Vajda László belülről látta azt, ami miatt több százezren megemelték a kalapjukat. A kínai szervezőbizottság magyar vezetője már több olimpia szervezésében is közreműködött, de a pekingit fantasztikusnak tartja.

© AP
hvg.hu: Megfordult a fejükben egyáltalán, hogy a NOB elnöke nem mondja ki, ez volt minden idők legjobb olimpiája?

Vajda László: Ebben soha senki nem lehet biztos. A jelenlegi és az előző elnöktől a rendező városok körülbelül 20 éve várják ezt a kijelentést, de eddig nem mondták ki konkrétan. A bűvös szó nélkül is boldog vagyok, hogy részese lehetettem ennek a fantasztikus szervezésnek.

hvg.hu: Van összehasonlítási alapja bőven.

V. L.: 1991-től kezdtem az olimpia világában mozogni, azóta ebben élek, ez a munkám. A naganói olimpia után kerültem át a kerítés másik oldalára, és kezdtem el dolgozni a szervezőbizottságoknak.

hvg.hu: Ez úgy működik, hogy az ember teszi a dolgát, aztán felkiáltanak a szervezők, hogy itt van egy magyar szakember, ő kell nekünk?

V. L.: Nem tudom, hogy mi volt a döntő pillanat, ami miatt rám gondoltak, de büszke vagyok, hogy Sydney után Athén és Peking is megkeresett, és munkát ajánlott nekem. Szerénytelenség nélkül mondhatom, elismerték az előző olimpián végzett munkámat. Ez a kontinuitás tíz éve tart az életemben.

hvg.hu: Milyen munkát végzett Pekingben?

V. L.: Két feladatom volt. Az olimpia elindításáig a kínai szervezőbizottság főtitkárának voltam a szaktanácsadója, így elég mély rálátásom volt a bizottság életének alakulására, a kibontakozásra, a folyamatokra. A kezdéstől viszont az olimpiai falvak (Pekingen kívül hat városban is működött ilyen) életét, munkáját koordináltam, illetve a 204 ország delegációjának és a szervezőknek adtam tanácsokat.

hvg.hu: Minden olyan természetesnek hatott Pekingben, mintha a takarítótól az elnökig valamennyien erre születtek volna. Hívtak össze a négy év alatt válságstábot?

V. L.: Nem. Magabiztosan, a keletiek szerénységével álltak hozzá a munkához, és az ittlétem alatt még ideges vezetőt sem láttam, aki amiatt aggódott volna, hogy valami nem a terveknek megfelelően halad.

hvg.hu: Egy kis fennakadás a kezdés óta?

V. L.: Tudom, hogy hihetetlen, de azt kell mondanom, hogy összességében nem volt. Természetesen, ha egy város 204 országot lát vendégül, akkreditál több mint 300 ezer embert, akkor vannak egyéni észrevételek, panaszok, viszont véleményem szerint ezeket azonnal megpróbáltuk a legmagasabb színvonalon kezelni. Rendszerbeli probléma azonban nem volt.

hvg.hu: Ellentmondásos hírek érkeztek az önkéntesek számáról.

V. L.: Több mint félmillió emberről beszélünk, hiszen maga a város is 14 millió lakosú. Kínára amúgy is jellemző, hogy nem küszködik emberhiánnyal, egy-egy feladathoz gondolkodás nélkül két-három embert is hozzá tud rendelni.

hvg.hu: A rendezés költségeit is csak saccolni tudják.

V. L.: Nagyon fontos, hogy a kínaiak nem az előző olimpia költségeiből indultak ki. Itt mindenki azt tartotta szem előtt, hogy a saját mércéjük szerint a legtökéletesebbet nyújtsák, s ez érzésem szerint sikerült is.

hvg.hu: Mi lesz a média- és olimpiai falvakkal az olimpia után?

V. L.: Értékesíteni fogják, eleve így gondolkodtak az építkezésnél. Az olimpiai falu lakótelep lesz, a médiafalu pedig, amely szintén csodálatos zöld környezetben épült, irodakomplexum szállodákkal.

hvg.hu: Meglepő módon a nyitó- és záróünnepély nem tradicionális, hanem inkább nemzetközi volt, pedig mindenki sárkányokra meg akrobatákra számított.

V. L.: Mindkettőt én is nagy csodálattal néztem, hiszen a program még a szervezőbizottságon belül is titkos volt. Valóban mindenki arra számított, hogy tradicionális megnyitó lesz, de a kínai ember sosem azt teszi, amire számítanak.

hvg.hu: Londonnak feladták a leckét. Önt már megkeresték?

V. L.: Minden szervezőbizottság így érzi ezt az éppen aktuális olimpia esetében, de itt valóban olyan szervezésnek voltak tanúi, amit nehéz felülmúlni. Igen, megkerestek, vannak tárgyalásaim, de hogy részt veszek-e a londoni szervezésben, az még a jövő titka.

Kolozsi Ildikó Peking

hvg.hu Olimpia

Gyászosan szerepeltek az osztrákok Pekingben

Három érmet szerzett a pekingi olimpián Ausztria: egy ezüstöt (dzsúdóban), és két bronzot (úszásban és vadevezős kenuban). Ennél rosszabb eredményt az osztrák élsportolók csak Montreálban pipáltak 32 évvel ezelőtt, akkor egyetlen bronzéremmel tértek haza. Bécsi tudósítónk jelenti.

hvg.hu Gazdaság

Lehet-e még Budapesten olimpia?

Az olimpia elhelyezéséhez Budapest adottságai megvannak, de a főváros – és Magyarország – a mai állapotában nem tudna olimpiát rendezni – állapította meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2006-ban aktualizált, egy Budapesten megrendezendő olimpiáról készült megvalósíthatósági tanulmánya. Vajon a pekingi olimpia árnyékában illetve a mai gazdasági helyzetben füstbe ment tervnek tekinthetjük az olimpia megrendezését? A Budapest Olimpia Mozgalom (BOM) elnökét és egy sportközgazdászt kérdeztünk.

Shake

Szex az olimpián: öt karika helyett öt csillag

Vége az olimpiának, néhányan ünneplik sikereiket, mások vigasztalódnak a kudarcok miatt. Amíg folynak a játékok, a felfokozott hangulatban a nemek keveredése elkerülhetetlen. Legalábbis egy egykori brit olimpikon szerint.

Iványi Gábor, Setét Jenő és Bogdán László is Wallenberg-díjat kapott

Iványi Gábor, Setét Jenő és Bogdán László is Wallenberg-díjat kapott

Rájött a MÁV, hogy rossz ötlet 12 órás műszakban dolgoztatni a mozdonyvezetőket

Rájött a MÁV, hogy rossz ötlet 12 órás műszakban dolgoztatni a mozdonyvezetőket

„Szégyelljék magukat” jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány alapítója

„Szégyelljék magukat” jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány alapítója

RTL: Drogoznak és védelmi pénzt szednek a gyerekek egy kollégiumban

RTL: Drogoznak és védelmi pénzt szednek a gyerekek egy kollégiumban

Ismét bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának

Ismét bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme