szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eddig ismeretlen eredetű Chron-betegség kialakulására találtak magyarázatot brit tudósok, s egyben a kezelési megoldásokra is javaslatot tettek.

A Chron-betegség – amely a múlt század vége óta ugrásszerűen terjed – krónikus, fekélyes gyulladás, a vékony- és vastagbélben okoz elváltozásokat. Emellett hatással van a bőrre, az izomzatra, és a szemekre is. A gyenge immunrendszer fogékonnyá teszi a szervezetet a béltartalom felhalmozódására, ami lerombolja a nyálkahártya védelmét, granulómákat, gennyes csomókat képezve.

A kialakult krónikus gyulladás csak nagyon hosszan tartó kezeléssel szüntethető meg. A The Lancet folyóiratban közölt tanulmányban Anthony Segal professzor és kollégái abból a feltételezésből indultak ki, hogy a szervezet immunrendszerében bekövetkező problémákra adott védekező immunválasz maga a Chron-betegség. Ezért kezdték vizsgálni a bizonyos beavatkozáson átesett egyéneknél bekövetkező gyulladást és izomelváltozásokat okozó válaszokat.

Azoknál a Chron-betegeknél, akiknél bőrlekaparást, vagy bélbiopsziát végeztek, jóval kisebb számban jelentek meg a fertőzéskor a szervezet első védővonalát képező fehérvérsejtek - neutrofilok - a beavatkozás helyén. „Mivel a szervezetben kevés a neutrofil, gyulladást okozó molekulák termelődnek helyette a fekélyek kivédésére, elsősorban az emésztőrendszerben, hiszen ott található a legtöbb baktérium” - írta a lap. Épp ezért teljesen hibásnak tartják az antibiotikummal való kezelést, hiszen az még jobban legyengíti a pácienseket. Ehelyett különféle véredénytágító gyógyszerek alkalmazását javasolják, akár azt a hatóanyagot, ami az erektilis diszfunkció, azaz a merevedési zavarok kezelésében már bizonyított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Magasabb a tüdőrák kockázata nőknél

A fiatal nők a dohányzásban már utolérték a férfiakat, a tüdőrákban pedig előznek - figyelmeztettek a női egészséggel foglalkozó kutatók. A legújabb eredmények szerint a tüdőrák a nőkre nézve nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakra – még akkor is, ha esetleg nem is dohányoznak.

hvg.hu Plázs

Fókuszban a hátfájás

Minden életkornak megvannak a maga sajátos gerincproblémái. Öt felnőttből négy hátfájásra panaszkodik, általános recept azonban nincs. Gerincünk nagyon összetett, bonyolultságából adódóan sajátos, testreszabott gyógymóddal kezelhető. A hátfájás hátterében sokféle betegség állhat, legenyhébb formájában is komoly figyelmet igényel.

hvg.hu Plázs

Hatékony terápia a cukorbaj szövődményei ellen

Egy amerikai tanulmány szerint az inzulindependens, 1-es típusú cukorbaj esetében a vércukor-szint szigorú ellenőrzésével akár 50 százalékkal is csökkenthető a végzetes szövődmények – mint a szívbetegség vagy a stroke – kialakulása.

MTI Plázs

Oltással a rák ellen

A vírusellenes vakcinák Nagy-Britanniában tízből egy, a fejlődő országokban pedig tízből négy esetben előzhetik meg a rák kialakulását. A brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) tanulmánya szerint évente 1,8 millió olyan új rákmegbetegedést regisztrálnak, ahol a kór kialakulásáért vírus tehető felelőssé.

hvg.hu Plázs

A nagy zabálás

Nyomasztó szépségideál, családi gondok, szexuális zaklatás egyaránt vezethet étkezési zavarokhoz. A már ismert betegségeken túl új kórképekkel is találkoznak az orvosok, és bár többnyire nőkre jellemző, egyre több férfi szívéhez nem a gyomrán át vezet az út.

MTI Tech

Kombinált szűrés a Down-kór ellen

Újszerű, integrált és kombinált szűrésekkel az eddig alkalmazott módszerekhez képest jóval nagyobb biztonsággal lehet megállapítani, hogy egy terhességnél fennáll-e a Down-kór veszélye.

hvg.hu Plázs

A néma szívroham a nőket sújtja

A szívrohamok több mint 40 százaléka marad észrevétlen a felbukkanásának időpontjában, állítja egy nem rég készített holland tanulmány. A kísérlet során megfigyelt nők több mint kétharmadánál maradt a szívinfarktus felderítetlen, míg ez az arány a férfiaknál csak egyharmad.

hvg.hu Plázs

A koleszterin-csökkentők nem előzik meg a rákot

Két olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, mely szétfoszlatta a reményt, miszerint a koleszterin-csökkentő statin alapú szerek legalább akkora eséllyel csökkentik a rák kialakulásátnak esélyét, mint a szívrohamét. Ettől függetlenül a statin továbbra is a szívbaj legkiválóbb ellenszerének bizonyult.

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?