi problémákat vet fel, hogy nem pártok és civil szervezetek, hanem közigazgatási szervek és közalapítványok folytatják Magyarországon az európai uniós csatlakozásra buzdító kampányt. Vona Gábor, a szervezet alelnöke példaként említette a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM), valamint az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány tevékenységét, amelyek egyértelműen az igen voksért szállnak síkra. Azt állította, hogy e kampányban SZDSZ és MSZP közeli cégek is részt vesznek. A Jobbik a jogellenességre hivatkozva az Országos Választási Bizottsághoz fordult a GYISM emblémájával megjelent, kereskedelmi csatornán futó, csatlakozást népszerűsítő reklámfilm miatt. (MTI)
Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént