Ingyen oltás rotavírus ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az önkormányzat költségvetéséből fedezik a rotavírus elleni oltás költségeit Százhalombattán, eddig 680 gyerek kapta meg a vakcinát.

A 18 ezer lakosú Pest megyei város polgármesteri hivatalának sajtóreferense, Tomek Noémi elmondta, hogy gyorsan terjed ez a hasmenéssel, hányással járó betegség, ami elsősorban a kisgyermekeket fenyegeti. A betegség megelőzhető ugyan, de a társadalombiztosítás nem támogatja a védőoltást, ezért döntött úgy a testület, hogy a költségvetésből elkülönít erre egy 16 millió forintos keretet. 

A házi gyermekorvosok írásban értesítettek minden érintett családot az ingyenes, rotavírus és bárányhimlő elleni oltás lehetőségéről, majd a beérkező igények alapján a vakcinát a patikáktól rendelik meg. A számlát pedig az önkormányzat fizeti, eddig 5,5 millió forint kiadást jelentett ez az akció a városnak. Az ingyenes oltás a 6-tól 26 hetes gyermekekre vonatkozik. 

A nemzetközi adatok szerint a világon több, mint 110 millió megbetegedés fordul elő évente, és közülük 2,3 millió gyermek kerül kórházba. Közülük a rota vírus fertőzés következtében bekövetkezendő kiszáradás 600 ezer kisgyermek halálát okozza. 

A csecsemőket amúgy hat hónapos koruk előtt kellene védőoltásban részesíteni, de az nagyon drága (kb. 50 ezer forint), és a társadalombiztosítás nem támogatja. Az emberek döntő többsége ötéves kora előtt átesik ezen a fertőzésen, mely után természetes védettség alakul ki.