szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar-lengyel jégkorongmeccs végén, 3:1-es lengyel vezetésnél a a tévéközvetítést vezető kommentátor azt mondta, Magyarországot divíziójában "örökös bajnoknak" tekintik a jégkorongvilágban, mert a sportág helyzetét tekintve kész csoda, hogy egyáltalán állja a versenyt a többiekkel, s ott van közvetlenül a világ élvonala mögött. Ön hogyan látja ezt?

Papírforma eredmény született a Divízó 1-es jégkorong világbajnokság budapesti csoportküzdelmei során. A "szovjet iskolán" edződött kazah válogatott veretlenül jutott a világ elitjébe, a tavaly még a legjobbak között szereplő Lengyelország lett a második, Magyarország pedig Hollandia, Románia és a kieső helyen végzett Litvánia előtt a harmadik. Ez pontosan megfelel az erősorrendnek, nem történt meg tehát a csoda, amelyre a tavalyi kiugróan jó magyar szereplés után sokan számítottak; szó szerint is alaptalanul.
Magyarországon a tavalyi világbajnokság idején még csak két fedett jégcsarnok működött, most a debreceni és a budapesti új sportlétesítményekkel együtt négy helyen lehet fedettpályás jégkorongmeccset rendezni. A magyar első osztályú bajnokságot hat csapat alkotja (Alba Volán, Dunaferr, FTC, UTE, Miskolci Jegesmedvék, Győri Hoki Klub), a válogatott csak a fehérvári és a dunaújvárosi gárdára épít (és természetesen a Saint Johns Flames-re, Szuper Levente esetében).
Kazahsztánban csak néhánnyal több a fedett pálya, viszont játékosaik az orosz bajnokságban edződnek, trénereiket a nagymúltú szovjet-orosz hoki nevelte ki. A már 1978-ban az elitligában szereplő Lengyelországban háromszor több jó minőségű pálya van, mint nálunk, több a csapat és szélesebb bázisú, tudatosabb, nagyobb hagyományú utánpótlásnevelés zajlik.
Ma, április 22-én Budapesten csak egy nagyáruház 120 négyzetméteres jégfelülete áll rendelkezésére annak a gyereknek, aki a hétvégi meccsek hatására korcsolyázni indulna - mondja Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára. Kovács szerint a szövetséget is meglepte a közönség és a média felfokozott érdeklődése, s a tény, hogy a vesztes meccsek után is nőtt az eladott jegyek száma. A szövetség most azon gondolkodik, hogyan lehetne a megnőtt népszerűséget és az új helyszín, a Budapest Sportaréna adottságait a hoki népszerűsítése érdekében kihasználni. Olimpiai selejtezőket rendezhetnének, illetve jövőre elhozhatnának gálameccsre egy NHL csapatot, vagy - ami szintén drága, de talán mégis valószínűbb - a nyáron a környéken turnézó Jaromir Jagr all stars együttesét. Amúgy maradnak a napi gondok: szélesíteni az utánpótlásbázist, partner önkormányzatokat keresni viszonylag olcsó, könnyűszerkezetes jégpályák építéséhez, és persze minél több pénzt szerezni.
A meccs közvetítésének szünetében 8-9 éves srácok és lányok jégkorongoztak és kiabálták a magyar válogatott sztárok nevét. A publikum a vereség után állva tapsolt és "Szép volt, fiúk"-ozott. A sikerre nincs semmilyen más magyarázat, mint hogy a közönség értékelte, a válogatott "meghalt a pályán" a győzelemért. A magyar labdarúgókhoz vajon már eljutott a hír?
Meghalt Szeremley Huba egykori borász

Meghalt Szeremley Huba egykori borász

Rendkívüli tanácskozást tartanak az uniós külügyminiszterek az izraeli-palesztin konfliktus miatt

Rendkívüli tanácskozást tartanak az uniós külügyminiszterek az izraeli-palesztin konfliktus miatt

Izraeli rakéták 42 palesztint, köztük gyerekeket öltek meg

Izraeli rakéták 42 palesztint, köztük gyerekeket öltek meg