szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendszeres napi kávézás csökkenti a szívbetegségek okozta elhalálozás kockázatát a 65 év feletti embereknél, amennyiben normális vérnyomásértékekkel bírnak - mutatták ki amerikai kutatók egy 9 éves vizsgálattal.

A kávétartalmú italok fogyasztása "egészséges" mértékben növeli a vérnyomást, és ellensúlyozhatja az étkezés utáni vérnyomás-esést, amely idősebbeknél nagyobb gyakorisággal jelentkezik.
 
A kutatás során a 6594 felnőtt közül 426 hunyt el szívbetegségben. A 65 év felettieknél kimutatták, hogy minél több kávét fogyasztanak, annál kisebb a szívbetegségben való elhalálozás kockázata, és fordítva, mégpedig ez a koffein-adag arányában érvényesül, vagyis minél több a kávé, annál kisebb a kockázat.
 
Azoknál, akik naponta négy, vagy több csésze kávét ittak, a halálozás esélye 53, 2-4 csésze esetén 32 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik csupán fél csészényit vagy kevesebbet fogyasztottak naponta, ám magas vérnyomású pácienseknél és 65 évnél fiatalabbaknál mindez nem bizonyult érvényesnek.  (Mivel a kísérlet az Egyesült Államokban folyt, nyilván a Magyarországon megszokottnál jóval hígabb kávéról van szó.)
 
Eddig a kávé hatásaira irányuló kutatások ellentmondó eredményeket hoztak. Most a szakemberek úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy nem vették figyelembe a fiatalabbak és az idősebbek közti különbségeket. Az egyik kutatás szerint például a kávéfogyasztás növeli az egészségügyi kockázatokat fiataloknál, de az idősebb korosztályok felé haladva a kockázat csökkent. Ha sikerül a tanulmány következtetéseit alátámasztani, az messzire vezethet, ugyanis a kávét igen széles körben fogyasztják, a szívbetegségek pedig az időseknél a vezető halálokok között vannak.
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Kávéval a cukorbaj ellen

A kávé, s különösen annak koffeinmentes változata véd a cukorbetegség ellen. Erre a következtetésre jutottak a University of Minnesota kutatói, akik Iowa államban 28 ezer változó korban lévő hölgy egészségi állapotát kísérték figyelemben 11 éven át - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

hvg.hu Plázs

A kávé jó májzsugor ellen

Kutatók szerint a kávé fogyasztásával csökkenthető az alkohol okozta májzsugorodás kialakulásának kockázata – áll a Reuters hírében. Napi egy csészével 22 százalékban csökkenthetjük a rizikót, ám ez nem jelenti azt, hogy az orvosok erre hivatkozva kávét írhatnak fel a betegségre – jelezték a szakértők.

MTI Tech

Diabétesz és Parkinson-kór ellen is jó a kávé

A kávé nem csak élénkít, de mérsékelt fogyasztása segít megelőzni a cukorbetegséget és a Parkinson-kórt is a Deutsche Medizinische Wochenzeitschrift című német szaklapban megjelent tanulmány szerint.

MTI Plázs

Napi három kávé nem káros a magzatnak

A terhesség alatti mérsékelt koffeinfogyasztás nem vezet koraszüléshez, vagy kis súlyú babák születéséhez - állítja ugyanaz a dán kutatócsoport, amely korábban már kimutatta, hogy a túlzott kávézás, a napi 8, vagy több csésze fokozza a halvaszületések veszélyét.