szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A globális felmelegedés közvetlenül hat a gyermekek egészségére az év forróbb napjain; az emelkedő testhőmérséklet miatt megnő a sürgősségi esetek száma - állítja egy friss tanulmány.

Egy új jelentés szerint a globális felmelegedés miatt az év melegebb napjain a gyerekek között megnő a láz gyakorisága; a Sydney Egyetem kutatói által publikált tanulmány az első, amely közvetlen összefüggésbe hozza a globális felmelegedést a gyermekek egészségével.

A tanulmány szerint az emelkedő testhőmérséklet miatt megnövekszik a sürgősségi ellátásra szoruló gyermekek száma. A kórházi ügyeletre érkezők fő panaszai a gyomor- és bélhurut, valamint a láz lesz. A fokozott orvosi ellátás igénybevételét azzal magyarázzák a kutatók, hogy a gyermekeknél gyenge az agyi hőszabályozás irányításának a képessége.

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy a gyomor- és bélhurutos esetek aránya csökkent a magas UV faktorú napokon. A kutatást vezető Lawrence Lam szerint ez azért van, mert az ibolyán túli sugarak „sterilizálják” a földet. Doktor Lam szerint újabb vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák: vajon a melegedés vagy annak közvetlen hatásai – mint például a levegőben maradó szennyeződés – okozzák a tüneteket a gyermekeknél.

„Ez csak azt bizonyítja, hogy sürgősen szükség van további alapos vizsgálatokra arra vonatkozóan, hogy a klímaváltozás milyen hatással lehet a gyermekek egészségére” – mondta a kutatásvezető.

A tanulmányt az International Journal of Environmental Health Research múlt havi számában publikálták, amely megállapítja, hogy míg a gyermekek egészségére hatással lehet a hőmérsékletváltozás, jóval ijesztőbb fordulat várható a termelés és az élelmiszerellátás területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Svindli a felmelegedés-elmélet?

Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete köré mára hatalmas pénzekkel operáló, semmilyen tudományos ellenérvre nem hallgató iparág épült ki, amelynek lététől állások százezrei függnek, és amelynek képviselői éppen ezért igen erőszakosan lépnek fel az ellenvéleményükhöz ragaszkodókkal szemben - legalábbis ez hangzott el az egyik brit kereskedelmi tévé neves szakértőket felvonultató dokumentumfilmjében.

euractiv.hu Tech

Végre kimondták: az ember okozza a globális felmelegedést

Az ENSZ nemzetközi tudósokból álló tudományos testülete szerint „nagy valószínűséggel” az emberi tevékenység az oka a globális felmelegedésnek. A következtetést abban a legkeményebb figyelmeztetésben tette közzé, amely szerint sürgős cselekvésre van szükség az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás csökkentése érdekében.

MTI Shake

Kiszáradhat a Duna a globális felmelegedés miatt

A világ számos nagy folyama, köztük a Duna is, kiszáradhat a globális felmelegedés és a gátépítések következtében - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Víz Világnapja előtt két nappal, kedden közzétett jelentésében.

MTI Tech

21 megapolisz pusztulását okozhatja a globális felmelegedés

A globális felmelegedés miatt milliós nagyvárosokat fenyeget árvíz, vagy vízhiány : veszélyben van Sanghaj, London, New York, Tokió és Hong-Kong is - állítja Justin Mundy tekintélyes brit környezetvédelmi szakértő, aki egyben a londoni kormány tanácsadója is.

Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet