szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A terrorista támadásokban egyre gyakrabban találkozni házikészítésű...

A terrorista támadásokban egyre gyakrabban találkozni házikészítésű robbanószerekkel, ezért kulcsfontosságú, hogy a repülőterek átvilágító berendezései is felkészüljenek ezek kiszűrésére, méghozzá minél nagyobb hatékonysággal és gyorsasággal. Ennek érdekében fejlesztették ki az extra érzékeny detektorok következő generációját.

Az egyik új és igen különös technológia, amely mostanában kezd meghonosodni, méheket alkalmaz a robbanóanyagok felderítésére.

Pavlov méhei 
A pavlovi módszer alkalmazásával a méheket megtanítják, hogy alig 20 perc alatt felismerjenek egy sor anyagot úgy, hogy cukorszirupot adnak nekik minden alkalommal, amikor vegyszer szagát érzik. A méhek ezután összekapcsolják ezeket az anyagokat a jutalomal, és azonnal kinyújtják nyelvüket – ez egy egyértelmű reflex reakció, amelyet könnyen rögzíteni lehet, és sokkal megbízhatóbb, mint más állatok, például a kutyák esetében észlelt betanult reakciók.
 
- Először nagyon meglepett mindenkit a dolog, de úgy tűnik, hogy a méhek képesek bármely vegyszer felderítésére, amikor megérzik a szagát – mondta Mathilde Briens, az Inscentinel kutatási és fejlesztési vezetője.
 
A vizsgálat során minimum 12 méhet – amelyeket ezalatt semmilyen bántódás nem ér – bezárnak egy dobozba, amelyet a célpont irányába fordítanak, a méhek reakcióit pedig egy kivetítőn rögzítik.
 
- Mivel a méhek nagyon aprók, egészen közel lehet őket juttatni a célponthoz, és ez legfőbb érvünk is a módszer hatékonysága mellett – mutat rá Briens. – Kezdetben mindenki szkeptikusan fogadta a méheket, de bebizonyítottuk, hogy nagy lehetőségek rejlenek bennük. Most már csak a legmegfelelőbb rendszert kell kidolgoznunk, hogy a méhek a legjobb állapotban legyenek, és teljesíteni tudják a kitűzött feladatot.
 
A méheket különböző formájú eszközökben lehet tartani az eredmények jó minőségű rögzítése közben, például kézi detektorban, vagy laboratóriumi elemzőkben.

- Most kísérletezünk azon, hogyan tudnánk mechanikussá tenni a méhek részvételével végrehajtott műveleteket. Olyan felhasználóbarát rendszer tervezésén munkálkodunk, amely automatikusan külön rekeszekbe tereli a méheket – tette hozzá Briens.

Kézi „szimatoló” berendezés
Akár vannak benne méhek, akár nincsenek, a veszélyes anyagokat érzékelő kézi detektorok még mindig igen népszerűek a reptéri ellenőrzésekkor.
 
Izraelben – ahol különösen fejlett biztonsági rendszerekkel dolgoznak – egy emberi orr tulajdonságait utánzó kézi eszközt használnak a reptereken, amely azonnal felismeri a házilagosan készített robbanószereket. A „mini orr” a herzliyai székhelyű Scent Detection Technologies (SDT) gyártmánya, amelyet egy analizátor és egy mintavevő egység alkot. A készülék nem radioaktív, és képes a robbanásveszélyes vegyszerek kiszűrésére még poros vagy nedves körülmények között is.
 
- Rendkívül fontos az éberség fenntartása minden körülmények között – mondta Doron Shalom, az SDT alelnöke. – Ma már olyan terroristákkal van dolgunk, akik a saját konyhájukban képesek robbanószer előállítására.
 
A „mini orr”-ot fejlesztése után hosszú ideig tesztelték az izraeli védelmi minisztériummal közösen, és ma már számos ellenőrző ponton megtalálható az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában és Izraelben is.
 
Eközben egy másik fejlesztő, Phillip Thomas, az Implant Sciences Corporation vezetője is előállt egy hasonlóan hordozható eszközzel a „kvantum szimatoló”-val, amely iránt szintén jelentős érdeklődés mutatkozik.
 
Ennek a műszernek sincs szüksége radioaktív magra, távolról működve, teljesen önállóan kalibrálja magát a robbanószer felismerésétől számított néhány másodpercen belül - ellentétben a ma használatos legtöbb detektorral, amelyet hozzá kell érinteni a vizsgált anyaghoz, majd ezután manuálisan kalibrálni.
 
- A műszer nemcsak gyors eredményt produkál, hanem használata is könnyű, és azzal, hogy önmagát kalibrálja, rengeteg időt megtakarít – mondja Thomas. – Szinte minden olyan anyagot képes felismerni, amely ma nyugtalanít minket, a hagyományos robbanószereket, a fekete port, a TNT-t, a C4-et és a peroxidokat, amelyeket ma a házilagos robbanószergyártáshoz használnak.
 
Az eszközt hitelesítették Oroszországban, ahol a hordozható változatot a Moszkva környéki reptereken már használják, de Thomas megerősítette, hogy legnagyobb megrendelőjük eddig Kína volt.
 
- Legnagyobb ügyfelünk Kína, ahol nemrégiben jelentették be, hogy a pekingi olimpiára is szeretnének rendelni belőle. A technológiát repülőtereken szereljük fel Peking körzetében, és reméljük, hogy hamarosan megkezdhetjük a további tesztelést Kína más teületein is.

Szélesebb körben
Thomas úgy gondolja, hogy a hordozható eszközök mellett a technológiát sokkal szélesebb körben lehet majd alkalmazni, többek között az utasok, a poggyász, a teherfuvarozás, sőt még mozgó járművek ellenőrzésére is nagyfokú megbízhatósággal.
 
- Az egyesült államokbeli TSA-tól több millió dolláros támogatást kaptunk, és most velük együttműködve dolgozunk a következő generációs utaskapu kifejlesztésén – jelentette be Thomas. – A ma használatos kapuk nagyon költségenek bizonyultak, és számos esetben megbízhatatlannak is, ezért használjuk a „szimatoló” technológiát, hogy egy sokkal fejlettebb változatot dolgozzunk ki, amely megbízhatóbb működésre képes.
 
Az Implant által egy következő generációs forgóajtós kapun eddig elvégzett tesztek azt mutatják, hogy az új rendszer használatával az utasok 1-3 másodperc alatt áthaladhatnak a kapun. A ma használatos kapuk esetében ez 15-20 másodpercet is igénybe vesz, az új rendszer tehát jelentősen növelheti az áthaladó utasforgalmat (óránként 30-ról 1000-re).
 
Napjainkban nemcsak a jelentősebb repülőterek utasforgalma nő, hanem a légiközlekedés minden területén fellendülés tapasztalható, ezért különösen fontos a biztonsági kockázatok kiszűrése, s ebben egy ilyen eszköznek – amely másodpercek alatt automatikusan újrakalibrálja magát – kiemelkedő szerep juthat.
 
E technológiát később természetesen ki lehet terjeszteni a kézipoggyászok, a már leadott táskák és teherszállítmányok ellenőrzésére is, sőt bármely mozgásban levő potenciális veszélyforrásra is.
 
- A tehnológia végső lehetőségeit egy vizualizációs rendszerben látjuk, mint például a röntgen, amelyben többféle érzékelőt vonunk össze, hogy a teljes átvilágítás megvalósítható legyen – tette hozzá Thomas. – Ezzel jelentős előrelépést tehetünk a reptéri biztonság terén, mert a műszer számos olyan dologra is megoldást jelenthet, amelyet eddig nem sikerült kezelni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Orbán: Nagyra értékelem Karácsony Gergely kezdeményezését

Orbán: Nagyra értékelem Karácsony Gergely kezdeményezését

"Fehér bajtársai azt hazudták: nagyapámnak a majoméhoz hasonló farka van"

"Fehér bajtársai azt hazudták: nagyapámnak a majoméhoz hasonló farka van"

Nemzeti Pedagógus Kar: Rendeljék alá az iskolaőröket az igazgatóknak

Nemzeti Pedagógus Kar: Rendeljék alá az iskolaőröket az igazgatóknak