A monopolhelyzetüket - miként magyar kollégáik is - foggal-körömmel védő német és olasz patikusok versenytársakat kapnak.

Tessék bezáratni az újonnan jött konkurenciát, a szomszéd gyógyszertárat a Kaiserstrassén - fordult a bírósághoz a saarbrückeni belváros egy patikatulajdonosa. És bár a jövevény a német jog szerint valóban nem árulhatna orvosságokat, az EU-jogra - a cégalapítás szabadságára - hivatkozva a bíróság elutasította a keresetet. A hollandiai székhelyű, elsősorban internetes csomagküldő patika, a DocMorris ezzel - ha az első, sürgősségi döntés után várható további bírósági procedúra sem végződik másképp - immár a német határokon belülről folytathatja árletörő tevékenységét.

A holland behatolást a Saar-vidék tartományi szociális minisztere, a konzervatív Josef Hecken engedélyezte, egyszerűen viccnek minősítve a német patikusokat óvó anakronisztikus szabályokat. Hecken becslése szerint a járulékfizető polgárok és a betegbiztosítók évi 2-3 milliárd eurót takaríthatnának meg, ha igazi verseny lenne a gyógyszerpiacon. Most azonban az a jogi helyzet, hogy nagykereskedők, nemzetközi társaságok közvetlenül nem léphetnek a német piacra. Gazdasági társaság nem lehet patikatulajdonos, hanem csak természetes személy, de nem is akárki, hanem kizárólag okleveles gyógyszerész. Ráadásul egy tulajdonosnak legfeljebb négy üzlete lehet, azok is csak egymás közelében. A magyarországihoz hasonlóan zárt céh szerencsés tagjai jól meg is élnek. 2005-ben egy patika adózás előtti átlagos nyeresége 85 ezer euró (mintegy 23 millió forint) volt, 5 százalékkal több, mint az előző évben. Igaz, a szakmai szövetség adatai szerint az átlag mögött az is ott rejlik, hogy a 21 476 patika egynegyede veszteséges. Hogy, hogy nem, 2005-ben mégis nőtt mind a boltok, mind az alkalmazottak száma.

Kellemesen meleg fészkükben a patikusok még arra sem éreztek különösebb késztetést, hogy árengedménnyel adják a recept nélküli gyógyszereket, pedig - nem úgy, mint a kötött árú vényköteles medicinák esetében - a német jog ezt immár lehetővé teszi. Az árakat egyedül a tucatnyi internetes gyógyszertár töri le, ezek közül is elsősorban a mérnöki végzettségű holland üzletember, Ralf Däinghaus 2003 óta működő cége, a DocMorris hívta fel magára az árérzékeny betegek figyelmét. Németországgal ellentétben Hollandiában a gyógyszereknek csak maximálva, de nem rögzítve van az áruk, így Däinghaus megteheti, hogy olcsóbban - akár a német árak feléért - postázza a medicinákat. Forgalmának háromnegyedét németországi eladások teszik ki, amit az is jelez, hogy az interneten a holland cégnek csak német nyelvű oldalai találhatóak.

A saarbrückeni patikával Däinghaus tulajdonképpen csak azért tette be a lábát Németországba, hogy még kényelmesebben, a határ innenső oldaláról szállíthasson. Kaiserstrassei boltjától ötpercnyire építi fel csomagküldő központját, ahonnan egész Németországot készül ellátni. Nagy kockázat ugyanakkor a német patikusoknak és mellékhatás a pácienseknek, hogy ha a Saar-vidéken az EU-jog egyszer majd jogerősen is megtöri a német szabályokat, akkor a patikusok privilégiumai más tartományokban is lassan romba dőlnek.

A biztosítók támogatják az árletörést (Oldaltörés)A gyógyszerszámlákat fizető betegbiztosítók természetesen támogatják az árletörést. A fogyasztóvédelmi szervezetek - amelyeknek legtekintélyesebbje, a Stiftung Warentest tavaly még, elsősorban a gyengébb szaktanácsadásra hivatkozva, elmarasztalta az internetes gyógyszerboltokat - kezdenek megenyhülni. Például azért, mert a krónikus betegek, akiknek nincs szükségük újabb útmutatásra minden skatulya gyógyszerhez, sokat spórolhatnak a csomagküldőkkel.

A bíróságra járás hozzátartozik a DocMorris németországi üzletmenetéhez. Német ellenlábasai a luxembourgi Európai Bíróságnál is instanciáztak, ám 2003 decemberében az ottani jogtudorok megállapították, hogy Németországban az EU-jogot megsértve tiltják a nem vényköteles gyógyszerek internetes kereskedelmét. Igaz, ennek akkor már inkább csak elvi jelentősége volt, mert a német szabályokat épp 2004 januárjától enyhítették, immár hivatalosan is megengedve még a receptre felírt gyógyszer internetes forgalmát is. Az idén júliusi saarbrückeni patikanyitási végzés előtt néhány héttel, többéves pereskedés egyik állomásaként, egy frankfurti bíróság döntött úgy, hogy német fogyasztók még külföldről is hozathatnak internetes megrendeléssel akár szabadon vásárolható, akár receptköteles gyógyszereket. A legfrissebb az az augusztus közepi, szintén frankfurti és nem jogerős ítélet - amely nem kedvez a DocMorrisnak -, hogy a betegbiztosítók nem reklámozhatják ügyfeleik körében az internetes gyógyszerküldő szolgálatokat. A DocMorris mindenesetre szépen fejlődik: az idén már 170 millió eurós forgalmat tervez, és Däinghaus egy nyilatkozatából kitűnik, hogy a nyereség megközelíti ennek 10 százalékát.

BEDŐ IVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Föltalálták az elhízás elleni oltóanyagot?

Amerikai kutatóknak olyan elhízás-elleni oltóanyagot sikerült kifejleszteniük, amely a ghrelin nevű hormont veszi célba. A vegyület mindenekelőtt növeli az étvágyat, másrészt lelassítja a metabolizmust, azaz a szervezet anyagcseréjét, ily módon elősegíti a zsírlerakódást és a súlynövekedést - olvasható a BBC News hírei között.

MTI Plázs

Esemény utáni tabletta vény nélkül

A sürgősségi fogamzásgátló tablettához heteken belül szabad polcról juthatnak hozzá a vásárlók az Egyesült Államokban, miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) és a tabletta gyártója a minap megállapodott a vény nélküli forgalmazással kapcsolatos kérdésekben - adta hírül a The New York Times.

MTI Plázs

Megtalálták egy súlyos bőrbetegség ellenszerét

A szisztémás szklerózis (szkleroderma) elnevezésű súlyos, olykor az életet is fenyegető betegség tüneteinek enyhítését ígéri egy, az Egyesült Államokban már kipróbált új infúziós terápia - olvasható a The New York Times című lap egészségügyi mellékletében.

Folk György (hvg.hu) Plázs

Nem csupán kábít, gyógyít is a marihuána

A föld legelterjedtebb kábítószere számos betegségre kínálhat és kínál is gyógyírt. Érvek és ellenérvek a kender orvosi felhasználása mellett és ellen.

Plázs

Beteg-távfelügyelet

Nemcsak emberiességi, hanem szigorú gazdasági számítások is azt mutatják, hogy a betegeket a lehető leghosszabb ideig távol kell tartani a kórházaktól.

MTI Plázs

A kemoterápia káros mellékhatásai

Amerikai kutatók szerint a mellrák-műtétek utáni kemoterápia káros mellékhatásai és költségei sokkal nagyobbak, mint azt a klinikai kísérletek alapján gondolni lehetne.

MTI Plázs

A hererákosoknál jobbak a túlélési esélyek

Az előrehaladott tumortól szenvedő hererákos betegeknél jobbak a túlélési esélyek, mint bármely más tumorfajta érintettjeinél, és most az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói megtalálták az okot.

hvg.hu Itthon

Hogyan gyógyuljunk meg drágán?

A jövőben emelkedhet az igény a piaci alapú ápolás, gyógyítás iránt, a magánklinikák is több pácienst remélnek a beígért egészségügyi reform hatására. De milyen szolgáltatások és mennyiért vehetők igénybe a piacon? Mennyibe kerül, ha lepattant kórházi ágyak helyett luxuskórteremben szeretnénk lábadozni, netán a tébé által fizetett időigényes szűrővizsgálatok helyett magánkórházakban vizsgáltatjuk ki magunkat?

Monitor

Árletörők

Több mint 20 százalékot, hét euró húsz centet spórolt házipatikája feltöltésekor az a modenai nyugdíjas, aki a múlt...

Plázs

Válik a mentés és a betegszállítás

Ország-világ színe előtt különbözött össze az egészségügyi tárca és az Országos Mentőszolgálat vezetője. A lényeget tekintve leginkább arról: lehet-e viszonylag kevesebből valóságosan jobb szolgáltatást nyújtani.

hvg.hu Plázs

Baktérium felel az érbetegségekért?

Úgy tűnik, hogy egy, a gyomorfekéllyel és a gyomorrákkal kapcsolatba hozható baktérium okozta fertőzés növeli a keringési rendellenességek, azaz az érbetegségek kialakulásának a kockázatát is, állítja egy olasz kutatók által végzett elemzés.

Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta

Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő – fotók

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő – fotók

A kormány romaügyi biztosa kimondta: tízezer gyermek szenved Magyarországon

A kormány romaügyi biztosa kimondta: tízezer gyermek szenved Magyarországon

Trump Netanjahu hóna alá nyúlt a választás előtt

Trump Netanjahu hóna alá nyúlt a választás előtt

Pártai Lucia polgármesterjelölt lett Szarvason

Pártai Lucia polgármesterjelölt lett Szarvason