szerző:
hvg.hu

Ki ne vágyna tökéletes nyugalomra, ha csak rövid időre is? Egy jónéhány évtizede létező módszer, amely már itthon is elérhető újfajta felfrissülést ígér. Nem kell hozzá más, mint egy speciális tartály testmeleg sós vízzel, ahol teljes csönben és sötétségben lebeghetünk.

Képzeljük el, hogy elszakadunk a külvilágtól, a halmozódó feszültségtől, s mindezt különösebb erőfeszítés nélkül. S ehhez nem szükséges más mint egy hang- és fényszigetelt tartály 30-40 centiméternyi mély vízzel, amely annyira sós, hogy az ember lebegjen benne. A lebegés élménye a mély relaxáció egy forradalmi megközelítésén alapul, amelyet korlátozott környezeti inger technikának neveztek (REST) el a tudósok. Mivel szinte elérjük a tökéletes súlytalanságot, a lebegés segít abban, hogy finoman átcsússzunk egy olyan állapotba, amelyben az elménk csak a belső ingerekre figyel. A relaxáció e formája bizonyítottan csökkenti a stresszt és az ezzel kapcsolatos betegségeket, segít megszüntetni a függőségeket, csökkenti a vérnyomást, fejleszti a sportteljesítményt, megtisztítja a szervezetünket a méreganyagoktól, fájdalomcsillapító hatású, gyorsítja a gyógyulást, illetve a felépülést, megteremti az agy két féltekéjének egyensúlyát, és fokozza a kreativitást.

Az eredeti formájú lebegéskabin.
© elysiumfloat.com
A sűrű ásványisó oldat felhajtó ereje ellensúlyozza a test fajsúlyát, így a teljes súlytalansághoz közeli érzést közvetítve a lebegést folytató számára. A gravitáció a központi idegrendszer működésének csaknem 80-90 százalékát igénybe veszi. Felegyenesedett testtartásunk egészségügyi problémáink egyik legfőbb okozója; a hátfájás, a megereszkedett has, a sajgó lábak, fájdalmas izületek vagy az izomfeszülés jelentős részben ennek eredménye. Ez az elmélet hangsúlyozza, hogy felmentve agyunkat, csont- és izomrendszerünket a gravitáció alól, a lebegés kivételes mennyiségű energiát és óriási agyterületeket szabadít fel.

A kíváncsiság nem hagyott nyugodni, így alig egy órára "befeküdtem" (első alkalommal 30-40 perc javasolt) a lebegéstartályba. A lebegést megelőzi egy alapos zuhanyozás, majd jöhet a fürdőruha, ám felvilágosítottak, hogy a tökéletes ellazulás érdekében érdemes meztelenül "fürdőzni". A BVSC-pályán található kamra nagyobb az átlagosnál - Budapesten jelenleg csak itt, de a közeljövőben a Hélia szállóban is elérhető lesz a szolgáltatás -, mintegy 3 méter hosszú, másfél méter széles, s egy alacsonyabb felnőtt fel is tud állni benne. A hangszigetelt kamrában 25-30 centiméter tömény, 36 fokos sós víz fogadott. Három kapcsolót is találtam a falon, ebből egy az úgynevezett pánikgomb, ha valaki nem bírná a bezártságot, a másik kettővel pedig a relaxációs programot - ami lehet meditatív zene, de akár teljes csend is -, illetve a világítást szabályozhatjuk. 

Ha felfekszünk a víz felszínére, a sós víz megtart minket, elsüllyedni senki sem fog. Aki volt már a Holt-tengerben, az tudja, milyen élményre lehet számítani. Azzal a különbséggel, hogy az izraeli turistalátványosság esetében nem szerencsés fejünket is beletenni a vízbe, mivel a hullámok miatt könnyen a szemünkbe mehet az erősen sós tengervíz, ez pedig nem kifejezetten egészséges. A teljesen nyugodt kamrában azonban ezt nyugodtan megtehetjük, s olyan érzésben lesz részünk, mintha csak egy gumimatracon ringatóznánk, azzal a különbséggel, hogy itt még az sincs alattunk. Az első pár perc után már érezhető az ellazulás, csupán néha tréfáltak meg az érzékszerveim, amikor lábam, vagy a könyököm hozzáért a kamra falához.

A kamrában lebegve a víz által előidézett súlytalanságnak köszönhetően megszűnik szinte minden terhelés, ami gerincünket, vállunkat, derekunkat éri. A hátizmok ellazulnak, ezáltal lehetővé téve, hogy a gerincoszlop felvegye természetes helyzetét. Ha lebegés közben nyújtózkodunk egyet, vagy megmozgatjuk a nyakunkat, érezhetjük, de akár hallhatjuk is, ahogy jólesően ropogva a helyére kerülnek elmacskásodott tagjaink.

Az időérzéket valóban megtréfálja a teljes izolációt lehetővé tévő kamra, 10-12 percnek tűnő idő után ugyanis felkapcsolódik a villany, jelezve, hogy lejárt a program. Az első pozitív hatás a kamrából kilépve azonnal érződött: sokkal egyenesebb lett a hátam, lazábbak lettek a vállaim, nyoma sincs a stressz hatásaként összehúzódó csomóknak, vagy az elfeküdt nyak fájdalmainak. Ezután jön a meglepetés: ami szűk negyedórának tűnt a víz felszínén lebegve, az valójában 40 perc volt. Ez azonban annyira pihentető és ellazító volt, mintha csak 3-5 óra nagyon kellemes, mély alvás és egy frissítő zuhany után vágnánk neki a teendőinknek.

Létezik tökéletes nyugalom? (Oldaltörés)

„A sportolók nagyon megszereték a lebegésterápiát, itt ugyanis a külvilág teljes kizárásával csak saját gondolatainkra koncentrálhatunk” – magyarázza Benyák András, a magyar műugró-válogatott szövetségi kapitánya. „Akár válogathatunk is a minket foglalkoztató dolgok között, s feldolgozhatjuk azokat a problémákat, amelyek foglalkoztatnak. De akár teljesen ki is kapcsolhatunk, ekkor csak a pihenésre kell koncentrálnunk. Az élsportolók számára azonban a tudatosság, a koncentrációs készség javítása is tagadhatatlan előny, a kamrában töltött percek ugyanis ezt is fokozzák, nem beszélve a kreativitásról, vagy a tanulási képességünkről. Bent teljesen elvész az idő-, és térérzékünk, és egy nyugodt, totális ellazulást lehetővé tévő élményben lehet részünk.”

Benyák András szerint a lebegésterápiát érdemes reggel, munka előtt kipróbálni, ha este iktatjuk be ezt a programot, lehet, hogy nem tudunk majd elaludni, mivel a relaxáció hatására tettre késznek és életerősnek érezzük magunkat.

Tökéletes relaxáció?

"Az egész azzal kezdődött, hogy a mélytengeri búvároknál egy érdekes jelenségre figyeltek fel a kutatók - mesélte a hvg.hu-nak Süle-Szigeti Attila, a lebegéstartály hazai gyártója. Ha a fényhatár alá merültek és tartósan ott dolgoztak hallucinációkról számoltak be, a csendben lebegve eufórikus állapotba kerültek, ami azzal magyarázható, hogy fokozódott szervezetük endorfin (boldogsághormon) termelése."

Ez a felismerés sarkalta a kutatókat arra, hogy kísérletekbe kezdjenek. 1950 körül a marylandi mentál-egészségügyi egyetemen kutatási célokra kifejlesztették a lebegéskabint (Elysium Float Tank). (A kezdeti bonyolult és nehézkes felszereltségét folyamatosan egyszerűsítették illetve tökéletesítették, míg a 70-es évek végére elnyerte a maira leginkább emlékeztető felszereltségét.) Hosszú évekig egyetemi neurológusok használták kutatásaikhoz, később más tudományos területek képviselőinek érdeklődését is felkeltette, elsősorban az emberi testre és tudatra gyakorolt előnyös hatásai miatt. A technológia egyre ismertebb lett, ma már megtalálhatók gyógyfürdőkben, szépség, és fitnessz központokban edzőtermekben, hivatásos sportkluboknál, nagyvállalatoknál, sőt nem ritka, hogy családi otthonokban is beszerelik. Annak ellenére, hogy egész Európában nagy sikernek örvend az új rekreációs mód, Magyarországon eddig visszafogott érdeklődés fogadta.

 


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hárman meghaltak és többen megsérültek egy floridai lövöldözésben

Hárman meghaltak és többen megsérültek egy floridai lövöldözésben

Akkorát mondott a magyar sajtóról Varga Judit, hogy a fal adja a másikat

Akkorát mondott a magyar sajtóról Varga Judit, hogy a fal adja a másikat

Karácsonyék felülvizsgálnák, hol legyen az új Duna-híd

Karácsonyék felülvizsgálnák, hol legyen az új Duna-híd

97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál

97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál

Megvádolta Robert Ficót a szlovák rendőrség

Megvádolta Robert Ficót a szlovák rendőrség

A vásárlók több mint 60 százaléka tudja, hogy hamisítványt vesz

A vásárlók több mint 60 százaléka tudja, hogy hamisítványt vesz