szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az önkormányzat költségvetéséből fedezik a rotavírus elleni oltás költségeit Százhalombattán, eddig 680 gyerek kapta meg a vakcinát.

A 18 ezer lakosú Pest megyei város polgármesteri hivatalának sajtóreferense, Tomek Noémi elmondta, hogy gyorsan terjed ez a hasmenéssel, hányással járó betegség, ami elsősorban a kisgyermekeket fenyegeti. A betegség megelőzhető ugyan, de a társadalombiztosítás nem támogatja a védőoltást, ezért döntött úgy a testület, hogy a költségvetésből elkülönít erre egy 16 millió forintos keretet. 

A házi gyermekorvosok írásban értesítettek minden érintett családot az ingyenes, rotavírus és bárányhimlő elleni oltás lehetőségéről, majd a beérkező igények alapján a vakcinát a patikáktól rendelik meg. A számlát pedig az önkormányzat fizeti, eddig 5,5 millió forint kiadást jelentett ez az akció a városnak. Az ingyenes oltás a 6-tól 26 hetes gyermekekre vonatkozik. 

A nemzetközi adatok szerint a világon több, mint 110 millió megbetegedés fordul elő évente, és közülük 2,3 millió gyermek kerül kórházba. Közülük a rota vírus fertőzés következtében bekövetkezendő kiszáradás 600 ezer kisgyermek halálát okozza. 

A csecsemőket amúgy hat hónapos koruk előtt kellene védőoltásban részesíteni, de az nagyon drága (kb. 50 ezer forint), és a társadalombiztosítás nem támogatja. Az emberek döntő többsége ötéves kora előtt átesik ezen a fertőzésen, mely után természetes védettség alakul ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Van megoldás a hasmenést okozó rotavírus ellen

A fertőzéses eredetű hasmenések mintegy 80 százalékát vírusok okozzák, melyek közül - főként a téli hónapokban – leggyakoribb a rotavírus okozta megbetegedés. Általában járványos formában jelentkezik, híg, vizes székleteket előidézve, enyhébb-súlyosabb általános tünetekkel kísérve. Megelőzésére a gyermekorvosok a higiénés módszereken túl eddig nemigen tudtak mit tanácsolni, ám immáron Magyarországon is elérhető az első védőoltás a rotavírus fertőzés ellen.

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket