szerző:
hvg.hu

Migrén, sajgó ízületek, szétszórtság, idegesség – egyszóval frontérzékenység, amely akkor alakul ki, ha a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között megbomlik az egyensúly. Kiket veszélyeztet, illetve hogyan orvosolható a probléma?

Ingerlékenység, a koncentráció csökkenése, munkaundor, feledékenység, fejfájás, rosszullét, erős szívdobogás, szorongás, idegesség, alvászavar - ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos időközönként előfordulnak ezek a tünetek, felmerülhet a frontérzékenység gyanúja. Ha túlságosan érzékenyek vagyunk, de általános egészségi állapotunk nem romlik, s ha egyszerre több ember egészségi állapota is hasonlóan kedvezőtlen, minden bizonnyal erről van szó.

Fronthatások. Kik érzik meg?
© AP
Az időjárás változása gyakran látványos, csapadékkal, széllel, vagy napsütéssel jár, ám a szervezet alkalmazkodóképességét igénybe vevő légköri átalakulásokat gyakran a csontjainkban érezzük. A légkörben lejátszódó meteorológiai folyamatok következményeire már ősidők óta felfigyelt az ember. (A légkör fizikájával elsőként Arisztotelész Meteorologica című könyvében foglalkozott, Hippokratész pedig az időjárás és az emberek egészsége közötti összefüggést tanulmányozta.) Nem véletlen, hiszen környezetünk - a hőmérséklet, a szél, a páratartalom, a nyomás, a fény, a légkörben található anyagok - nagy hatással van ránk, amihez szervezetünknek alkalmazkodnia kell. A hirtelen környezeti változást okozó frontátvonulások nagy kihívást jelentenek az élő szervezeteknek, így akadnak, akik nem tudnak egyik pillanatról a másikra átállni.

Az időjárás elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki hatását. Akkor alakul ki frontérzékenység, ha a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között megbomlik az egyensúly. Vannak olyan betegségek, amelyek kedvezőtlen légköri változások hatására előjöhetnek, felerősödhetnek. A kutatások, vizsgálatok alapján leginkább a szív- és keringési problémákkal küszködők szervezetét viselhetik meg a légköri változások. Ha már biztosak vagyunk abban, hogy frontérzékenyek vagyunk, keressük fel az orvosunkat, mert gyakran az alapbetegség kezelése után - magas vagy alacsony vérnyomás, mozgás- vagy emésztőszervi betegség - a frontérzékenység tünetei enyhülhetnek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.

„Létező dologról beszélünk, bizonyos frontok idején jellemzően több beteg érkezik a kórházakba hasonló panasszokkal" - mondta el a hvg.hu megkeresésére a trombózis és a visszerek specialistája, Bihari Imre sebész és érsebész szakorvos. Bihari doktor szerint a levegőfajták cserélődése leginkább a szív- és érrendszerre van nagy hatással. Hidegfront esetén lassul a szívműködés, csökken a vérnyomás, nő a véralvadási hajlam, fokozódik a trombóziskészség (alvadt vérrög kialakulása), a melegfronti hatásokra pedig gyakoribbak az embóliák (az alvadék elsodródása), nő a vérzésre való hajlam, a vérnyomás, és gyorsabb a szívműködés is.

Szakemberek szerint vitathatatlan, hogy az időjárás változására szervezetünkben végbemenő kémiai folyamatok mindannyiunkat befolyásolnak. Az időjárás gyors változásai pedig kifejezetten megterhelik a szervezetet és az idegrendszert, különösen a beteg és az erre érzékeny emberek esetében. Van, aki meg sem érzi a környezetében zajló meteorológiai folyamatokat, ám a statisztikák alapján a társadalom nagy részének egészségügyi állapotát erőteljesen befolyásolják a légköri frontok. Az egészséges szervezet általában jól alkalmazkodik az időjárás változásaihoz; az, hogy ki milyen módon reagál a légköri változásokra, alapvetően az egyéntől függ – energetikai állapotától, fizikai, lelki és egészségi állapotától, biológiai ritmusától, alkalmazkodóképességétől, de befolyásolhatja a kora, neme vagy a testsúlya is. A lakosság zöme a melegfrontra érzékeny. 

Frontok és panaszok (Oldaltörés)

Évszakonként eltérő tulajdonságú légtömegek érkeznek fölénk: a melegfront nyáron a kellemes időt, télen a Kárpát-medencében megülepedő hideg, nyirkos levegőt „konzerválja”. Ezt csak egy erős hidegfront képes kiseperni, ami napsütést hoz, tavasztól őszig lehűléseket, zivatarokat és záporokat. A Kárpát-medencében évente körülbelül százhúsz front alakul ki, s a földrajzi helyzet, domborzati sajátosságok miatt gyakoriak a kettős fronthatások. Magyarországon egy hét alatt átlagosan egy-két front halad át felettünk.

Meleg vagy hideg?
© AP
Melegfront akkor alakul ki, ha a meleg légtömeg mozog a hideg felé, amely alányomulva felemeli. A melegfront gyakran hoz felhőket és esőt. Hidegfront esetén a hideg légtömeg tart a meleg felé, és utolérve a magasba kényszeríti. A hidegfront átvonulását erős esőzések, zivatarok előzik meg. Ha elhaladt a hidegfront, hirtelen csökken a hőmérséklet, nyomában hideg, instabil levegőtömeg vonul. Az okklúziós, azaz kevert front esetén az időjárás kezdetben hasonló ahhoz, mint melegfront idején, de végül a hidegfronthoz hasonlít, sok csapadékkal.
A melegfront hatására izgalomba kerül a szimpatikus idegrendszer, gyorsabb a szívműködés, a légzés, a vérnyomás emelkedik, csökken a figyelem és a koncentrálóképesség, romlanak a reflexeink és megnövekszik a reakcióidő. Gyakori a fejfájás, álmatlanság, fáradékonyság, levertség. A pajzsmirigytúltengésben, cukorbetegségben szenvedők állapota rosszabbodhat. Fokozódik a vízleadás, a vér kalciumtartalma nő, a testnedvek vegyhatása lúgos irányba tolódik, és nő a vérzésre való hajlam. Fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki, mivel fokozott aktivitást mutatnak a baktériumok, míg a védőanyagok mennyisége csökken a szervezetben. Ilyenkor gyakrabban fordulhat elő műtétek után komplikáció is. A melegfront általában a front megérkezése előtt okoz tüneteket.

A hidegfront hatására izgalomba kerül a paraszimpatikus idegrendszer, lassul a légzés és a szívműködés, a vérnyomás csökken, megnyúlik a reflexidő, szédülés, fejfájás, álmosság léphet fel. A gondolkodás nehézkessé válik. Epe-, vese-, gyomorgörcsök jelentkezhetnek. Gyakoriak a szülésmegindulások is. (A koraszülések számának emelkedésénél rendszerint erős hidegfront-átvonulás figyelhető meg, a halálozási adatokat pedig főként a melegfront befolyásolja.)Feszültebbek és ingerlékenyebbek leszünk. Csökken a fehérvérsejtszám, szervezetünknek nagyobb a vízmegkötő képessége. A testnedvek vegyhatása savas irányba tolódik el, a vér káliumtartalma nő, kalciumtartalma csökken. A hidegfront többnyire a front megérkezése után okoz kellemetlenségeket. Okklúziós front esetén mind a két (hideg-meleg) front tünetei felléphetnek, kettős vagy vegyes fronthatást okozva. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megmenekülni látszik a Vapiano

Megmenekülni látszik a Vapiano

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

Hogy csinálta? Legalább 70-szer járt az EU-ban az onnan kitiltott orosz ügyvéd

Hogy csinálta? Legalább 70-szer járt az EU-ban az onnan kitiltott orosz ügyvéd

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

Már felvétel is van a lyoni robbantás gyanúsítottjáról

Már felvétel is van a lyoni robbantás gyanúsítottjáról