szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, hogy egy, a gyomorfekéllyel és a gyomorrákkal kapcsolatba hozható baktérium okozta fertőzés növeli a keringési rendellenességek, azaz az érbetegségek kialakulásának a kockázatát is, állítja egy olasz kutatók által végzett elemzés.

A júniusi American Heart Journalban ismertették a római San Filippo Neri Kórház egyik orvosának, Dr. Pascerinek és kollégáinak jelentését, melyben 17 olyan tanulmányt néztek át, ami szív- és agyi érbetegségben szenvedő pácienseknél vizsgálta a H. pylori citotoxin-asszociált génjének A változatú, azaz a CagA-pozitív törzsek szerepét. Több mint 6000 pácienst érintett a vizsgálat.

Gének és antigének

A Helicobacter pylori genotípusai: CagA, vacA, iceA, picB. A baktériumok mintegy 60 százaléka felületén CagA (citotoxin-asszociált gén) antigént hordoz, mely nagy molekulasúlyú, erősen immunogén fehérje. A CagA gén jelenléte összefügg a nyálkahártya gyulladásával. Ebből kifolyólag a gyomornyálkahártya-gyulladás kockázata növekszik a CagA pozitív betegekben. A CagA valószínűleg a fokozott virulencia egyik mutatója.

Összességében 13 tanulmány talált statisztikailag kimutatható kapcsolatot a CagA-pozitív törzsek és a szívbetegség között – olvasható a az amerikai MedlinePlus egészségügyi szervezet honlapján. Mindamellett ez a kapcsolat nem volt látható CagA-negatív törzsek esetében. További négy tanulmányban jelentős kapcsolat volt az agybetegségek és a CagA-pozitív H. pylori törzsek között, és újfent nem volt kapcsolat negatív törzsek esetén.

A CagA-pozitív H. pylori törzsekkel való fertőzöttség mérsékelt, de jelentős kockázatát jelenti az érrendszerrel kapcsolatos szívbetegségnek - mondta a Reuters Health-nek Dr. Vincenzo Pasceri vezető kutató.

„Még a szív- és érrendszeri kockázat mérsékelt emelkedése is nagy klinikai jelentőséggel bírhat” - vonta le a következetést az orvos. „Főként, hogy a H. pylori virulens törzsek krónikus fertőzése a nyugati államok népességének 20-40 százalékát is érintheti.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

DNS-vizsgálattal buktatja le a hűtleneket egy magyar cég

A hollywoodi filmek világát idéző szolgáltatásokat nyújtó cég küldetésének érzi, hogy vizsgálataik által lelki békét nyújtsanak ügyfeleiknek. A vállalat ennél „békésebb” célok érdekében is végez DNS-vizsgálatot, mi azonban az oldalukon hűtlenségi teszt néven feltett szolgáltatásuk kapcsán kerestük fel őket.

hvg.hu Plázs

A testvérek osztoznak a szívbajon

Egy új tanulmány szerint, ha egy családban valaki szív- és érproblémákkal küzd, akkor nagy valószínűséggel a testvére is hasonló nehézségeknek nézhet elébe – olvasható az Amerikai Orvosi Kamara folyóiratában.

MTI Plázs

Károsak lehetnek az antioxidánsok

Az antioxidánsokkal végzett alapos kísérletek egyike sem igazolta, hogy a laboratóriumi sejttenyészetekben látványos eredményeket produkáló anyagok az emberi szervezetben is hatásosak, sőt, ellenkezőleg, szinte az összes máig forgalomban lévő antioxidánsról kiderült, hogy nem csak hatástalan, hanem káros is lehet.

hvg.hu Plázs

Orrfolyásra nem kell antibiotikum

A hétköznapi megfázástól és az állandó orrfolyástól szenvedő gyermekeket nem kellene mindjárt antibiotikumokkal kezelni - mondják a kutatók.

Plázs

Cukorbaj ellen álomterápiával

A késői fekvés és a korai kelés nemcsak a szemünket körülvevő karikák színén látszik, hanem a 2-es típusú cukorbaj kockázatát is növeli.

hvg.hu Plázs

Egereken bevált az Alzheimer-vakcina

Az Alzheimer-kór egyik lehetséges ellenszere, egy DNS-vakcina alkalmazása bíztató eredményeket produkált egereken kísérletezve. Az új módszer csökkenti az Alzheimer-betegségre jellemző fehérje-lerakódások szintjét az agyban. Szemben más, szintén vírust alkalmazó alternatív oltóanyagokkal, mellékhatások sem jelentkeztek.

MTI Plázs

Mit egyenek a kismamák a terhesség alatt?

A kismamák táplálkozásában különösen fontos, hogy a napi energiamennyiség mindenféle élelmiszercsoportot tartalmazó ételekből álljon össze - olvasható a Magyar Dietetikusok Szövetségének hírlevelében.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Itthon

A meddőség mint népbetegség és a lombikbabák

Magyarországon közel kétszázezer pár küzd meddőségi panaszokkal, ám csupán 25-30 ezren kérnek segítséget. Meddig nem késő orvoshoz fordulni? S ha már csak a lombikprogram segítségével lehet gyermekünk, az mekkora költségekkel jár? Egy törvénymódosítás miatt már nem kell párkapcsolatban élnünk ahhoz, hogy befekhessünk egy meddőségi centrumba.

MTI Plázs

Teszt a vakság megelőzésére

Egyszerű, megbízható tesztet ajánlanak a trachoma időben történő diagnosztizálására amerikai kutatók - írta a Lancet című brit orvosi folyóirat. A trachoma a kötőhártya idült gyulladása, amely megelőzhető, s amely ennek ellenére jelenleg az esetek jelentős részében vakságot okoz.

MTI Plázs

Föltalálták az elhízás elleni oltóanyagot?

Amerikai kutatóknak olyan elhízás-elleni oltóanyagot sikerült kifejleszteniük, amely a ghrelin nevű hormont veszi célba. A vegyület mindenekelőtt növeli az étvágyat, másrészt lelassítja a metabolizmust, azaz a szervezet anyagcseréjét, ily módon elősegíti a zsírlerakódást és a súlynövekedést - olvasható a BBC News hírei között.

Egy Tesla körkamerája vette fel két másik autós közúti csatáját

Egy Tesla körkamerája vette fel két másik autós közúti csatáját

Dagi, bajszos, szerencsétlen: biztosan nem lehet igazi hős

Dagi, bajszos, szerencsétlen: biztosan nem lehet igazi hős

Úgy néz ki, megússza a szemétkáoszt Budapest

Úgy néz ki, megússza a szemétkáoszt Budapest

Párizsban nyitott új irodát a Netflix

Párizsban nyitott új irodát a Netflix

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Őskáosz a NAT-körül: hat különböző verzió kering, a kormány még nem döntött

Őskáosz a NAT-körül: hat különböző verzió kering, a kormány még nem döntött