szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

1.

1. A többi európai nagyvároshoz hasonlóan, Amszterdam is olyan, mint a müzli – minden népből van benne egy elég. Míg a hollandok többnyire zárkózottak, és csak akkor nyílnak meg, amikor elmennek más országba nyaralni, addig Amszterdam lakói többnyire kedvesek és segítőkészek. Mert ezt a várost a turistáknak találták ki. A nevezetességeket, a vízivárost, a sajtboltokat, coffee shopokat, csokoládéüzleteket, fapapucsosokat, a piros lámpás negyedet meg lehet csodálni egy hosszú hétvége alatt, s ha az ember hazamegy, elmondhatja, minden megvolt: szex, drugs and rock’n roll. A legtöbb fiatal azért megy Amszterdamba, hogy kiüsse magát, s a város ehhez mindenben rendelkezésére is áll. 

2. A kihagyhatatlan klubélet közepe, a legek legje: a Club 11. A Central Station mellett található bár, melyet a Jameson a világ 100 legjobb bárja közé sorolt (www.worldsbestbars.com ), sokkal több, mint bár – a legdivatosabb szórakozóhely Amszterdamban az új zenei irányzatokat kereső huszonévesek között. A Club 11 olyan, mint a Szex és New Yorkban látott szórakozóhelyek: teherlifttel viszik fel a mulatni vágyókat az elhagyatottnak tűnő irodaépület 11. emeletére - ahol a klub van -, ahol hétköznap igen jó étterem üzemel, hétvégente pedig nagyon jó zenék szólnak az elektronikus zene minden műfajában. Híres dj-k, és feltörekvő ifjak is szerepelnek a kivetítőkkel dizájnosabbá tett graffitis falak között. És nem mellesleg, csodálatos kilátás nyílik az egész városra – mert mégiscsak egy irodaépület tetején vagyunk.
A klub alatti szintek többnyire üresen állnak, de nemrégiben ért véget az épületben egy Andy Warhol kiállítás, mivel a Stedelijk, a modern művészetek múzeuma októberig átmenetileg itt tartja kiállításait – a második és harmadik emeleten.

3. De Amszterdamban élni is lehet. A Jordan az a része a városnak, ahol a nénik padokon ülnek az utcákon, hordókban fűszernövények, amitől rozmaringillatúak az utcák, és mindenfelé boltok, de csak kicsiben. A sajtboltból kisétál egy macska, a turkálók stílus szerint válogatják a holmikat, és esetenként drágábban, mint a központ csilli-villi új ruhái. A jólét engedte nyugalom és letisztultság jellemzi ezt a környéket, szöges ellentétben a központ élvezetekre éhes habzsolásával.

4. S ha az ember már Amszterdamban van, akkor mindenképpen próbáljon eljutni egy illegális squattos buliba. A házfoglalásnak a holland fővárosban története és hagyománya van, s bár illegális, mégis rendőrök tartanak szemmel egy-egy ilyen műveletet, de nem azért, hogy kirakják a squattolókat, hanem hogy szépen, rendben menjenek a dolgok. A házfoglalók akár műemlék jellegű épületbe is képesek beköltözni, de jó esetben jó célokra használják a helyet: a Leidsestraaton – ez egy forgalmas, központi utca – a diákok galériát rendeztek be egy elfoglalt épületben. A squattolás mindig esemény – a járókelők megállnak bámészkodni, miközben a squattolók valamely vezére tudatja a környékkel, hogy ilyen-olyan célokra elfoglalják az épületet. A városnak bizonyos mértékig jót is tesznek a squattolók, hiszen rendben tartják az épületet, megszerelik az elromlott vezetékeket, mert nekik is szükségük van rá. Persze, itt sem csak idealista fiatalok foglalnak házakat világmegváltó szándékkal, hanem lecsúszott középkorúak, hajléktalanok is, akik minden csinnadratta nélkül költöznek be, de a rendőrök ezeket a foglalásokat nem is nézik olyan jó szemmel.

5. Aki pedig a búcsúkat szereti, az április 30-án, a királynő születésnapján kellemes népünnepélyben vehet részt. Ekkor Juliannának, a jelenlegi királynő édesanyjának a tiszteletére mindenki narancssárgába öltözik – a meleg negyedben pedig narancssárga királynőnek -, az ablakokból zene szól, és igen hamar igen ittas az egész ország.

Pölös Zsófia


Kulcsszavak: amsterdam hétvége, squatt, szex, drog

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét