szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Walesi és amerikai kutatók szerint a fekete tea – tej nélkül – kiváló ellenszere lehet a Bacillus anthracis-nak.

Les Baillie, a walesi Cardiff Egyetem gyógyszerészeti szakembere, valamint Theresa Gallagher, a Baltimore-i Maryland Egyetem biotechnológiai intézetének kollégája úgy vélik, hogy a széles körben elérhető angol reggeli tea (English Breakfast tea) magában rejti annak a lehetőséget, hogy meggátolja az anthrax aktivitását. (A Bacillus anthracis az első baktériumfaj, amiről kimutatták, hogy kórokozó, s a lépfene nevű halálos betegséget okozza.)

A Microbiologist című szaklapban publikált tanulmány emellett azt is hangsúlyozza, hogy ha tejet adunk egy átlagos csésze teához, azzal teljesen megfojtjuk a nedű anthrax elleni antibakteriális hatását. A kutatás további bizonyítékokat tartalmaz a tea sokféle jótékony élettani és gyógyszertani hatásáról, mindamellett, hogy semlegesíti a Bacillus anthracis méreganyagát, a tea erősíti az elmét is.

Mindenesetre az biztos, hogy egy csésze tea elfogyasztása kívánatosabb volna, mint az anthrax elleni vakcina, minden mellékhatásával együtt. Noha a britek tradicionálisan fekete teát fogyasztanak reggelire, elképzelhető, hogy mások is könnyen átveszik ezt az egyszerű, ám egészséges szokást.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Medipress Plázs

Mi ellen véd a zöld tea?

Egy japán tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása csökkenti a szív- és keringési betegségek illetve az ezek következtében fellépő halálozás kockázatát. A több mint negyvenezer résztvevővel készült kutatás azt is kimutatta: ugyanez nem igaz a rák kialakulására illetve az ezzel kapcsolatos halandóságra.

MTI Plázs

Teával is lehet fogyókúrázni

Kínai tudósok öt éven át vizsgálták az elhízás mechanizmusát, és bebizonyították, hogy a tea is segít a fogyásban.

hvg.hu Plázs

Milyen teát igyunk?

A legfrissebb kutatások szerint a zöld tea jótékony hatással lehet az egészségre, azonban nem készült elegendő tanulmány és vizsgálat ahhoz, hogy ebből az állításból táplálkozási és egészségügyi ajánlás váljon.