szerző:
hvg.hu/MTI

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság a dohányzás ellenes évnek nyilvánította 2007-et. Erről, valamint a dohányzás leszokást segítő programról, és a néhány hete Magyarországon is kapható nikotin mentes új gyógyszerről számoltak be a szakemberek.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság évről-évre kijelöl egy légzőszervek megbetegedéseivel kapcsolatos területet, betegséget, vagy tevékenységet, és különféle programok segítségével igyekszik a szakma és a lakosság figyelmét felhívni a legfontosabb tudnivalókra, a megelőzést szolgáló lehetőségekre. A korábbi években a krónikus légúti betegség, majd a tüdőrák voltak ezek a meghatározó betegségek.

Halálos örömszerzés
© Dripnet
A 2007-es évet azért nyilvánították a dohányzás ellenesség évének, mert ez az egyik legelterjedtebb szenvedélybetegség. A világon 1,3 milliárd ember cigarettázik; a WHO kimutatta, hogy közülük minden második e káros szenvedéllyel összefüggő betegségben fog meghalni.

"A dohányzás szinte az összes szervet károsítja, számos betegség kiváltó oka lehet, amelyek közül több halált okozhat; egyik rizikófaktora például a koszorúér betegségnek, amely szövődményei (például a szívinfarktus) révén vezető halálozási ok a világon" - mondta Magyar Pál, a Pulmonológiai Klinika igazgatója.

Összefüggésben áll a hirtelen szívhalál összes típusával, mind a férfiak, mind a nők körében. A nikotin ugyanolyan függőséget eredményez, mint a kemény drogok, például a heroin, vagy a kokain. A cigaretta első megszívása után néhány másodperccel eléri az agy "jutalmazó" központját, ahol dopamin-termelődést idéz elő, és ez azonnali örömszerzéshez vezet. Ez a hatás az oka, hogy rendkívül nehéz leszokni a dohányzásról. Pusztán akaraterővel az érintettek 3-5 százaléka képes lemondani a föstölésről.

Vadász Imre, tüdőgyógyász főorvos szerint Magyarországon több, mint száz tüdőgondozóban van lehetőség különböző programok igénybevételére, amelyek segítséget nyújthatnak a leszokni vágyóknak.

A nikotinpótló rágógumi és tapasz mellett, a legújabb innovatív fejlesztéseknek köszönhetően, néhány hete már Magyarországon is receptre kapható az a gyógyszer, amely nem tartalmaz nikotint. Hatóanyaga az idegrendszer receptoraihoz kapcsolódik, és jelentősen csökkenti a nikotin megvonási tünetek kialakulását a dohányzás abbahagyása után. A terápia és gyógyszer segítségével a dohányosok 40 százaléka leszokik a füstölésről, 25 százalékuk hosszú távon - mondta Kovács Gábor, országos tüdőgyógyász szakfőorvos.

A Pulmonológiai Klinikán fekvő Schneider István és Gyöngyösi István elmondták, hogy több mint 20 évig dohányoztak, megpróbáltak közben leszokni, de sosem sikerült hosszú időre. Schneider István tüdejében daganatot találtak, emellett cukorbeteg, és asztmás. Nehezen lélegzik, beszélgetés közben gyakran köhög. Állítása szerint nagyon kártékony a dohányzás, de fiatalon ezzel nem foglalkozott. Gyöngyösi István akkor hagyta abba a dohányzást, amikor megbetegedett. Rosszul kellett lennie ahhoz, hogy ne gyújtson rá - mesélte, hozzátéve, hogy hat éve szokott le, és azóta sem kívánja a cigarettát.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság más orvosokkal, és dohányzó betegekkel összefogva kívánja felhívni a figyelmet a dohányzás káros hatásaira. Ennek érdekében idén szakmai rendezvényeket tartanak, orvosi folyóiratokban publikálnak a témáról. Azt szeretnék elérni, hogy az ország tüdőgyógyászati intézményei csatlakozzanak az Európai Füstmentes Kórházak Hálózatához.

Magyarország vezeti a halálozási listát

Markosz Kyprianou, az Európai Unió egészségügyi főbiztosa sürgeti, hogy 2009-től az unió valamennyi országában rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat a nyilvános, zárt közterületeken, ideértve a munkahelyek mellett a vendéglátó helyeket, az éttermeket és a bárokat is. A 27 tagországból eddig négyben - Írország, Olaszország, Svédország és Málta - már bevezették ezt a tilalmat, további ötben - Nagy-Britannia, Franciaország, Finnország, Észtország és Litvánia - pedig a közeljövőben teszik ezt. A dohányzás ilyen széleskörű korlátozásával az emberek döntő többsége egyetért: egy friss felmérés alapján 80 százalékuk gondolja úgy, hogy ez helyes törekvés. Tény, hogy a passzív dohányzás is súlyosan károsítja az egészséget.

Magyarország vezeti Európában a dohányzással összefüggő halálozási listát. A tüdőrák okozta mortalitás tekintetében világelsők vagyunk. Mégsem tapasztaljuk azt, hogy nálunk is terveznék a jelenleginél szélesebb körű dohányzási tilalom bevezetését. 2005-ben ugyan módosították a „nemdohányzók védelméről…” megalkotott 1999-es jogszabályt, ez azonban a megelőző előírásokhoz képest nem hozott további lényeges korlátozásokat. Ráadásul még érvényben van az a „dereguláció” is, amely lehetővé teszi, hogy Magyarországon 2009-ig az EU elvárásnál kisebb lehessen a dohánytermékek forgalmi adó tartama. Ennek következtében alacsonyan tartható a cigaretta ára, holott ismert az a tény, hogy az ár 10 százalékos emelkedése 4 százalékkal fogja vissza a keresletet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Megtalálták a láncdohányzás génjét

Japán kutatók megtalálták azt a gént, amely a nikotinfüggőséggel áll szoros kapcsolatban, így hatékonyabb módszerek dolgozhatók ki a leszokásra - olvasható egy japán napilap szerdai számában.

euractiv.hu Világ

Az EU a dohányzásról: teljes tiltás és leszoktatás

Teljes dohányzási tilalmat rendelne el az Európai Unió közterületein Markosz Kyprianu egészségügyi biztos. Hivatalos adatok szerint a passzív dohányzás évente 79 ezer európai állampolgár halálát okozza, ennek mintegy kilencszerese a dohányzás miatt évente elhalálozók száma.

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla

Rossz hírt közölt a Huawei: igazából még messze vannak az Android leváltásától

Rossz hírt közölt a Huawei: igazából még messze vannak az Android leváltásától