szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szolárium nem pusztán a szépség ígéretével csábítja a barnulni vágyókat, amerikai kutatók szerint ugyanis az ibolyántúli sugarak sok vonatkozásban a kábítószerekkel rokon hatást fejtenek ki.

A Wake Forest University Baptist Medical Center kutatói vizsgálataik során azt próbálták kideríteni, hogy ösztönzik-e az ibolyántúli sugarak a boldogságérzést kiváltó endorfinok termelését az agyban. A kísérlet alanyai között egyaránt voltak olyanok, akik havonta 8-15 alkalommal szoláriumoztak, valamint olyanok, akik évente legfeljebb 12 alkalommal barnultak mesterségesen.

A továbbiakban a vizsgálat némely résztvevőjének az endorfin kiválasztódását gátló készítményt adtak. Mint utóbb kiderült, a gyakori szoláriumozók a szer hatására kevésbé lelkesedtek a napágy iránt, néhányuk pedig hányingerről és nyugtalanságról panaszkodott, vagyis náluk egyfajta elvonási tünetek alakultak ki. Ugyanakkor azoknál, akik korábban csak alkalmanként szoláriumoztak, nem tapasztaltak hasonló tüneteket. Mindazonáltal a kutatók hangsúlyozták, hogy egyelőre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a kísérletben egy kis létszámú csoport vett részt, ezért további vizsgálatok szükségesek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A magány a negyveneseknek a legnehezebb

Egy ausztrál felmérés eredménye szerint a felnőttek többsége magányosnak érzi magát, az egyedüllétet pedig legkevésbé a negyvenesek viselik könnyen, mégis sokan önként választják azt. A kutatásban részt vevő 1300 tizennyolc évesnél idősebb felnőttnek több mint 65 százaléka vallotta magát magányosnak.

MTI Plázs

Klasszikus zenével a fájdalom ellen

A komolyzene jelentősen csökkenti a reumás megbetegedések okozta fájdalmat, miközben számolni kell az esetlegesen jelentkező mellékhatásokkal is, mint például a túlpörgés.

MTI Plázs

A férfiaknál többet isznak a brit nők

Egy nagyszabású felmérés keretében 2004-2005-ben egy tucatnyi európai országban vizsgálták az alkoholizálás nemzeti sajátosságait - olvasható a MedNovosztyi orosz hírportálon. Kiderült a brit nők többet isznak, mint a szigetország férfijai.

MTI Plázs

Nem hat a csokoládé a depresszió ellen

Csalódnia kell annak, ki depresszióját gyógyszerek helyett csokoládéval szeretné kúrálni, ugyanis legalább egy teherautónyi édesség szükséges egyetlen pirula hatásának kiváltásához - állítják ausztrál kutatók.

hvg.hu Plázs

Már nem vagyunk az öngyilkosok országa

1995-ig Magyarország vezetett az öngyilkosság gyakoriságát tekintve a világon. A XIX. század második felében százezer magyarra 5 öngyilkos jutott, a századfordulón már 20, az első világháború után 28. A mélypontot 1973-ban érte el a magyar társadalom, amikor minden százezer emberből 45 lett öngyilkos. Összehasonlításképp, ez az adat a szomszédos Ausztriában 26, az USA-ban 11, Görögországban pedig 4 volt akkor.

hvg.hu Plázs

15 tipp, hogy jól aludjon el

Minden nem alvó további alvók éjjeli nyugalmának megzavarója. Ne feledjük, nappali cselekedeteink szorosan összefüggnek azzal, milyen az éjszakánk. A következőkben 15 praktikát olvashat, melyek segítik az alvásban és a reggeli friss ébredésben.

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak