szerző:
OS
Tetszett a cikk?

Fő tanácsunk, hogy várjuk meg a hét végére ígért vizsgálatok eredményét, amelyből kiderül, található-e a hazai piacon olyan termék, amelybe szennyezett, így az egészségre ártalmas guargumi került. Addig ilyen adalékanyagot tartalmazó terméket lehetőség szerint elővigyázatosságból ne fogyasszunk.

Az Indiából származó, esetlegesen dioxinnal szennyezett és így az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető guargumi (E-412) adalékanyaggal kapcsolatban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a következőkre hívja fel a figyelmet.

A dioxinnal fertőzött guargumi egy újabb veszélyforrás a naponta az ételekben elfogyasztott színezékek, állagjavítók vagy növényvédő szerek között, ám az adalékanyagnak kis mennyiségben nincs mérgező hatása. Fontos leszögezni, hogy nem a guargumi, hanem a dioxin a mérgező.
 
A guargumiban kimutatott dioxin zsírban oldódik, ezért sokáig benne marad az ember zsírszöveteiben, hosszú idő kell ahhoz, hogy lebomoljon. A guargumit, mint állagjavítót nagyon kis mennyiségben keverik az élelmiszerekhez, így például a tejtermékekhez vagy üdítőitalokhoz, ezért kicsi a dioxin-mérgezés veszélye. Nem lehet azonban elkerülni, hogy az ételekkel és italokkal együtt elfogyasztott számtalan adalékanyag az ember szervezetében össze ne gyűljön. Ezek együtt már komoly veszélyt is jelenthetnek. A guargumit nagyon régen használják, mint állagjavítót: nem nélkülözhetetlen összetevője ugyan számos élelmiszernek, ám nélküle azok más állagúak lennének. 
 
Egyes feltételezések szerint Indiában egy szemétégetés közben keletkezett dioxin kerülhetett a guargumi közé. A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, amely benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. A guargumi, a guarbab magjának őrleménye. A guarbabot elsősorban Indiában és Pakisztánban termelik, kisebb ültetvények találhatók az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Afrikában. A guarmagok őrlése után keletkező fakó, piszkosfehér, durva vagy finom őrlemény a guargumi. A Magyar Élelmiszer Könyv előírásai szerint általánosan használható élelmiszer adalékanyag.  

Felhasználási területek
Sütőipar: növeli a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát, javítja az állagát, növeli eltarthatósági idejét. Töltött termékeknél meggátolja a töltelék kicsepegését, szivárgását, a tészta átnedvesedését.
Tejipar: sűríti a tejet, joghurtot, kefirt és a folyékony sajttermékeket, segít megőrizni a jégkrémek, szorbetek homogenitását, állagát.
Húsipar: kenő- és kötőanyag.
Öntetek és szószok: segíti a szószok, öntetek, ízesítők, ketchupok stabilitását és megjelenését.
Egyéb: leves-porok, édességek, öntetes halkonzervek, üdítőitalok, fagyasztott élelmiszerek. 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Mégis került Magyarországra dioxinnal szennyezett guargumi

Alapos a gyanú, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guargumi adalék miatt – jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos.