szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen féllegális tevékenység: az európai országokhoz hasonlóan nem tiltott, de az európai országoktól eltérően nincs is szabályozva - írja közleményében az Egészségügyi Minisztérium, amely szkmai protokollt készít az otthonszülésre.

Tavaly a kórházakban 97 ezer szülésből 40 csecsemő életét nem sikerült megmenteni  -ebből 23 súlyos koraszülés -, a szabályozatlanság miatt az otthonszülésről ilyen hivatalos adat nem áll rendelkezésre - áll a szövegben. A minisztérium az otthonszüléskor meghalt csecsemő esetét követően adta ki közleményét.

Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között évente 5-600 anya hozza otthonában világra gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. Ennek a számnak jelentős része nem tervezett otthonszülés.

Az európai átlag ennél lényegesen magasabb: 1-2 százalék, a hagyományok miatt Hollandiában mintegy 30 százalék.

 Az otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen féllegális tevékenység: az európai országokhoz hasonlóan nem tiltott, de az európai országoktól eltérően nincs is szabályozva.

Nincs egyértelműen rögzítve, ki választhatja a szülésnek ezt a formáját, mi a közreműködők felelőssége, milyen hátteret kell biztosítani az ilyen szülések lefolytatásához, milyen jelentési kötelezettség áll fenn ezekben az esetekben. Az Egészségügyi Minisztérium ezért a közeljövőben szabályozni fogja az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit.

 A készülő szakmai protokoll legfontosabb alapelve a baba és a mama biztonsága, ezért a minisztérium az otthonszülés kockázatát minimalizáló szabályozást kíván készíteni. A szabályozás érinteni fogja a közreműködők szakmai végzettségét, a kórházi biztonsági háttér megszervezésének szükségességét, valamint azokat a körülményeket, amelyek megléte esetén nem szabad otthonszülést végezni. Ilyenek lehetnek az anya kora, a terhesgondozás során felmerült, veszélyeztetettségre utaló jelek vagy a korábbi szülések esetén felmerült komplikációk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!