A Mol-nál már kaphatók vény nélküli gyógyszerek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megkezdte a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását a Mol négy fővárosi és egy veszprémi benzinkútjánál: az árusításhoz egy-egy kútnál 60-100 ezer forint fejlesztésre volt szükség, ami lényegében egy zárható doboz elhelyezését jelenti.

Geszti László, a Mol ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a forgalmazással a Mol alkalmazkodik az
üzleti körülmények változásához, s a cél az, hogy vevőit a lehetőségek alapján teljes körű kiszolgálásban részesítse. A választékot az igényekhez igazítják. A Mol a fővárosban a Hűvösvölgyi, a Prielle Kornélia és a Dózsa György úton, valamint az Árpád fejedelem útján lévő kútjánál forgalmazza szerdától a vény nélkül kapható szereket.
   
Az országban mintegy 360 Mol kút van, s a további töltőállomások gyógyszerforgalmazásba való bevonásáról a cég a tapasztalatok alapján dönt. A társaság elsősorban a nagyobb településen lévő, illetve a nagyobb forgalmú kutakat részesíti előnyben. Az ügyvezető elmondta: semmilyen módon nem kívánnak a gyógyszertárakkal konkurálni, csupán a vevőket akarják jobban szolgálni.
   
A sajtótájékoztató helyszínén, a Hűvösvölgyi úti Mol-kútnál mintegy 50 patikaszer kapható: így például vitaminok, cseppek, láz- és fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek, gyulladásgátlók. A Mol a törvényi elírásokat betartva forgalmazza a gyógyszereket, s csak az eladó által nyitható, átlátszó szekrényből történik a kiszolgálás. Kérdésekre válaszolva az ügyvezető nem kívánta megbecsülni a
várható forgalom nagyságát. Egyelőre kipróbálják, hogyan működik a rendszer.
   
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) eddig 40 árusítással kapcsolatos kérelem érkezett. Keddig egyet, a Mol kérelmét bírálták el, pozitívan. A nagyobb kereskedelmi cégek közül az Auchan és a Spar egyelőre nem kíván vény nélkül kapható gyógyszereket forgalmazni. A Tesco tervezi, de még nem nyújtott be ilyen kérelmet az ÁNTSZ-hez. A Drogerie Markt (dm) már korábban bejelentette, hogy 2007 februárjától a vény nélkül árusítható gyógyszerek többségét
forgalmazni akarja hálózatában.
   
A vény nélkül kapható gyógyszereket patikán szigorú szabályok szerint lehet árusítani. Ezen termékek körébe tartoznak egyes láz- és fájdalomcsillapítók, orr- és szemcseppek, vitaminok, savlekötők, köptetők és gyulladáscsökkentők. Egy korábbi közlés szerint mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani. A készítmények szabadárasak, illetve a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa egy maximumárat határozhat meg, ez alatt azonban árverseny alakulhat ki.