szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizennyolc halottja és több mint ötvennégy sérültje van annak a nagyerejű pokolgépes merényletnek, amely kedden történt a Fülöp-szigetek déli részén lévő Davao repülőterén; néhány perccel később egy buszpályaudvaron és egy állami kórháznál is robbanás történt. A merényletekkel összefüggésben több személyt őrizetbe vettek - írja a BBC.

A Mindao szigetén lévő Davao repülőtér érkezési oldalán és az egyik buszpályaudvaron történt merényleteket Gloria Arroyo Fülöp-szigeteki elnök elítélte, és hírükre rendkívüli kormányülést hívott össze. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy a pályaudvari és a kórház melletti robbanás összefüggésben van-e a repülőtéri robbantással, amelynek az eddigi adatok szerint legkevesebb tizennyolc halottja van. Nem kizárt, hogy ugyanaz a Moro Iszlám Felszabadítási Front áll a merényletek hátterében, mint a múlt heti távvezetékoszlop-robbantássorozatnak, amelynek következtében 18 millióan maradtak áram nélkül.
Vasárnap tíz muzulmán lázadót öltek meg a Fülöp-szigetek déli részén, amikor azok éppen elektromos távvezetékek megrongálására készülődtek. A katonákat azután vezényelték ki Datu Paglas és Buluán települések közelébe Mindanao szigetén, hogy a lakosságtól értesültek a Moro Iszlám Felszabadítási Front (FMLI) lázadóinak jelenlétéről a térségben.
A múlt héten a FMLI emberei több nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopát robbantották fel, aminek következtében szigetországban tizennyolcmillió ember maradt elektromos áram nélkül több órán át. A muzulmán szervezet emberei állítólag újabb hasonló akcióra készültek, amikor a katonák lecsaptak rájuk.
A 13 ezer harcossal bíró FMLI-vel két hete újultak ki az összecsapások, amikor is a hadsereg jelentős támadásba kezdett a lázadók ellen. Az offenzívának máris közel kétszáz halottja van, és harmincezer polgári lakos elmenekült a térségből. Jóllehet 2001 óta fegyvernyugvás van érvényben a felek között, a lázadók - kormányállítás szerint - rendre megtámadják a kormánycsapatokat, amelyek így kénytelenek visszavágni.
A Fülöp-szigetek legjelentősebb szeparatista szervezetének célja független iszlám állam létrehozása az ország második legnagyobb szigetén, Mindanaón. A Fülöp-szigetek 78 millió főnyi lakossága - az egykori spanyol gyarmatosítók hittérítő tevékenységének köszönhetően - mintegy 85 százalékban keresztény, az iszlám híveinek aránya 10 százalék körül van. (MTI)
Karácsony: Voltak húzós estéink a kollégiumban, erről Rogán Antalt is lehetne kérdezni

Karácsony: Voltak húzós estéink a kollégiumban, erről Rogán Antalt is lehetne kérdezni

Tamás Ervin: Mindenki Karácsonyra várt – de mire lesz elég, amit ő hozott a politikába?

Tamás Ervin: Mindenki Karácsonyra várt – de mire lesz elég, amit ő hozott a politikába?

Az orosz titkosszolgálat küldte az amerikai elitegységbe, most 15 év börtön vár rá

Az orosz titkosszolgálat küldte az amerikai elitegységbe, most 15 év börtön vár rá