szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fejfájás népbetegség, milliók életét nehezíti meg. A sokarcú migrénről számos legenda keringett, néhány évszázaddal ezelőtt a női hisztéria velejárójaként könyvelték el. Bár tény, hogy a nők jobban érintettek, a migrénes rohamok háttere ennél jóval összetettebb.

1. Létező betegség

© sxc.hu
A szépirodalomban gyakran olvasható női kibúvó korántsem színlelt fájdalom, és nem azonosítható az „egyszerű” fejfájással. A migréntől szenvedők kételkedő környezete tovább rontja az érintettek helyzetét, pedig akit valóban gyötör, annak sürgős segítségre van szüksége. A migrénes betegek csupán a fele fordul orvoshoz, vagy házipatikájukban keresnek ellenszert fájdalmukra, pedig a betegség hosszabb távon súlyos következményekkel járhat, komolyan érintheti a mindennapi életfunkciókat.

Tipp: Ismétlődő fejfájás esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz! Érdemes előtte „naplót” készíteni: mikor, milyen időközönként jelentkezik, milyen tünetekkel jár, összefüggésbe hozható-e tevékenységgel, élvezeti szerek használatával, az időjárással?

2. Összetéveszthetetlen

A migrénes fejfájás általában féloldalasan jelentkezik, halántéktájon vagy valamelyik szem környékén a legerősebb, néha az egész fejre kiterjed, lüktető, görcsös. Hányingerrel, hányással jár, a fizikai erőkifejtés fokozza. Látás- és beszédzavar, zsibbadás, arcviszketés is kísérheti, fokozott fény-, hang-, vagy szagérzékenységgel társul. A beteg olykor fázhat, sápadt, szeme karikás. Kezelés nélkül a rohamok általában 4-72 óráig tartanak. A rohamot gyakran posztdromális fázis követi, ekkor a beteg kimerült és zavarodott.

Tipp: Sokszor a fejfájás kezdete előtt akár 24 órával rövid, depresszióval, ingerlékenységgel, szorongással, változékony hangulattal és csökkent étvággyal járó időszak jelentkezik. Ezek az intő jelek elég időt adnak a felkészüléshez, az orvos által felírt megelőző gyógyszerkészítmények bevételével pedig elkerülhető az erős fájdalom.

3. Rohamokban jelentkezik

A migrén nem állandó fejfájás, a változóan jelentkező rohamok között panaszmentesség figyelhető meg. Elképzelhető, hogy évente csak egyszer jelentkezik, de heti 3-4 alkalommal is előfordulhat, időtartama 3-4 órától több napig is eltarthat.

Tipp: Az a fejfájás, ami minden nap jelentkezik, nem migrén. Ha a migrénes roham rendszeresen visszatér, feltétlenül forduljunk orvoshoz, függetlenül attól, hogy a fejfájás milyen gyakran, például hetente 3-4-szer vagy csak havonta 1-2 alkalommal mutatkozik. A speciális, összetett hatású rohamgyógyszereket ugyanis csak orvos írhatja fel.

Alice Csodaországban (Oldaltörés)4. Két fajtája van

A migrénes fejfájás mindkét fő típusát hányinger, hányás fény-, hang-, vagy szagérzékenység jellemzi általában, de nem szükségszerűen. Az esetek 85 százalékában úgynevezett „közönséges”, más néven „aura nélküli” migrénről van szó. A maradék 15 százalékban a fejfájást prodromális fázis előzi meg, amely az agyi működészavar következményeként alakul ki. Ez az „aurával járó” migrén. Egyes betegek a migrénroham során az „Alice Csodaországban” tünetegyüttest élik át: testüket furcsa alakúnak és méretűnek érzékelik, valóságban nem létező dolgokat látnak.

Tipp:
Vannak gyógyszerek, melyek alkalmazása a prodromális fázis alatt megelőzik a fejfájást. Leghatásosabb gyógymódja a rendszeres sportolás, amely során szervezetünk saját fájdalomcsillapítójával, a béta-endorfin segítségével enyhít a tüneteken.

5. Komolyan kell venni

Bár a migrén tünetei változóak, érdemes komolyan venni, a roham ugyanis jelentősen akadályozhatja mindennapi tevékenységünket. Több, különböző ok is kiválthatja, ha sikerül ezeket felismerni és elkerülni, a fejfájás gyakorisága csökken. Mivel a gyakran súlyos tünetekkel járó migrénes fejfájást a beteg általában nem tudja kontrollálni, a megelőzés az egyik legjobb ellenszer.

Tipp: A több órán át tartó fejfájás nehezíti mindennapi életünket, gátolja a munkavégzést és a tanulást. A migrénes rohamok speciális gyógyszerkészítmények segítségével megelőzhetők, több esetben az akupunktúra és a homeopátiás szerek is használnak. A pszichés kiváltó okokat fokozott önkontroll segítségével szüntethetjük meg.

6. Összefügg az érrendszerrel

A migrénes fejfájást gyakran az agyban lévő erek átmérőjének változásával hozzák összefüggésbe, de a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag kibocsátása is szerepet játszhat a különösen heves migrénes roham kialakulásában. Ez az agyi vérátáramlást elősegítő, ergotamin-tartalmú szerekkel kezelhető.

Tipp: Az autogén tréning alkalmazásával – többek között az agyi – vérkeringést tudatosan is befolyásolhatjuk.

Étel, ital, illat is kiválthatja (Oldaltörés)7. Elkerülhető

A migrén kiváltó okai közé tartozik a stressz, fáradtság, a menstruációs időszakok, tüszőrepedés, és időjárási frontok, bizonyos ételek és italok: csokoládé, joghurt, nem friss sajt, tartósított hús, citrusfélék, paradicsom és a hagyma, zsíros ételek, alkohol, vörösbor, néhány illat, ízfokozók, színezőanyagok és a konzerválószerek. A migrén hátterében nyaki gerinc problémák is állhatnak.

Tipp: Ha a rohamot valamilyen gyógyszer vagy élvezeti cikk váltja ki, el kell kerülni őket. Az időjárás és légnyomásváltozásokra kellő odafigyeléssel fel lehet készülni, a rohamokat meg lehet előzni. Kerüljük a lelki és testi megterhelést, korrigáljuk a gerincoszlop tartási rendellenességeit.

8. Kezelhető

A migrén gyógyszeres és nem gyógyszeres kezeléssel is gyógyítható. Gyógyszerek szedését megelőzéssel kerülhetjük el. A migrénes állapotot előidéző tényezők felismerésével és elkerülésével érhetjük el a tünetmentességet. Bizonyos esetekben azonban az óvintézkedések koránt sem elegendőek, és szükség van a gyógyszerekre is. Ez a módszer szintén két nagy csoportra osztható: a megelőző és a rohamkezelés. Azonban a gyakori rohamkezelés krónikussá teheti a fejfájást, különösen a kombinált készítmények rejtik magukban ezt a veszélyt, ilyenkor a monoterápia adhat enyhülést. Arra is érdemes gondolni, hogy a gyakori hányás és hányinger miatt a bevett gyógyszer olykor fel sem szívódik.

Tipp: A heves fejfájásra alkalmazhatunk alternatív gyógymódokat: a már említett akupunktúra és homeopátia mellett segítségünkre lehet a pszichofónia, oxigénterápia, biofeedback, viselkedésterápia, és a kiropraktika is.

9. Női betegség

A nőknél gyakoribb a migrén, mint a férfiaknál. A rohamok legtöbbször a menstruáció körül jelentkeznek, a változó kor után pedig akár teljesen megszűnnek a panaszok. Ennek oka a hormonhatásokban keresendő.

Tipp: A fogamzásgátlók növelik a migrénre való hajlamot, ezért érdemes mérlegelni további módszerek alkalmazását a terhesség megelőzésében.

10. Szövődménnyel járhat

Egyes vizsgálati eredmények összefüggést mutattak ki az agyi infarktus valamint a migrén és a súlyos fejfájások között: az agyvérzés rizikófaktorai lehetnek főként 50 éves kor előtt, mindkét nem esetében. A fogamzásgátló tabletták szedése növelheti ezt a kockázatot a migrénes nők számára. A szorongás és depresszió gyakran társul migrénnel, ezek együttesen és külön-külön is negatív hatással vannak az életminőségre, a családi életre, a munkavégzésre. Ha a fejfájás 72 óránál tovább tart, súlyos migrénről (Status migraenosus) beszélünk. Ilyenkor a fájdalom és a hányinger erőssége olyan mértéket ölt, hogy a beteg kórházi kezelésre szorul. Bár az agydaganat ritkán jár fejfájással, ha a migrén minősége megváltozott, érdemes orvoshoz fordulni.

Tipp: Bizonyos típusú gyógyszerek súlyos migrént válthatnak ki. Ha valamilyen (főként depresszió és szorongás elleni) készítmény szedése során fejfájás lép fel, az orvossal egyeztetni kell. A dohányzás növeli a veszélyeztetettséget, az érszűkítők szedése pedig az agyvérzés veszélyét fokozza – lehetőségeink szerint kerüljük őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Plázs

Nyolc évvel hosszabb életre számíthatnak a magyar nők

Továbbra is jelentős különbség mutatkozik Magyarországon a nők és a férfiak várható élettartama között: a "gyengébbik nem" képviselői a rendszerváltás idején hosszabb életre számíthattak a hazai férfiakhoz képest, mint másfél évtizeddel később, 2004-ben.

HVG Plázs

A nők védelmében

Az idei év egyik slágergyógyszere lesz a méhnyakrák elleni védőoltás - jósolják piaci szakértők. Csakhogy a betegség által leginkább sújtott országoknak elérhetetlenül drága lesz a vakcina.

MTI Plázs

Antibiotikum helyett értágító

Az eddig ismeretlen eredetű Chron-betegség kialakulására találtak magyarázatot brit tudósok, s egyben a kezelési megoldásokra is javaslatot tettek.

MTI Plázs

Magasabb a tüdőrák kockázata nőknél

A fiatal nők a dohányzásban már utolérték a férfiakat, a tüdőrákban pedig előznek - figyelmeztettek a női egészséggel foglalkozó kutatók. A legújabb eredmények szerint a tüdőrák a nőkre nézve nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakra – még akkor is, ha esetleg nem is dohányoznak.

hvg.hu Plázs

Fókuszban a hátfájás

Minden életkornak megvannak a maga sajátos gerincproblémái. Öt felnőttből négy hátfájásra panaszkodik, általános recept azonban nincs. Gerincünk nagyon összetett, bonyolultságából adódóan sajátos, testreszabott gyógymóddal kezelhető. A hátfájás hátterében sokféle betegség állhat, legenyhébb formájában is komoly figyelmet igényel.

hvg.hu Plázs

A magasabb végzettség megóvhat az Alzheimer-kórtól?

A magasan kvalifikált, tanultabb emberek esetében az Alzheimer-kór tünetei hosszabb ideig maradnak enyhék, mint a kevésbé iskolázottaknál. Az előrehaladott stádiumban azonban látványos romlás kezdődik. Tehetünk-e valamit, hogy elkerüljük a betegséget, és tud-e ebben nekünk segíteni az orvostudomány?

hvg.hu Plázs

A néma szívroham a nőket sújtja

A szívrohamok több mint 40 százaléka marad észrevétlen a felbukkanásának időpontjában, állítja egy nem rég készített holland tanulmány. A kísérlet során megfigyelt nők több mint kétharmadánál maradt a szívinfarktus felderítetlen, míg ez az arány a férfiaknál csak egyharmad.

hvg.hu Plázs

A nagy zabálás

Nyomasztó szépségideál, családi gondok, szexuális zaklatás egyaránt vezethet étkezési zavarokhoz. A már ismert betegségeken túl új kórképekkel is találkoznak az orvosok, és bár többnyire nőkre jellemző, egyre több férfi szívéhez nem a gyomrán át vezet az út.

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

Használja a Spotify-t? Önnek is készített egy személyes összefoglalót

SZFE-s sztrájkbizottság: 64 napja nem ül le velünk senki tárgyalni

SZFE-s sztrájkbizottság: 64 napja nem ül le velünk senki tárgyalni

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű