szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap Los Angelesben a háború miatt a szokásosnál visszafogottabb külsőségek között tartják meg a Filmakadémia 75. díjkiosztó ünnepségét. A szervezők nem hajlandók kizárni azt sem, hogy esetleg az utolsó pillanatban mégis lefújják a sztárparádét.

A szervezők egyelőre tartják magukat a vasárnap esti időponthoz, de nem hajlandók kizárni azt sem, hogy esetleg az utolsó pillanatban mégis lefújják a sztárparádét, ha a felékszerezett filmcsillagok látványa ízléstelennek hatna a véres csatákban harcoló amerikai katonák képei mellett.
Mindenesetre, ha meg is tartják, a korábbiaknál jóval visszafogottabb külsőségek közt kerül megrendezésre az idei gála. Számos filmcsillag jelezte, hogy a hátsó ajtón szeretné bejutni az Oscar-gálának helyt adó Kodak Theatre épületébe, hogy elkerülje a média rohamát és a rajongók tülekedő ünneplését. A vörös szőnyeg ugyan marad, de az érkező filmcsillagok nem fognak megállni, hogy ünnepeltessék magukat a fényképezőgépek villogása közben, amint az egyébként hagyományosan a gála részét képezi. A pompa, a ragyogás és a rajongók önfeledt sikoltozása ugyanis nem lenne illő az ország komor hangulatához. A Filmakadémia még a házigazda szerepét betöltő Steve Martin filmszínész szövegén is tett kisebb változtatásokat.
Internetes lapok információi szerint az Oscar-díjkiosztás szervezői egy „feketelistát” is összeállítottak azokról az előadókról – többek közt George Clooney, Dustin Hoffman, Spike Lee, Sean Penn, Meryl Streep -, akik Bush-ellenes nézeteik miatt nem szólalhatnak meg a gálán. A hivatalos álláspont szerint az intézkedésekre azért van szükség, hogy a rendezvény megőrizze politikamentességét. Korábban az egyik legnagyobb hollywoodi színészszakszervezet közleményben próbálta elejét venni annak, hogy a szakmán belül olyan „feketelisták” szülessenek, amelyek a hivatalos amerikai állásponttal ellentétes véleményt hangoztató színészek munkához jutását ellehetetlenítenék.
A vasárnapra tervezett háborúellenes tüntetéseknek a rendőrség utasítására messze el kell kerülniük a gála helyszínét. Biztonsági okokból lezárják a környék utcáit, sőt a légteret is Hollywood felett. Kalifornia kormányzója csütörtökön a Nemzeti Gárdát kérte fel, hogy gondoskodjon a Filmakadémia díjkiosztó ünnepségének védelméről. Will Smith filmszínész bejelentette, hogy nem vesz részt a gálán, mivel az idő most nem való ünneplésre. Néhány filmcsillag, köztük Dustin Hoffman közölte, az iraki háború elleni tiltakozás jeléül a békét jelképező kitűzőket fognak viselni.
Kiugrott egy macska egy lángoló épület ötödik emeletéről, pattant egyet, majd elszaladt

Kiugrott egy macska egy lángoló épület ötödik emeletéről, pattant egyet, majd elszaladt

Sokszorosára drágult Mészáros Lőrinc szegedi fürdőjének bérlete

Sokszorosára drágult Mészáros Lőrinc szegedi fürdőjének bérlete

Karácsony bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölt választáson

Karácsony bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölt választáson