Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"68d22e16-cc9c-4774-8699-209237d0ef41","c_author":"HVG","category":"360","description":"Négy napon belül kétszer is meg kellett menteni egy 27 éves kínai egyetemi hallgatót Japán szent hegyén, a Fudzsin, mert előbb elvesztette a felszerelését, majd amikor visszament a dolgaiért, rosszul lett. Tény, a túrázásnak és hegymászásnak megvannak a maga kihívásai, főleg a megfelelő rutin és tudatosság nélkül. Jó esetben ebből olyan tanmesék lesznek, amiken nevetni is lehet. Litkai Gergely is mesélt párat a Duma Aktuál közönségének, így derült ki például, hogyan lehet a pizsama vagy a naptej a kiránduló egyik legnagyobb ellensége. ","shortLead":"Négy napon belül kétszer is meg kellett menteni egy 27 éves kínai egyetemi hallgatót Japán szent hegyén, a Fudzsin...","id":"20250614_duma-aktual-turazas-kirandulas-hegymaszas-veszely-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/68d22e16-cc9c-4774-8699-209237d0ef41.jpg","index":0,"item":"2166f8d8-1e08-4990-9bed-76721064ca90","keywords":null,"link":"/360/20250614_duma-aktual-turazas-kirandulas-hegymaszas-veszely-video","timestamp":"2025. június. 14. 19:00","title":"Tanmesék túrázóknak, avagy a tésztafőzés is lehet veszélyes üzem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"efcb893f-961c-41f3-a16e-22221c707ea4","c_author":"Maltofer","category":"brandchannel","description":"A ferritin a vashiány és a vérszegénység egyik legfontosabb biomarkere, amely már akkor segíthet a vashiányos állapotok korai felismerésében, amikor a klinikai tünetek még nem jelentkeztek. A ferritin szintjének ellenőrzése kulcsfontosságú a súlyosabb vashiányos állapotok megelőzésében, különösen terhes nők és sportolók esetében, ahol nincs idő a hosszadalmas kezelésre.","shortLead":"A ferritin a vashiány és a vérszegénység egyik legfontosabb biomarkere, amely már akkor segíthet a vashiányos állapotok...","id":"20250428_Ezt-az-erteket-ellenorizze-a-laboreredmenyben-maltofer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/efcb893f-961c-41f3-a16e-22221c707ea4.jpg","index":0,"item":"485cced7-f36f-495a-93ca-d4204f54abef","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250428_Ezt-az-erteket-ellenorizze-a-laboreredmenyben-maltofer","timestamp":"2025. június. 14. 15:30","title":"Aktívan sportol, esetleg kisbabát vár? Akkor ezt az értéket mindenképpen ellenőrizze a laboreredményben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Maltofer","c_partnerlogo":"b5850ba1-e583-4d22-9186-688d82b8c838","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"595ad148-8dbd-4b8f-8a5d-b40d80ee9980","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Az újságíró Veiszer Alinda műsorában idézte fel az azóta megszűnt VS.hu ellehetetlenítésének a történetét és a pályafutása során tapasztalt nyomásgyakorlások természetéről is beszélt. ","shortLead":"Az újságíró Veiszer Alinda műsorában idézte fel az azóta megszűnt VS.hu ellehetetlenítésének a történetét és...","id":"20250614_kerenyi-gyorgy-veiszer-alinda-vs-kossuth-radio-botka-laszlo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/595ad148-8dbd-4b8f-8a5d-b40d80ee9980.jpg","index":0,"item":"964d08f6-162b-4f09-9c9e-fd47f64de1ef","keywords":null,"link":"/kultura/20250614_kerenyi-gyorgy-veiszer-alinda-vs-kossuth-radio-botka-laszlo","timestamp":"2025. június. 14. 09:41","title":"Kerényi György: Száraz Istvánnak megmondtam, hogy nem szólhat bele tartalmi kérdésekbe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b33d4f01-4887-4693-ac3d-9dc88ceb9c9c","c_author":"Serdült Viktória","category":"itthon","description":"Paul Fox a III. Károly király születésnapja alkalmából rendezett fogadáson a közös sikerek és kulturális kapcsolatok mellett háborús pszichózisról, a politikai párbeszéd durvulásáról és az „átláthatósági” törvényről is beszélt. Szerinte a magyar kormány olyan határhoz érkezett, amit nem akar átlépni.","shortLead":"Paul Fox a III. Károly király születésnapja alkalmából rendezett fogadáson a közös sikerek és kulturális kapcsolatok...","id":"20250614_brit-nagykovet-Paul-Fox-bucsu-kritika-magyar-kormany-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b33d4f01-4887-4693-ac3d-9dc88ceb9c9c.jpg","index":0,"item":"eb173e89-97f8-4ec2-8823-175fbe13d541","keywords":null,"link":"/itthon/20250614_brit-nagykovet-Paul-Fox-bucsu-kritika-magyar-kormany-ebx","timestamp":"2025. június. 14. 12:08","title":"Határozott búcsúüzenetet küldött a brit nagykövet a magyar kormánynak: „A kisebbségeket démonizálják, a szomszédokat bűnözőként ábrázolják”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"68de6285-3226-4a14-8f4c-9ea2e9cca2a4","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Egy fotó kedvéért tett tönkre egy értékes műalkotást egy turista egy olasz múzeumban.","shortLead":"Egy fotó kedvéért tett tönkre egy értékes műalkotást egy turista egy olasz múzeumban.","id":"20250614_maffei-muzeum-rongalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/68de6285-3226-4a14-8f4c-9ea2e9cca2a4.jpg","index":0,"item":"ed7c46c7-4649-4552-9bae-c7099a596d8b","keywords":null,"link":"/kultura/20250614_maffei-muzeum-rongalas","timestamp":"2025. június. 14. 14:20","title":"Valóra vált minden múzeum rémálma","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f0964e41-bd0b-4d5f-84e8-cb2d663c2ac0","c_author":"Maltofer","category":"brandchannel","description":"A világon elegendő élelmiszert termelnek ahhoz, hogy mindenki jóllakjon, mégis 815 millió ember éhezik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2018-as adatai szerint. Ezért nagyon sokan szenvednek nyomelem- és vitaminhiányban, de ez – például a vashiány – nemcsak a kórosan soványakat, hanem a túlsúlyosokat is érintheti. ","shortLead":"A világon elegendő élelmiszert termelnek ahhoz, hogy mindenki jóllakjon, mégis 815 millió ember éhezik az ENSZ...","id":"20250508_Vashiany-testsuly-osszefugges-tunetek-maltofer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f0964e41-bd0b-4d5f-84e8-cb2d663c2ac0.jpg","index":0,"item":"f0c6e523-7326-42fb-ac87-8747d59242b5","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250508_Vashiany-testsuly-osszefugges-tunetek-maltofer","timestamp":"2025. június. 15. 11:30","title":"Nem a testsúlyán múlik, hogy vashiányos-e","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Maltofer","c_partnerlogo":"b5850ba1-e583-4d22-9186-688d82b8c838","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"1a81b817-ed73-409b-aeaf-660b6c053e0a","c_author":"Riba István","category":"360","description":"Egészen megveszekedett az orbáni propaganda, most már teljes erővel uszul arra, akinek egy jó szava is van a honvédő háborút folytató Ukrajnáról. Innen már csak egy lépés az „ukránbérencség”. Az „imperialisták bérence” fordulat szinte napi szitokszó volt a Rákosi-korszakban, amelyet a mai propagandisták láthatóan jól ismernek. Legalábbis úgy tűnik, szívesen merítenek az akkori szövegekből.","shortLead":"Egészen megveszekedett az orbáni propaganda, most már teljes erővel uszul arra, akinek egy jó szava is van a honvédő...","id":"20250614_Orban-kormanyzati-propaganda-Rakosi-korszak-haboru-beke","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a81b817-ed73-409b-aeaf-660b6c053e0a.jpg","index":0,"item":"7258ee29-735f-4447-b268-eda01eb978b8","keywords":null,"link":"/360/20250614_Orban-kormanyzati-propaganda-Rakosi-korszak-haboru-beke","timestamp":"2025. június. 14. 08:00","title":"Lassan már a Rákosi-korszakból merít a kormányzati propaganda","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"21207756-4e7d-4771-b83e-34591b8199f9","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Amerikai támaszpontokat is készek megtámadni, ha Washington segít Izraelnek.","shortLead":"Amerikai támaszpontokat is készek megtámadni, ha Washington segít Izraelnek.","id":"20250614_Iran-nyugati-nagyhatalmak-Egyesult-Allamok-Egyesult-Kiralysag-Franciaorszag-Izrael-fenyegetes-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/21207756-4e7d-4771-b83e-34591b8199f9.jpg","index":0,"item":"bc08a2b1-7f1a-4b8c-962d-82c6ea214e25","keywords":null,"link":"/vilag/20250614_Iran-nyugati-nagyhatalmak-Egyesult-Allamok-Egyesult-Kiralysag-Franciaorszag-Izrael-fenyegetes-ebx","timestamp":"2025. június. 14. 13:16","title":"Irán nyugati nagyhatalmakat fenyegetett meg","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Örök kihívás a konyhaművészek és az ínyencek számára: miként éljük ki főzőmániánkat, hogyan együnk jókat úgy, hogy étkezésünk egészséges legyen, testsúlyunkat kordában tartsa - erre adott nagy csokornyi jó tanácsot Juliette Kellow brit dietetikus a Delicious angol konyhaművészeti magazin februári számában.
A házilag készített salátaöntetek zsírtartalmának csökkentésére használjunk egyharmaddal kevesebb olívaolajat, s a kimaradó olajat helyettesítsük borral vagy paradicsomlével, esetleg forró vízzel, a recept ízvilágához illően. Zsíros majonézt helyettesítő alternatíva lehet a dijoni mustár és az alacsony zsírtartalmú joghurt keveréke, amely evőkanalanként 75 kalória csökkentést eredményez. Az ételek sűrítéséhez majonéz, tejföl vagy tejszín helyett használjunk joghurtot: míg 150 grammnyi joghurt 4,5 gramm zsírt tartalmaz, addig ugyanennyi tejszín 28-80 gramm, ugyanennyi majonéz 113,4 gramm zsírt.
A kenyér megkenéséhez a telített zsírokat tartalmazó vaj, margarin helyettesíthető összetört avokadóból és citromléből készült krémmel, humusszal, alacsony zsírtartalmú sajtkrémmel vagy salsával. Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban, vitamindús - B6 és E - és káliumot tartalmaz. Egy teáskanál avokádó 10 kalóriát és egy gramm zsírt tartalmaz, ugyanennyi vaj 37 kalóriát és 4,1 gramm zsírt. A legtöbb tejjel készült ételnél a zsíros - 3,6 százalékos - tej helyett használjuk a félzsíros - 1,5 százalék - vagy a zsírszegény változatot - 0,1 százalék. A zsíros tej esetében 100 grammnyi 66, a félzsíros 46, a zsírszegény 33 kalóriát tartalmaz.
Sovány hús vagy bőr nélküli csirke fogyasztása szintén segíti az ételek kalóriájának csökkentését, miközben a vitamin- és ásványianyag-tartalom megmarad. Sok szakács aggódik, hogy a zsír hiánya miatt étele könnyen szárazzá válik, ám a marinálás segít ebben. A húsoknak, különösen a soványaknak, jót tesz, ha sütés előtt megpuhítjuk, ez ízüket is jobban kihozza. Használjunk hozzá papaját, ananászt vagy kivit pürésítve. E déligyümölcsök olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek megbontják és puhítják a húsban lévő fehérjét. A sütés vagy főzés előtt rövid ideig érdemes bevonni az összetört vagy pürésített gyümölccsel a húsokat, különösen a sertéshúst, főként ha mellé gyümölcsköretet készítünk.
Jelentősen kiemeli a húsok ízét és megőrzi puhaságát a sütés közbeni locsolás, ehhez azonban ne zsírt vagy olajat használjunk, hanem bort, sört vagy zöldségkockából készített levest. A húst ne közvetlenül tegyük a sütőtálba vagy tepsibe, használjunk alá sütőrácsot. Ha végképp fáj a fogunk egy kis olajban - serpenyőben vagy fritőzben - sült krumplira vagy más ételre, zsírtartalmát csökkenthetjük, ha szalvétával vagy papírtörlővel bélelt edénybe szedjük ki az ételt: ily módon ha csak egy kanálnyi olajat szív fel a papír, plusz 30 kalóriától vagy 3 gramm zsírtól menekülünk meg. De ha az olajban sült krumpli helyett serpenyőben sült krumplit készítünk megspriccelve kevés olívaolajjal, egy 165 grammos adagnyin akár 172 kalóriát és 8,7 gramm zsírt is megspórolhatunk.
A dietetikusok ajánlása szerint heti két adag hal fogyasztása erősíti az ereket. Juliette Kellow azt javasolja, hogy ez egyik adag feltétlenül legyen az omega-3 olajokban gazdag lazac, pisztráng, szardínia, makréla vagy tonhal. Legtöbben csak sülve esetleg grillezve esznek halat, holott éppen olyan egészséges a füstölt hal, a halpástétom vagy az egyre közkedveltebb pestóval párolt pisztráng.
A sóban lévő nátrium vérnyomás-növekedést eredményezhet, szív-és érrendszeri betegségeket okozhat. Az ételek sótartalmának csökkentését ellensúlyozhatjuk azzal, ha több hagymát, fokhagymát, friss fűszert, fekete borsot, chilit, bort, citromlevet, ecetet használunk. A chilipaprika használata nemcsak az ízt és az étel erősségét növeli, hanem segít a szívbetegségek és a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében.
A hüvelyesek, amelyek gazdagok oldódó rostanyagokban és segítenek a vércukorszint karbantartásában, csökkentik a koleszterinszintet. A húsételekben a hús egyharmadát érdemes részben helyettesíteni lencsével, sárgaborsóval, a bab különböző fajtáival, árpával. A dietetikus a fogyókúrázók számára ajánlja napi egy tányér leves fogyasztását. A leves segíti a jóllakottság érzését. A sűrű, habart levesek azonban kerülendők.
Csökkentsük az ételek cukortartalmát, az ízükben ez nem igazán érződik, ám a csípő- és derékméretek növekedésén igen. 25 százaléknyi cukortartalom-csökkentés receptenként akár 200 kalória eltűnésével járhat. A kevesebb cukrot pótolhatjuk fahéjjal, vaníliával, szerecsendióval, ezek mind növelik az étel édes ízét, de kalóriatartalmát csökkentik.
Annak ellenére, hogy a kevesebb evés, illetve a több mozgás a fogyókúrázás két alaptétele, korántsem olyan egyszerű a feladat. A fogyni vágyóknak ugyanis szükségük van az étkezési tippek arzenáljára, amelyek átsegítik őket az elkerülhetetlen nehézségeken. Összegyűjtöttük a legjobbakat.
Az ideális testsúly nem csupán esztétikai kérdés, egészségünk szempontjából sem mindegy, mekkora zsírréteg van rajtunk. De az sem, milyen módszerekkel érjük el, illetve tartjuk fenn a kívánt formát. Az önsanyargatás következményeit vizsgáljuk szakember segítségével.
A legtöbben azt hiszik, hogy a fogyókúra csak azért kell, hogy újra beleférjünk a ruhánkba, csinosabbak legyünk a strandon, de Yunsheng Ma amerikai kutató és munkacsoportja arra volt kíváncsi, hogy a különböző, népszerű fogyókúrák közül melyik a legalkalmasabb a szívbetegségek megelőzésére.